Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow август 1993. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

август 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
август 1993. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
 
 
 
 
29. 08. 1993. ЈАХОРИНА

Срби у бившој БиХ коначно су добили своју државу. Синоћ око 23 часа на 34. засједању републичког парламента на Јахорини усвојен је најновији Женевски пакет, па преговарачки тим Републике Српске већ сутра с великим олакшањем путује у Женеву на наставак преговора о бившој БиХ.

Након тродневног засиједња, жестоких и аргументованих дискусија, посланици Народне скупштине Републике Српске су безусловно прихватили уставни споразум о Савезу република БиХ, војни документ и мапу територијалног разграничења бивше БиХ на три републике.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 30. 08. 1993.


29. 08. 1993. ПАЛЕ

Лидер босанских Муслимана АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ упозорио је јуче посланике на ЗАСИЈЕДАЊУ МУСЛИМАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА у Сарајеву, да не рачунају с војном интервенцијом, бранећи индискретно, основе Женевског плана као једино могуће рјешење да се заустави рат и очува, у неку руку, цјеловита БиХ.
Повишеним и веома оштрим тоном, ИЗЕТБЕГОВИЋ је упозорио на то да се војске Републике Српске и Херцег-Босне не могу зауставити и »да ће Босна бити разорена, ако на надјемо излаз«.

Изетбеговић је објаснио да те војске, тзв. Армија БиХ није могла ни да разоружа ни да побиједи. А, »тудја војска, ви врло добро знате, да никада није хтјела да додје. Један једини војник није био спреман да овдје додје и погине. Пазите, мени су Американци рекли: »Ми вас подржавамо у свему, али немојте очекивати да смо спремни једног јединог војника послати да нам се врати у сандуку«, објаснио је ИЗЕТБЕГОВИЋ.

»НЕМА ИНТЕРВЕНЦИЈЕ! НЕМА! И СТАЛНО ПОНАВЉАМ ДА НЕМА! НЕ РАЧУНАЈТЕ С ТИМ!«, нагласио је ИЗЕТБЕГОВИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 30. 08. 1993.

 
< Претходни   Следећи >