Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1991. arrow октобар 1991. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

октобар 1991. г Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
октобар 1991. г
Страна 2
Страна 3
 
 

15. 10. 1991. САРАЈЕВО

На јутрошњој сједници Скупштине БиХ, без присуства 72 посланика СДС и једног посланика СПО, усвојен је Меморандум СДА, о сувереној БиХ.

Прије тога, предсједник Скупштине Момчило Крајишник, завршио је сједницу, с образложењем да је парламент раније донио закључак да се у Скупштини не може прегласавати о капиталним питањима за три конститутивна народа ове републике. Медјутим, послије сат времена посланици СДА, којих је у оба вијећа 86 и 42 заступника ХДЗ БиХ наставили су сједницу, на којој је усвојен поменути документ. Дакле, компромис измедју три националне странке није постигнут, већ је донесен документ о суверености БиХ. Без српских посланика, који заступају став да је БиХ, саставни део Југославије и да она не може кренути, евентуално, путем Словеније и Хрватске. Јер, како истичу српски посланици, нико не може донијети одлуку у име Срба БиХ да они остану без своје домовине Југославије, односно да буду мањина у евентуалној, независној држави БиХ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 16. 10. 1991.


16. 10. 1991. САРАЈЕВО

Српска демократска странка БиХ упутила је данас проглас српском народу, градјанима БиХ и Југославије поводом последњег засједања Републичке Скупштине БиХ на којем су СДА и ХДЗ донијеле Меморандум о суверености БиХ.

»У ноћи измедју 14. и 15. октобра 1991. године, каже се у прогласу, посланичке групе СДА и ХДЗ, заједно са посланицима дијела опозиције, покушале су државни удар доносећи, методом политичког терора противуставне одлуке, којима су жељели поништити традицију заједничког живота Срба, Муслимана и Хрвата. Тиме је озбиљно угрожен уставно-правни поредак, заснован на суверенитету и равноправности конститутивних народа, а отворен пут у безаконе и хаос«, оцјењује СДС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 17. 10. 1991.


23. 10. 1991. САРАЈЕВО

Српски посланици у Скупштини БиХ сутра ће конституисати Скупштину српског народа БиХ, како би овај народ и даље имао могућности да легално изражава своју вољу.
То се истиче у данашњем саопштењу Клуба посланика СДС БиХ и СПО и њиховог организационог одбора.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 24. 10. 1991.
 
 
< Претходни   Следећи >