Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић arrow Нова свједочења о страдању Срба у Броду
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Нова свједочења о страдању Срба у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03/12/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године биће настављено данас у Суду БиХ саслушањем нових свједока Тужилаштва БиХ.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

На рочишту одржаном 19. новембра, вјештак медицинске струке, неуролог у Клиничком Центру у Бањалуци Душко Рачић рекао је да је немогуће да Велинко Трбић, који је инвалид 100 одсто, свједочи у процесу који се води против Исламовића.

Рачић је рекао да је Трбић непокретан и да је зависан од туђе његе и помоћи, због чега би његов долазак у Сарајево захтијевао помоћ више лица што би погоршало његово здравствено стање и узроковало додатну патњу и бол.

Након тога, тужилац Мирослав Јањић прочитао је два исказа овог свједока које је дао 3. августа 2004. године у Полицијској станици Челинац и 6. децембра прошле године у Тужилаштву БиХ.

У првом исказу Трбић је, између осталог, рекао да су му након затварања у стадиону "Полет" Лука Јозић звани Јукица и Алминко Исламовић, уз батине, узели сав новац који је имао.

Касније су, према исказу свједока, дошли и други припадници војне полиције ХВО-а који су се "такмичили" ко ће више ударати заробљене српске цивиле.

Трбић је навео да је од силних удараца изгубио свијест и да се освијестио под тушем, те да је видио да су његовог пријатеља Зорана Поповића и даље тукли.

Свједок је навео и да је ишао на копање ровова, додајући да је Поповић био поштеђен, јер се од посљедица батинања жалио на болове у бубрезима. Рекао је да га по повратку у логор након тродневних радова на линији није затекао у просторији у којој су били затворени.

Речено му је да је Поповић одвезен у Славонски Брод на операцију, додајући да од тада више ништа не зна о њему.

Он је навео да је Исламовић долазио до свлачионице и тукао заточенике, посебно Жељка Опачка.

У исказу који је дао у Тужилаштву БиХ 2017. године, поред раније наведеног, додао је да је Исламовић у "Полету" посебно тукао Бранислава Нарића, којег је звао "војвода", те да су сви затвореници морали скочити на ноге и стати код кревета када он уђе.

Описујући изглед Исламовића, Трбић је навео да је био плав, нижег раста, али јаке грађе, те да је након погибије брата био још агресивнији.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=318542


 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >