Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow август 1993. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

август 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
август 1993. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
 
 
 
 
29. 08. 1993. САРАЈЕВО

Муслимански парламент је синоћ једногласно одлучио да се наставе преговори у Женеви, али је саопштио да мировни план не може бити прихваћен у садашњем облику.

Како јавља РОЈТЕР, на сједници одржаној иза затворених врата, одлучено је да се муслиманска делегација врати у Женеву на преговоре.

»У Женеву ћемо ићи да преговарамо. ПЛАН НИЈЕ ПРИХВАЋЕН. Има много нових идеја и сугестија«, рекао је ЕЈУП ГАНИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 30. 08. 1993.


30. 08. 1993. С. САРАЈЕВО

Немамо савез са Хрватима, немамо савез са Муслиманима, али смо учинили преседан какав није забиљежен у историји ратовања, јер смо цивилном становништву и рањеним борцима непријатељских страна омогућили да преко српских територија несметано и безбједно продју и пронадју уточиште изван зоне борбених дејстава – изјавио је јуче на Змијању, где је присуствовао завршној манифестацији 28. Кочићевог збора, командант Главног штаба ВРС генералпотпуковник РАТКО МЛАДИЋ.

У прилог таквом мишљењу, бриселски »СОАР« примјећује да су једино Срби »без икакве двосмислности прихватили мировни план«, али и упозорили да од њега неће бити ништа ако друге двије стране буду истрајавале на измјенама.

Уводничар »СОАРА« МИШЕЛ РОСТАН примјећује да се Србима овога пута не могу изрећи никакве замјерке. Пристајање да уступе 20 одсто територије која је под њиховом контролом, закључује он у данашњем коментару, цијена је коју су Срби из Босне прихватили да плате у замјену за медјународно признање своје државе у оквиру босанске уније.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 31. 08. 1993.


AddThis Social Bookmark Button


 
< Претходни   Следећи >