Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Радончићево свједочење - драгоцјена потврда онога што су Срби знали Штампај Пошаљи
Уторак, 01 новембар 2016
01/11/2016 |  12:51 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС | СРНА

Миливоје Иванишевић
Предсједник Института за истраживање ратних злочина Миливоје Иванишевић оцијенио је да је свједочење лидера СББ-а Фахрудина Радончића да је СДА наручио убиство српског свата Николе Гардовића драгоцјена потврда оног што су Срби одувијек знали - да су муслимани по сваку цијену хтјели истјерати Србе из Сарајева, у чему су и успјели.

Иванишевић је рекао да његова посљедња књига "Геноцид над Србима - Сарајево, 1991, 1992, 1995. година - изјава преживјелих логораша" почиње управо са случајем Гардовић, јер је за Србе у БиХ рат почео управо тог 1. марта када је он кукавички убијен.

"За Србе је рат почео када је убијен Никола Гардовић, а за њих 6. априла или када већ, у јуну. Тада су почели злочини над Србима. Сада смо добили потврду онога што смо знали или слутили, ко је уистину стајао иза оног ко је повукао обарач", нагласио је Иванишевић.

Он је рекао да муслимани, у намјери да етнички очисте Сарајево, никада нису прихватили приједлог Срба да се град подијели на српске и муслиманске општине већ су све учинили прво да истјерају Србе из институција, а потом и из њихових домова.

"Њихови злочини условили су да се Срби почну бранити. Нису смјели тако сурово да нападну Србе и заборавили су да око Сарајева има 105 чисто српских села", оцијенио је Иванишевић.

Према његовим ријечима, муслимани су сами проузроковали све невоље које су имали у Сарајеву, јер су Срби увијек само реаговали на њихове поступке који су их водили у катастрофу.

Он је истакао да већ од раније постоје документована свједочења сарајевских снајпериста који су признали да су сва наређења добијали од такозване Армије БиХ и цивилних органа власти Сарајева.

"Много је чињеница, али време пролази. Снајперисте смо чули раније, сада имамо потврду истине о убиству Гардовића. Клупко ће и даље да се одмотава. Чуће се и све остало", истакао је Иванишевић.

Он је рекао да му је жао што истина испливава касно, јер су неки од кључних господара рата у Сарајеву завршили свој вијек и политички и физички.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=228142
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >