Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Исламски екстремизам
Вечерњи: Планско насељавање Арапа ради промјене структуре становништва у БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 23 август 2016
23/08/2016 | Вечерњи лист | РТРС

Многи страни држављани, муџахедини, доведени су у рату у БиХ како би ратовали на страни тзв. АБиХ

Мислило се да ће отићи након рата. Остали су и наставили и у миру ратовати, неким другим средствима. Годинама су наметали своје вјерске и друге обичаје који се никада нису практиковали у БиХ. Двије деценије након рата значајно су промијенили слику о БиХ.

Некако сумњиво, потихо као муџахедини у рату, тако сада у миру у БиХ стижу неки други страни држављани. Намјере су им сличне. Купити земљиште и (не)легално остати. План је, како тврде неки, населити 500 хиљада Арапа у БиХ. Данас су они главни купци некретнина у Сарајеву и другим градовима, а неколико инвеститора за њих гради милијарде евра вриједна насеља.

У Сарајеву су највеће и најпрепознатљивије грађевине управо арапска здања. Идући мјесец постављају камен темељац за ново насеље на Бјелашници код Сарајева, вриједно више од двије милијарде евра. На Илиџи код Сарајева су чак без тендера Кувајћанима продали атрактивно земљиште уз познато излетиште Врело Босне.

Детаљније...
 
Пуцњава и хапшења у селу Ошве Штампај Пошаљи
Среда, 10 август 2016
10/08/2016 |  13:33 ⇒ 16:35 | РТРС

Пуцњава и хапшења у Ошвама, код Маглаја, у ФБиХ. Полиција трага за двојицом припадника селефијског покрета који су се одметнули у шуме поред села Ошве, преносе федерални медији.

Незванично, полиција трага за Мухамедом Тутмићем бившим припадником Исламске државе који је већ хапшен и оптужен због тероризма и Адемом Карамујом осумњиченим да је учествовао на сиријским ратиштима под окриљем тзв. Исламске државе.

Након пуцњаве у Ошвама због спора у вези с локалним водоводом, полиција је ухапсила Јасмина Батановића, преносе федерални медији.

Детаљније...
 
Портал "Вијести умета" поново велича злочине "Исламске државе" Штампај Пошаљи
Уторак, 09 август 2016
09/08/2016 |  09:20 ⇒ 11:50 | СРНА | РТРС
Портал "Вијести умета", који подржава "Исламску државу", поново је почео са радом након што је укинут 12. маја, а на њему су постављени видео-линкова и инфографика који величају злочине војника ове терористичке организације.

Терористичка организација "Исламска држава" раније је путем "Вијести умета" више пута упућивала пријетње смрћу бројним личностима из БиХ, које нису по мјери људи који стоје иза овог портала.

"Наша нова страница на професионалном нивоу је, Алаховом милошћу, отпочела са радом. Ово је службена страница медија `Исламске државе` на босанском језику. Молимо Алаха да помогне `Исламску државу` и њену медијску кућу и да буде трн у очима кјафира, муртеда и мунафика. Амин!", пише на насловници, која је креирана преко једноставног алата вордпрес /Wordpress/ за израду веб страница и то потпуно бесплатно, преноси "Н1".

Детаљније...
 
Џихадиста из БиХ пријети Америци: Устаните муслимани, убијајте хришћане Штампај Пошаљи
Уторак, 28 јун 2016
28.06.2016 14:34 | Агенције | Глас Српске
Нова видео порука Исламске државе пуштена је у јавност, а оно што је згрозило Американце, али и све људе на Балкану је да се наратор у поруци обраћа на српском језику.

У видеу се пријети становницима Сан Франциска и Лас Вегаса, а преко слика Голден Гејта и Лас Вегас Стрипа иде глас наратора који слави Омара Матина, терористу који је раније овог мјесеца у ноћном клубу у Орланду побио 49 људи.

Вјерује се како је видео сниман у Мосулу, али америчке локације су аутентичне, тврде стручњаци.

У документацији која је у посједу "Независних новина" наведено је да је ријеч о веома радикалном младићу, рођеном 1994. године у Завидовићима, гдје је и настањен у мјесту Хајдаревићи.

