Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић arrow Уложено 60 материјалних доказа на суђењу за злочине над Србима у Броду
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Уложено 60 материјалних доказа на суђењу за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03/12/2018 | СРНА | РТРС

На суђењу Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године, тужилац Мирослав Јањић уложио је данас око 60 материјалних доказа, од којих се неки односе на припадност оптуженог Војној полицији Хрватског вијећа одбране.

Јањић је рекао да прије краја доказног поступка жели још да прочита исказ једног свједока који је преминуо у Хрватској, али да чека извод из матичне књиге умрлих за то лице, преноси Бирн.

Адвокат оптуженог Сенка Ножица поручила је да нема ништа против да се тај исказ чита када стигне извод из матичне књиге умрлих, те да није проблем да се промијени ток извођења доказа, с обзиром да ће на наредном рочишту одбрана почети саслушавати своје свједоке.

Осим улагања доказа о проглашењу и укидању ратног стања, Јањић је уложио и одлуку о формирању Кризног штаба у тадашњој општини Босански Брод, те одлуку о успостављању Хрватске заједнице Херцег-Босне.

Међу уложеним доказима је и фото-документација о постојању заточеничких објеката у Броду, као и изводи из матичне књиге умрлих за неколико лица.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=318591
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >