Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима arrow Факти доказују геноцид
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Факти доказују геноцид Штампај Пошаљи
Уторак, 06 мај 2014
СРНА| 06.05.2014.

Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у
Миливоје Иванишевић, директор Инсттута, Фото:СРНАЕвропи, већ само на просторима бивше Независне Државе Хрватске код потомака бивших господара јасеновачког логора - упозорава директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић...

БЕОГРАД, 6. МАЈА /СРНА/ - Директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић
 
упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

"Милиони људи су убијени у бројним концентрационим логорима широм Европе. Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у Европи, већ само на просторима бивше НДХ код потомака бивших господара јасеновачког логора", упозорава Иванишевић у интервјуу Срни.

Он као примјер релативизације геноцида наводи да је у образложењу за формирање Информативно документационог центра у Сарајеву /које је изостављено на сајту овог центра/ писало да је Јасеновац "опасан примјер употребе жртава" и да је "србијански режим користио бројке које никада нису биле јасно и поздано утврђене и темељене на именима жртава".

Иванишевић тврди је тихи послијератни бојкот хрватског, муслиманског, а дијелом и југословенског државног руководства деценијама био присутан у свим, поготово међународним збивањима у вези са јасеновачким логором.

"Можда им је дошло до свести да је Турска, скоро сто година после погрома Јермена, оптужена од светске јавности за геноцид. Зашто то у догледној будућности не би снашло и одговорне за злочине геноцида над Србима у БиХ и Хрватској?", пита Иванишевић.

Послије Другог свјетског рата, каже Иванишевић, усташке злочине су упорно покушавали да прикрију или бар умање хрватски комунисти и власти, а државне и научне институције и поједини истраживачи у Хрватској, без осјећаја моралне одговорности, говоре о Јасеновцу као о безначајној епизоди из Другог свјетског рата.

"Они данас чак наступају и са дозом ниподаштавања тог случаја. Да постоји могућност негирали би и само постојање овог логора. А то би можда и успели да је реч само о српским затвореницима", наводи он.

Иванишевић оцјењује да су хрватски комунисти и касније хрватске власти настојали да умање обим и карактер злочина, како би заштитили своју државу и народ од оптужби за геноцид.

"То карактерише ставове и понашање свих значајнијих Хрвата, од Јосипа Броза Тита и Мирослава Крлеже па наниже. То је објашњење што ово мучилиште и стратиште стотина хиљада људи, превасходно Срба, никад није доживело пуну међународну афирмацију попут осталих концентрационих логора у Европи", сматра Иванишевић.

Он упозорава да су заборављене или намјерно заташкане друге јаме и стратишта Срба у НДХ, те да је "невоља што се сва та стратишта налазе у државама где је већински народ онај који је највише одговоран за страдања Срба".

Иванишевић наводи да је на територији данашње БиХ 1910. године, према аустро-угарском попису, православаца било за 214.000 више него муслимана, а на крају 20. вијека, попис из 1991. године показао је да је у БиХ било 535.000 муслимана више него Срба.

"Познато је да су на почетку 20. века Срби у Хрватској чинили више од трећине становништва, а према последњем попису, било их је свега 4,6 одсто укупног становништва. За сваког објективног човека ови показатељи су довољан доказ о томе да ли је и над којим народом извршен геноцид", напомиње Иванишевић за Срну.

Он подсјећа да је Краљевина Србија у Првом свјетском рату изгубила за своје услове огромних 1.247.435 становника, или 28 одсто укупне популације, а у Другом свјетском рату страдало је 1.607.000 Срба или 16,25 одсто укупне српске популације у тадашњој Југославији.

У истом том рату Енглези су изгубили 0,8 одсто популације, Италијани 0,9 одсто, Французи 1,4 одсто, Нијемци 6,1 одсто, а СССР између 8,8 и 12,9 одсто својих држављана.


 http://www.srna.rs/novosti/200992/fakti-dokazuju-genocid-.htm



AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >