Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Прес центар УНС: Представљање књиге: Геноцид над Србима 1992–1995. [Снимак целе трибине] Штампај Пошаљи
Понедељак, 06 март 2017
Институт за истраживање српских страдања у XX веку представио је књигу „Геноцид над Србима у Сарајеву 1992-1995, Сведочења преживелих логораша“ Миливоја Иванишевића и Драгане Грчић Гавриловић у Прес центру Удружења новинара Србије 1. марта 2017. године, поводом годишњице почетка геноцида на Србима у Сарајеву.

Поводом годишњице геноцида над Србима у Сарајеву 1992-1995 године, у среду 1. марта у 11 сати у Press centru УНС-а биће одржана промоција књиге Миливоја Иванишевића „Геноцид над Србима у Сарајеву 1992-1995“Геноцид над Србима у Сарајеву и грађански рат у Босни и Херцеговини почео је 1. марта 1992. када су у недељу у центру Сарајева муслимански екстремисти с улице отворено пуцали на српску цркву и сватове.

Том приликом су убили Србина, старог свата Николу Гардовића, само зато што је Србин и хришћанин, а затим су муслимани упали у српска села и направили страшан покољ. Срби су се смоорганизовали у одбрани и заштити својих породица и кућа и тако је почео рат у БиХ.

На промоцији је било речи о:

- Сарајево је 1992. претворено у највећи концентрациони логор после Другог светског рата у коме су муслиманске формације Алије Изетбеговића побиле 7.019 Срба у муслиманском делу Сарајева

- У 123 концентрациона логора смрти мучени су и убијани Срби и то само зато што су Срби

- Српске жене су силоване, мучене и убијане у специјалним, етничким јавним кућама, где су држане као етничке робиње.

- За ове злочине над Србима нико од муслиманских ратних лидера није одговарао, ни пред међународним, ни пред босанскохерцеговачким судовима.

Говорили су: Миливоје Иванишевић, аутор књиге и председник Института за истраживање српских страдања у XX веку и Мирослав Лучић, председник Скупштине града Источно Сарајево.
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >