Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Исламски екстремизам
Хоџа признао да је регрутовао борце за Исламску Државу Штампај Пошаљи
Недеља, 13 март 2016
СКОПЉЕ, 11. МАРТА /СРНА/ - Државни савјетник у македонској Влади Ахмет Дарлишта, имам Реџеп Мемиши и још четири лица оптужена за регрутовање македонских држављана и учешће у ратовима у Сирији и Ираку признали су данас пред Основним судом у Скопљу кривицу.

Осим Дарлишта и Мемишија, кривицу су признали Фазли Суља, Сејфула Етемовски, Мухамед Шеху и Ресуљ Саити, који су затражили од македонског Тужилаштва да се нагоде о висини казне.

Македонско тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против 11 особа које су учествовале у паравојним јединицама у Сирији и земљама Блиског истока.

Осумњичени и тужилац имају рок од двије недјеље да се договоре, а у супротном биће одржано ново рочиште 25. марта.

Детаљније...
 
Абу Хамза тужи БиХ Штампај Пошаљи
Понедељак, 07 март 2016
07.03.2016 15:58 | Горан Маунага
Сарајево - Сиријац Имад Мухамед ел Хусин, познатији као Абу Хамза, бивши припадник одреда "Ел муџахедин" пресавио је табак и тужиће БиХ.


Саговорник "Гласа Српске", који је близак Адвокатској комори ФБиХ, каже да ће БиХ тужити Европском суду за људска права у Стразбуру те да је писање тужбе у току. Објаснио је да ће Абу Хамза тражити одговорност државе због притвора у трајању од осам година које је провео у Имиграционом центру, а из којег је недавно пуштен на слободу.

Абу Хамза је ухапшен 2008. године под оптужбом да представља пријетњу по националну безбједност, али против њега никада није подигнута оптужница. Пуштен је након што је на снагу ступио нови Закон о странцима, који је усклађен с директивама Европске уније. Њиме је дефинисано да страни држављани могу бити задржани у притвору највише 18 мјесеци.

- Он тражи одговорност државе ради сатисфакције да истина изађе на видјело, одштета га не занима. Сматра да је неко крив што је он толике године био притворен. Њему у прилог иде и ранија пресуда Европског суда којом је забрањено изручење Абу Хамзе Сирији - каже наш саговорник.

Детаљније...
 
Глас Српске открива: Икановић прва звијезда са плавих потјерница Штампај Пошаљи
Субота, 27 фебруар 2016
26.02.2016 15:03 | Горан Маунага

Сарајево - Џихадисти за којима је Интерпол на захтјев БиХ расписао плаве потјернице отишли су углавном на сиријско ратиште 2013. године и већина их се и даље бори у редовима терористичке организације Исламска држава.

БиХ је путем Интерпола расписала 65 плавих потјерница које за разлику од црвених не подразумијевају аутоматско хапшење чим особе за којима се трага буду откривене, него њихове свеобухватне провјере у које су осим домаћих укључене и партнерске стране безбједносне агенције.

Како "Глас Српске" сазнаје плаве потјернице расписане су, између осталих, за Бајром Икановићем и Абдулахом Ибраџићем из Сарајева, Харисом Сивцем, Елмином Ковачем из Зенице, Едином Кахриманом из Маглаја и Самиром Хаџалићем из Добој-Југа. На истој листи су и Аднан Мујчић из Травника, Кенан Биједић из Високог, Ибрахим Јањатовић из Кладња и Сафет Бркић из Олова.

Најпознатији међу њима је Икановић, који се налази и на црној листи Министарства финансија САД на којој су појединци и групе повезани с тероризмом. Икановић је у БиХ због тероризма осуђен на осам година затвора, а стручњаци су га означили као најопаснијег припадника вехабијске заједнице, који у редовима Исламске државе командује великим јединицама. Преко њега и његових веза у Сирију још одлази велики број радикалних исламиста из БиХ.
Детаљније...
 
Мехмедовић због сумњиве ратне прошлости под лупом НАТО-а Штампај Пошаљи
Петак, 26 фебруар 2016
24/02/2016 | 19:26 ⇒ 25/02/2016 | 22:10 | Извор: РТРС
Посланик СДА у бх. парламенту Шемсудин Мехмедовић није добио сагласност америчких власти за посјету школи НАТО у Њемачкој, јер није прошао безбједносну провјеру, наводи Вечерњи лист.

И док му је због провјера ускраћено учешће на одређеним семинарима, хипотека сумњиве ратне прошлости - веза с муџахединима и држављанства која им је додјељивао, ипак не спречава Мехмедовића да буде члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност, која надгледа рад безбједносних агенција и разматра повјерљиве извјештаје.

Да је Мехмедовић због ратне прошлости и блискости с муџахединима у посљедње вријеме све рјеђе гост на скуповима које организује НАТО у јавности се спекулише већ одавно. Ипак, Мехмедовић истиче да је томе писао "Вечерњи лист" који је близак Човићу. "Према томе, то су наша политичка препуцавања, ја о томе не знам ништа", истиче Мехмедовић.

Детаљније...
 
Џихадиста из БиХ прети сународницима и реису Кавазовићу Штампај Пошаљи
Уторак, 23 фебруар 2016
понедељак, 22. феб 2016 | Извор: РТС, Танјуг

Амир Селимовић из Својата код Живиница, у Босни и Херцеговине, поруком преко Јутјуба из Сирије запретио је својим сународницима и поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу поручивши да могу да цркну од муке, али да они знају да ће целим светом завладати шеријат.

Селимовић је, како је пренео сарајевски Дневни аваз, већ годину дана у Сирији, а у поруци позива на покајање. Они који то не учине радоваће се својој пропасти у наранџастим комбинезонима, каже Селимовић.

"То је порука свим медијима Иблисовим у БиХ", рекао је Селимовић, а потом се, као преноси овај сарајевски дневник, обрушио на Кавазовића:

"Како вас није срамота хвалити реиса, охалалио је камату, учествовао у неверничким војскама у борби против муслимана, за ког су демократија и куфр и ислам исто. Молим Алаха да њега и његове следбенике закољем насред Башчаршије."

Детаљније...
 
У Аустрији почело суђење Мирсаду Омеровићу Штампај Пошаљи
Уторак, 23 фебруар 2016
22.02.2016 19:11 | Танјуг
Беч - Пред покрајинским судом у Грацу данас је почело суђење Тутинцу Мирсаду Омеровићу, који је оптужен да је кључна личност у регрутовању и помагању Исламске државе у Аустрији.

Мирсад Омеровић, из Тутина, који је познатији под именом Ебу Тејма, под којим прoповједа радикалне исламске ставове, се пребацује да је непосредно крив за убиства и злостављања.

Суђење је почело мирно, уз мању медијску пажњу него ранија суђења џихадистима, али под великим мјерама предострожности и присуство полиције.

Омеровић је ухапшен у оквиру опсежне акције аустријске полиције против веће групе џихадиста у Грацу и Бечу.

Детаљније...
 
БиХ: Абу Хамза пуштен из притвора након седам година Штампај Пошаљи
Петак, 19 фебруар 2016
18 Фебруар 2016 12:42
Сиријац Имад ал-Хусин, познатији као Абу Хамза, пуштен је на слободу након што је у Имиграционом центру у Лукавици код Сарајева провео више од седам година, потврдила његова кћерка Нуџејма Софтић, пренели су сарајевски медији.


САРАЈЕВО - Сиријац Имад ал-Хусин, познатији као Абу Хамза, пуштен је на слободу након што је у Имиграционом центру у Лукавици код Сарајева провео више од седам година, потврдила његова кћерка Нуџејма Софтић, пренели су сарајевски медији.

Имад ал-Хусин је у Имиграционом центру у Источном Сарајеву боравио дуже од седам година без оптужбе. Притворен је јер га је Босна и Херцеговина сматрала претњом по националну сигурност. Оптужница против њега никада није подигнута, а депортација у Сирију није била могућа.

Детаљније...
 
Дојче веле: Џихадисти из БиХ: Ако БиХ уђе у ЕУ, врата ће нам бити отворен Штампај Пошаљи
Уторак, 09 фебруар 2016
Салафисти из босанских брда
Датум 09.02.2016 | Аутор Штефан Ожвет (АРД)

 Гроња Маоча: Застава ISIS /ISIL /ID, март 2015.
Горња Маоча је већ више пута било у центру пажње домаћих и страних медија. Ту су се вијориле заставе ИС, одатле су кретали борци за Сирију и Ирак. Немачки новинари посетили су то село у Босни и Херцеговини.

Горња Маоча, мало село у брдима на североистоку Босне и Херцеговине. На пашњаку у брдовитом зимском пејзажу пасу овце. И становници желе баш једну овцу – као хонорар за интервју с немачком јавном телевизијом АРД. Снаге безбедности БиХ претпостављају да се у том селу регрутују терористи. Одавде су многи отишли у џихад.

Представник двестотинак становника села је Едис Боснић. Тај 35-годишњак се показује као мирољубив, али је истовремено фасциниран идејом „Исламске државе“ о утемељењу светског калифата: „Да ли је то наша жеља? Наравно“, каже он. „Наравно да желимо да сви муслимани живе у једној држави, у којој више не би имали проблеме. У којој сви муслимани имају исте пасоше и у којима пише да верујем у Алаха и у нашег пророка Мухамеда.“

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 208