Детаљније...
 
Џихадисти имају дупле пасоше Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 јун 2016
22.06.2016 | Горан Маунага

Сарајево - Припадник Исламске државе Осман Кекић звани Абдул Азиз, који је стигао до Шведске са новим пасошем БиХ иако му је путна исправа одузета у фебруару, није једини који је успио да се домогне два пасоша, јер је исто пошло за руком и вехабијском вођи Нусрету Имамовићу, који се налази на сиријском ратишту.

На консолидованој листи лица и удружења под санкцијама коју је јуче објавио Савјет безбједности Уједињених нација налази се Имамовићево име. За њега је наведено да посједује два пасоша БиХ. У једном пасошу пише да је рођен 26. септембра 1971, а у другом 26. септембра 1977. године, а бројеви пасоша разликују се само у једној цифри.

- Број једног пасоша је 349054, а другог 3490054. У септембру 2015. године Имамовић је био на адреси у Сирији, одакле се посљедњи пут огласио у фебруару ове године. Бори се у редовима Фронта "Ал-Нусра" гдје је вођа једне формације од априла 2015. године - наведено је у документу УН.

Детаљније...
 
Ројтерс: Деца из БиХ кад се врате из Сирије и Ирака могу да буду - "темпиране бомбе" Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 јун 2016
13.06.2016 | Политика
Више од 80 деце из БиХ борави на територијама које држи Исламска држава, упозорава британска агенција

ЛОНДОН  - На територији коју држи Исламска држава (ИД) у Сирији и Ираку налази се више од 80 деце из Босне и Херцеговине, која су праве „темпиране бомбе”, јер би могла угрозити безбедност када се врате, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на резултате студије Атлантске иницијативе.

Британска агенција наводи да су босански муслимани највећа група са Западног Балкана која се бори на страни ИД у Сирији и Ираку, поред бораца из земаља као што су Албанија, Македонија, Црна Гора и Србија, а ту Ројтерс убраја и Косово.

У студији, коју је спровела непрофитна организација Атлантска иницијатива са седиштем у Сарајеву, утврђено је да је број бошњачких одраслих мушких бораца, који се процењује на 188 у трогодишњем периоду до краја 2015, опао на 91, након што се 47 њих вратило у Босну, док их је 50 убијено, наводи агенција.

Детаљније...
 
Потврђена казна од седам година затвора Билалу Боснићу Штампај Пошаљи
Среда, 08 јун 2016
08/06/2016 | РТРС

Суд БиХ потврдио је пресуду Хусеину Билалу Боснићу који је првостепеном пресудом осуђен на седам година затвора, због подстицања и врбовања на терористичке активности, те организирања терористичке групе.

Као припадник селефијске заједнице Хусеин Боснић је у претходне двије године пропагирао и ширио радикализам како у БиХ тако и региону, али и јавно подстрекивао на прикључење терористичким организацијама.

Окупљао је сљедбенике у неколико градова на подручју БиХ, прије свега у заједницима у Великој Кладуши и у Горњој Маочи, а своје поруке објаваљивао је и упућивао путем друштвених мрежа.

Детаљније...
 
Како су припадници "Ел Муџахедина" одликовани за злочине над Србима? Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 мај 2016
25/05/2016 |  17:37 ⇒ 20:30 | Извор: РТРС
Након нашег прилога у Дневнику 2 о умијешаности Мустафе Церића у формирање терористичке мреже у БиХ током рата, Церић је у писму РТРС-у још једном поновио тезу да је геноцид почињен још током 1992. године.

Површност, неутемељеност и апсурдност објављених навода, како каже, не жели да коментарише, нити је поменуо иједан документ који смо објавили у нашим прилозима.А вечерас смо објавили и нове документе о злочинима тзв. Армије БиХ и одреда "Ел Муџахедин". У извјештају о жртвама пронађеним на Озрену, судски вјештак Сабиха Бркић Силајџић описује како су третирани српски и хрватски ратни заробљеници. У документима је наведено да је командант 3. корпуса тзв. Армије БиХ, Сакиб Махмуљин, припаднике одреда "Ел Муџахедин", награђивао највећим признањима за почињене злочине.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 221