Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

У књизи „Досије Сарајево“ имена 7.428 Срба страдалих у Сарајеву Штампај Пошаљи
Субота, 09 јун 2018
 Миливоје Иванишевић Фото: СРНА
ПАЛЕ, 9. ЈУНА /СРНА/ - На Филозофском факултету на Палама представљена је књига "Досије Сарајево" аутора Миливоја Иванишевића, која садржи 7.428 имена српских ратних жртава у Сарајеву, имена њихових егзекутора, као и свједочења 80 људи о томе како су мучени, силовани, испитивани.

Иванишевић, који је и предсједник Институтa за истраживање српских страдања у 20. вијеку, рекао је синоћ новинарима да је рад на књизи и само прикупљање свих докумената о српским страдањима трајао дуго јер се грађа заснива на аутентичним документима који заслужују изузетну пажњу.

"Чак 85 одсто Срба убијено је у својим селима. Анализом сам утврдио да су муслимански војници највише гинули приликом напада на српска села, гдје су Срби морали да се бране", рекао је Иванишевић.

Он је навео да је такозвана блокада Сарајева била само колатерална штета узрокована неангажовањем међународних институција да заштити српска села око Сарајева која су страдала већ до јуна 1992. године.

Иванишевић је нагласио да се Срби нису прихватили оружја да би блокирали муслимане.

"Ако ми селективно нисмо гранатирали, како то онда ниједна кућа, објекат, џамија није погођена. Ми смо чували вјерске објекте", рекао је он и додао да је све што је урађено, урађено крајње педантно, савјесно и да изазове што мање људских губитака.

Иванишевић је истакао да у српском дијелу Сарајева није регистрован ниједан логор нити муслиманска гробница, док су у Сарајеву нађене десетине.

Према његовим ријечима, Сарајево је све вријеме рата било у жижи интересовања свјетске јавности, али и центар исламизације БиХ, а да Срби нису били довољно ефикасни у заштити својих националних, вјерских права и интереса, талас исламизација би захватио те просторе, што је и био циљ Алије Изетбеговића задат у његовој "Исламској декларацији".

Он каже да нигдје није страдало више жена него у Сарајеву и то на најсрамотнији и најтежи начин.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да му је част и задовољство што организују промоцију књиге "Досије Сарајевo" Миливоја Иванишевића који је истрајни истраживач српских страдања у БиХ, а посебно у Сарајеву.

Он је оцијенио да оно што се дешавало са српским народом у Сарајеву и уопште у БиХ, у периоду од 1992. до 1995. године, представља само "врх леденог бријега" или крај процеса затирања Срба у БиХ чији се коријени могу наћи у 19. вијеку.

"Процес затирања српске нације и православља западно од ријеке Дрине није завршен и искрено се надам да неће ни бити док постоји Република Српска као институционални оквир који штити `остатке остатака`Срба", рекао је Мастиловић.

Он каже да је учињен планирани геноцид над српским народом и уопште православним народом западно од Дрине, те да је занимљиво да народ, који је преживио сва страдања у Првом и Другом свјетском рату, геноцид, чишћења, егзодусе, масовна убијања у току рада од 1992. до 1995. године, буде проглашен геноцидним.

На промоцији књиге говорили су и Јован Делић, Слободан Реметић, Срето Танасић, Зоран Јелисавчић, Дарко Ђого, а издавач књиге је "Хришћанска мисао".


 http://www.srna.rs/novosti/601419/u-knjizi-dosije-sarajevo-imena-7428-srba-stradalih-u-sarajevu.htm

 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >