Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1991. arrow октобар 1991. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

октобар 1991. г Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
октобар 1991. г
Страна 2
Страна 3
 
 

24. 10. 1991. САРАЈЕВО

Српски посланици у Скупштини БиХ вечерас су конституисали Скупштину српског народа БиХ. Ова одлука која је донесена једногласно ступа одмах на снагу.

Ово је један од најзначајнијих историјских тренутака у којем српски народ разбија своје заблуде и дефинитивно успоставља своју цјеловитост – рекао је предсједник СДС и новоизабрани представник српског народа БиХ у Предсједништву СФРЈ др Радован Караџић.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 25. 10. 1991.


25. 10. 1991. САРАЈЕВО

Клуб посланика СДС и СПО, у присуству бројних гостију, у четвртак навече донио је одлуку о оснивању Скупштине српског народа у БиХ, која има историјски значај јер се тиме штите витални интереси Срба којима се више неће моћи наметати и подваљивати, а чија ће судбина данас и убудуће овисити од њих самих.

Посланици су за председника Скупштине српског народа у БиХ изабрали Момчила Крајишника, који је и предсједник БХ парламента.


30. 10. 1991. САРАЈЕВО

Потпуна је политичка припремљеност српског народа за плебисцит 9. и 10. новембра на којем се по одлуци српске скупштине БиХ треба да изјасни да ли ће остати у заједничкој држави Југославији заједно са Србијом, Црном Гором, САО Крајином, САО Славонијом, Барањом и западним Сремом, те другима који се за то изјасне.

То је данас изјавио Танјугу предсједник СДС БиХ др Радован Караџић, који је с тим у вези нагласио – да је српском народу у овој републици потпуно јасно шта би значило остати у независној и сувереној БиХ.

Српски народ је већ имао плебисцит у том погледу, јер је основана изборна, односно предизборна парола СДС била за федерацију, за остајање БиХ у федерацији, каже др Радован Караџић.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 31. 10. 1991.


31. 10. 1991. САРАЈЕВО

Журба коју Европа показује на конференцији у Хагу јасно говори о њеним потребама а не о потребама народа у Југославији, рекао је на данашњој конференцији за штампу предсједник СДС БиХ др Радован Караџић.

Декларација ЕЗ не признаје Југославију као суверену државу и медјународно признати субјект што је у потпуном нескладу са завршним документом КЕБС-а и Повељом Уједињених нација, рекао је Караџић.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 01. 11. 1991.
AddThis Social Bookmark Button


 
< Претходни   Следећи >