Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Исламски екстремизам
Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина Штампај Пошаљи
Уторак, 24 мај 2016
24.05.2016 21:18 | Срна

Бањалука - Некадашњи ратни начелник Центра служби безбједности Зеница и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић био је обавијештен о терористичким активностима припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", о чему говоре документи, извјештаји и телефонски транскрипти.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање.

Према тим забиљешкама, Џаферовић је знао како и када ће се десити брутална убиства заробљених српских војника у Возући, египатских припадника UNPROFOR-а и припадника западних хуманитарних организација, наводи РТРС.


Детаљније...
 
РТРС у посједу докумената о формирању исламске терористичке мреже у БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 24 мај 2016
23/05/2016 |  14:30 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Извор: РТРС
У Дневнику 2 ексклузивно смо објавили документе аустријске Службе за заштиту уставног поретка из којих је видљиво како је формирана терористичка мрежа у БиХ.

Документи доказују какве су улоге имали бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и бројне вође исламистичких организација.У документима је наведено да је још у новембру 1992. године покренут пројекат жигосања Срба као геноцидног народа, о чему је Церић, обавијестио Алију Изетбеговића, који је од саудијског краља Фахда добио 400 милиона америчких долара. Објављујемо и листу телефонских позива између припадника одреда "Ел Муџахедин" са водећим свјетским терористима.

Као идејни творац терористичке мреже у БиХ, означен је тадашњи имам Загребачке џамије Мустафа Церић, наведно је у документу аустријске службе за заштиту уставног поретка. Он у Загребу још новембра 1992. организује међународну конференцију о заштити људских права у БиХ са секретаријатом у Бечу.

Детаљније...
 
Имам из Бара страдао као џихадиста у Сирији Штампај Пошаљи
Петак, 22 април 2016
Извор: Бета, B92.net петак, 22.04.2016. | 15:03
Бар -- Некадашњи имам из Бара Адем Мустафић пети је држављанин Црне Горе који је погинуо ратујући у редовима Исламске државе, потврђено је у Бару.


Мустафић је био имам у једној од џамија у Бару и пре три године је напустио службу и придружио се Исламској држави у Сирији, потврдио је Радију Слободна Европа (РСЕ) главни барски имам Мујдин Милаими.

Црна Гора се последњих година суочава с врбовањем и одласком њених држављана у редове Исламске државе. Процењује се да на страним ратиштима има од десетак до више десетина црногорских држављана, а у последње време је забележена и појава "повратника".

Држава законом усвојеним прошле године кажњава одлазак на страна ратишта као и било какву помоћ учесницима на фронтовима ван Црне Горе. Последње процене Исламске заједнице, објављене у медијима у марту, указале су да се девет припадника Исламске државе вратило с ратишта у Црну Гору.

Детаљније...
 
Тужилац тражи дужи затвор за вођу вехабија Штампај Пошаљи
Уторак, 29 март 2016
Глас Српске | 28.03.2016 22:24 | Ж. Д.

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Ћазим Хасанспахић затражио је јуче од Апелационог вијећа Суда БиХ да изрекне строжу казну вођи вехабијске заједнице Хусеину Билалу Боснићу.

Боснић је у новембру 2015. године првостепеном пресудом осуђен на седам година затвора због подстицања на тероризам, врбовања ради терористичких активности и организовања терористичких група које су се придруживале Исламској држави на сиријском ратишту. И Тужилаштво и Боснићева одбрана уложили су жалбу на пресуду.

- Боснић се током суђења ниједном није покајао и није изразио жаљење за погинулим лицима која су отишла ратовати у Сирији - истакао је Хасанспахић наводећи да је Тужилаштво доказало да је шест особа погинуло на сиријском ратишту на страни Исламске државе и да седам година  није адекватна казна за кривично дјело које је починио.

Детаљније...
 
Образложене жалбе на пресуду Боснићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 март 2016
28.03.2016 17:22 | Срна
Сарајево - На сједници Апелационог вијећа Суда БиХ Тужилаштво и одбрана изнијели су жалбе на првостепену пресуду Хусеину Боснићу којом је осуђен на седам година затвора због подстицања на терористичке активности, врбовања ради терористичких активности и организовања терористичке групе.


Боснић је припаднике селефијске заједнице јавно подстицао да постану припадници "Исламске државе" и да, као припадници те организације, учествују у терористичким активностима.

Тужилаштво је у писаној жалби, уложеној 6. јануара, затражило да Апелационо вијеће Боснићу изрекне строжу казну јер сматра да изречена није адекватна за почињено кривично дјело.

Детаљније...
 
Хоџа признао да је регрутовао борце за Исламску Државу Штампај Пошаљи
Недеља, 13 март 2016
СКОПЉЕ, 11. МАРТА /СРНА/ - Државни савјетник у македонској Влади Ахмет Дарлишта, имам Реџеп Мемиши и још четири лица оптужена за регрутовање македонских држављана и учешће у ратовима у Сирији и Ираку признали су данас пред Основним судом у Скопљу кривицу.

Осим Дарлишта и Мемишија, кривицу су признали Фазли Суља, Сејфула Етемовски, Мухамед Шеху и Ресуљ Саити, који су затражили од македонског Тужилаштва да се нагоде о висини казне.

Македонско тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против 11 особа које су учествовале у паравојним јединицама у Сирији и земљама Блиског истока.

Осумњичени и тужилац имају рок од двије недјеље да се договоре, а у супротном биће одржано ново рочиште 25. марта.

Детаљније...
 
Абу Хамза тужи БиХ Штампај Пошаљи
Понедељак, 07 март 2016
07.03.2016 15:58 | Горан Маунага
Сарајево - Сиријац Имад Мухамед ел Хусин, познатији као Абу Хамза, бивши припадник одреда "Ел муџахедин" пресавио је табак и тужиће БиХ.


Саговорник "Гласа Српске", који је близак Адвокатској комори ФБиХ, каже да ће БиХ тужити Европском суду за људска права у Стразбуру те да је писање тужбе у току. Објаснио је да ће Абу Хамза тражити одговорност државе због притвора у трајању од осам година које је провео у Имиграционом центру, а из којег је недавно пуштен на слободу.

Абу Хамза је ухапшен 2008. године под оптужбом да представља пријетњу по националну безбједност, али против њега никада није подигнута оптужница. Пуштен је након што је на снагу ступио нови Закон о странцима, који је усклађен с директивама Европске уније. Њиме је дефинисано да страни држављани могу бити задржани у притвору највише 18 мјесеци.

- Он тражи одговорност државе ради сатисфакције да истина изађе на видјело, одштета га не занима. Сматра да је неко крив што је он толике године био притворен. Њему у прилог иде и ранија пресуда Европског суда којом је забрањено изручење Абу Хамзе Сирији - каже наш саговорник.

Детаљније...
 
Глас Српске открива: Икановић прва звијезда са плавих потјерница Штампај Пошаљи
Субота, 27 фебруар 2016
26.02.2016 15:03 | Горан Маунага

Сарајево - Џихадисти за којима је Интерпол на захтјев БиХ расписао плаве потјернице отишли су углавном на сиријско ратиште 2013. године и већина их се и даље бори у редовима терористичке организације Исламска држава.

БиХ је путем Интерпола расписала 65 плавих потјерница које за разлику од црвених не подразумијевају аутоматско хапшење чим особе за којима се трага буду откривене, него њихове свеобухватне провјере у које су осим домаћих укључене и партнерске стране безбједносне агенције.

Како "Глас Српске" сазнаје плаве потјернице расписане су, између осталих, за Бајром Икановићем и Абдулахом Ибраџићем из Сарајева, Харисом Сивцем, Елмином Ковачем из Зенице, Едином Кахриманом из Маглаја и Самиром Хаџалићем из Добој-Југа. На истој листи су и Аднан Мујчић из Травника, Кенан Биједић из Високог, Ибрахим Јањатовић из Кладња и Сафет Бркић из Олова.

Најпознатији међу њима је Икановић, који се налази и на црној листи Министарства финансија САД на којој су појединци и групе повезани с тероризмом. Икановић је у БиХ због тероризма осуђен на осам година затвора, а стручњаци су га означили као најопаснијег припадника вехабијске заједнице, који у редовима Исламске државе командује великим јединицама. Преко њега и његових веза у Сирију још одлази велики број радикалних исламиста из БиХ.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 221