Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1991. arrow октобар 1991. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

октобар 1991. г Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
октобар 1991. г
Страна 2
Страна 3
 
 

15. 10. 1991. САРАЈЕВО

На јутрошњој сједници Скупштине БиХ, без присуства 72 посланика СДС и једног посланика СПО, усвојен је Меморандум СДА, о сувереној БиХ.

Прије тога, предсједник Скупштине Момчило Крајишник, завршио је сједницу, с образложењем да је парламент раније донио закључак да се у Скупштини не може прегласавати о капиталним питањима за три конститутивна народа ове републике. Медјутим, послије сат времена посланици СДА, којих је у оба вијећа 86 и 42 заступника ХДЗ БиХ наставили су сједницу, на којој је усвојен поменути документ. Дакле, компромис измедју три националне странке није постигнут, већ је донесен документ о суверености БиХ. Без српских посланика, који заступају став да је БиХ, саставни део Југославије и да она не може кренути, евентуално, путем Словеније и Хрватске. Јер, како истичу српски посланици, нико не може донијети одлуку у име Срба БиХ да они остану без своје домовине Југославије, односно да буду мањина у евентуалној, независној држави БиХ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 16. 10. 1991.


16. 10. 1991. САРАЈЕВО

Српска демократска странка БиХ упутила је данас проглас српском народу, градјанима БиХ и Југославије поводом последњег засједања Републичке Скупштине БиХ на којем су СДА и ХДЗ донијеле Меморандум о суверености БиХ.

»У ноћи измедју 14. и 15. октобра 1991. године, каже се у прогласу, посланичке групе СДА и ХДЗ, заједно са посланицима дијела опозиције, покушале су државни удар доносећи, методом политичког терора противуставне одлуке, којима су жељели поништити традицију заједничког живота Срба, Муслимана и Хрвата. Тиме је озбиљно угрожен уставно-правни поредак, заснован на суверенитету и равноправности конститутивних народа, а отворен пут у безаконе и хаос«, оцјењује СДС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 17. 10. 1991.


23. 10. 1991. САРАЈЕВО

Српски посланици у Скупштини БиХ сутра ће конституисати Скупштину српског народа БиХ, како би овај народ и даље имао могућности да легално изражава своју вољу.
То се истиче у данашњем саопштењу Клуба посланика СДС БиХ и СПО и њиховог организационог одбора.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 24. 10. 1991.
 
 
< Претходни   Следећи >