Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Прес центар УНС: Представљање књиге: Геноцид над Србима 1992–1995. [Снимак целе трибине] Штампај Пошаљи
Понедељак, 06 март 2017
Институт за истраживање српских страдања у XX веку представио је књигу „Геноцид над Србима у Сарајеву 1992-1995, Сведочења преживелих логораша“ Миливоја Иванишевића и Драгане Грчић Гавриловић у Прес центру Удружења новинара Србије 1. марта 2017. године, поводом годишњице почетка геноцида на Србима у Сарајеву.

Поводом годишњице геноцида над Србима у Сарајеву 1992-1995 године, у среду 1. марта у 11 сати у Press centru УНС-а биће одржана промоција књиге Миливоја Иванишевића „Геноцид над Србима у Сарајеву 1992-1995“Геноцид над Србима у Сарајеву и грађански рат у Босни и Херцеговини почео је 1. марта 1992. када су у недељу у центру Сарајева муслимански екстремисти с улице отворено пуцали на српску цркву и сватове.

Том приликом су убили Србина, старог свата Николу Гардовића, само зато што је Србин и хришћанин, а затим су муслимани упали у српска села и направили страшан покољ. Срби су се смоорганизовали у одбрани и заштити својих породица и кућа и тако је почео рат у БиХ.

На промоцији је било речи о:

- Сарајево је 1992. претворено у највећи концентрациони логор после Другог светског рата у коме су муслиманске формације Алије Изетбеговића побиле 7.019 Срба у муслиманском делу Сарајева

- У 123 концентрациона логора смрти мучени су и убијани Срби и то само зато што су Срби

- Српске жене су силоване, мучене и убијане у специјалним, етничким јавним кућама, где су држане као етничке робиње.

- За ове злочине над Србима нико од муслиманских ратних лидера није одговарао, ни пред међународним, ни пред босанскохерцеговачким судовима.

Говорили су: Миливоје Иванишевић, аутор књиге и председник Института за истраживање српских страдања у XX веку и Мирослав Лучић, председник Скупштине града Источно Сарајево.
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >