Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Исламски екстремизам
Ројтерс: Деца из БиХ кад се врате из Сирије и Ирака могу да буду - "темпиране бомбе" Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 јун 2016
13.06.2016 | Политика
Више од 80 деце из БиХ борави на територијама које држи Исламска држава, упозорава британска агенција

ЛОНДОН  - На територији коју држи Исламска држава (ИД) у Сирији и Ираку налази се више од 80 деце из Босне и Херцеговине, која су праве „темпиране бомбе”, јер би могла угрозити безбедност када се врате, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на резултате студије Атлантске иницијативе.

Британска агенција наводи да су босански муслимани највећа група са Западног Балкана која се бори на страни ИД у Сирији и Ираку, поред бораца из земаља као што су Албанија, Македонија, Црна Гора и Србија, а ту Ројтерс убраја и Косово.

У студији, коју је спровела непрофитна организација Атлантска иницијатива са седиштем у Сарајеву, утврђено је да је број бошњачких одраслих мушких бораца, који се процењује на 188 у трогодишњем периоду до краја 2015, опао на 91, након што се 47 њих вратило у Босну, док их је 50 убијено, наводи агенција.

Детаљније...
 
Потврђена казна од седам година затвора Билалу Боснићу Штампај Пошаљи
Среда, 08 јун 2016
08/06/2016 | РТРС

Суд БиХ потврдио је пресуду Хусеину Билалу Боснићу који је првостепеном пресудом осуђен на седам година затвора, због подстицања и врбовања на терористичке активности, те организирања терористичке групе.

Као припадник селефијске заједнице Хусеин Боснић је у претходне двије године пропагирао и ширио радикализам како у БиХ тако и региону, али и јавно подстрекивао на прикључење терористичким организацијама.

Окупљао је сљедбенике у неколико градова на подручју БиХ, прије свега у заједницима у Великој Кладуши и у Горњој Маочи, а своје поруке објаваљивао је и упућивао путем друштвених мрежа.

Детаљније...
 
Како су припадници "Ел Муџахедина" одликовани за злочине над Србима? Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 мај 2016
25/05/2016 |  17:37 ⇒ 20:30 | Извор: РТРС
Након нашег прилога у Дневнику 2 о умијешаности Мустафе Церића у формирање терористичке мреже у БиХ током рата, Церић је у писму РТРС-у још једном поновио тезу да је геноцид почињен још током 1992. године.

Површност, неутемељеност и апсурдност објављених навода, како каже, не жели да коментарише, нити је поменуо иједан документ који смо објавили у нашим прилозима.А вечерас смо објавили и нове документе о злочинима тзв. Армије БиХ и одреда "Ел Муџахедин". У извјештају о жртвама пронађеним на Озрену, судски вјештак Сабиха Бркић Силајџић описује како су третирани српски и хрватски ратни заробљеници. У документима је наведено да је командант 3. корпуса тзв. Армије БиХ, Сакиб Махмуљин, припаднике одреда "Ел Муџахедин", награђивао највећим признањима за почињене злочине.

Детаљније...
 
Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина Штампај Пошаљи
Уторак, 24 мај 2016
24.05.2016 21:18 | Срна

Бањалука - Некадашњи ратни начелник Центра служби безбједности Зеница и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић био је обавијештен о терористичким активностима припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", о чему говоре документи, извјештаји и телефонски транскрипти.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање.

Према тим забиљешкама, Џаферовић је знао како и када ће се десити брутална убиства заробљених српских војника у Возући, египатских припадника UNPROFOR-а и припадника западних хуманитарних организација, наводи РТРС.


Детаљније...
 
РТРС у посједу докумената о формирању исламске терористичке мреже у БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 24 мај 2016
23/05/2016 |  14:30 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Извор: РТРС
У Дневнику 2 ексклузивно смо објавили документе аустријске Службе за заштиту уставног поретка из којих је видљиво како је формирана терористичка мрежа у БиХ.

Документи доказују какве су улоге имали бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и бројне вође исламистичких организација.У документима је наведено да је још у новембру 1992. године покренут пројекат жигосања Срба као геноцидног народа, о чему је Церић, обавијестио Алију Изетбеговића, који је од саудијског краља Фахда добио 400 милиона америчких долара. Објављујемо и листу телефонских позива између припадника одреда "Ел Муџахедин" са водећим свјетским терористима.

Као идејни творац терористичке мреже у БиХ, означен је тадашњи имам Загребачке џамије Мустафа Церић, наведно је у документу аустријске службе за заштиту уставног поретка. Он у Загребу још новембра 1992. организује међународну конференцију о заштити људских права у БиХ са секретаријатом у Бечу.

Детаљније...
 
Имам из Бара страдао као џихадиста у Сирији Штампај Пошаљи
Петак, 22 април 2016
Извор: Бета, B92.net петак, 22.04.2016. | 15:03
Бар -- Некадашњи имам из Бара Адем Мустафић пети је држављанин Црне Горе који је погинуо ратујући у редовима Исламске државе, потврђено је у Бару.


Мустафић је био имам у једној од џамија у Бару и пре три године је напустио службу и придружио се Исламској држави у Сирији, потврдио је Радију Слободна Европа (РСЕ) главни барски имам Мујдин Милаими.

Црна Гора се последњих година суочава с врбовањем и одласком њених држављана у редове Исламске државе. Процењује се да на страним ратиштима има од десетак до више десетина црногорских држављана, а у последње време је забележена и појава "повратника".

Држава законом усвојеним прошле године кажњава одлазак на страна ратишта као и било какву помоћ учесницима на фронтовима ван Црне Горе. Последње процене Исламске заједнице, објављене у медијима у марту, указале су да се девет припадника Исламске државе вратило с ратишта у Црну Гору.

Детаљније...
 
Тужилац тражи дужи затвор за вођу вехабија Штампај Пошаљи
Уторак, 29 март 2016
Глас Српске | 28.03.2016 22:24 | Ж. Д.

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Ћазим Хасанспахић затражио је јуче од Апелационог вијећа Суда БиХ да изрекне строжу казну вођи вехабијске заједнице Хусеину Билалу Боснићу.

Боснић је у новембру 2015. године првостепеном пресудом осуђен на седам година затвора због подстицања на тероризам, врбовања ради терористичких активности и организовања терористичких група које су се придруживале Исламској држави на сиријском ратишту. И Тужилаштво и Боснићева одбрана уложили су жалбу на пресуду.

- Боснић се током суђења ниједном није покајао и није изразио жаљење за погинулим лицима која су отишла ратовати у Сирији - истакао је Хасанспахић наводећи да је Тужилаштво доказало да је шест особа погинуло на сиријском ратишту на страни Исламске државе и да седам година  није адекватна казна за кривично дјело које је починио.

Детаљније...
 
Образложене жалбе на пресуду Боснићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 март 2016
28.03.2016 17:22 | Срна
Сарајево - На сједници Апелационог вијећа Суда БиХ Тужилаштво и одбрана изнијели су жалбе на првостепену пресуду Хусеину Боснићу којом је осуђен на седам година затвора због подстицања на терористичке активности, врбовања ради терористичких активности и организовања терористичке групе.


Боснић је припаднике селефијске заједнице јавно подстицао да постану припадници "Исламске државе" и да, као припадници те организације, учествују у терористичким активностима.

Тужилаштво је у писаној жалби, уложеној 6. јануара, затражило да Апелационо вијеће Боснићу изрекне строжу казну јер сматра да изречена није адекватна за почињено кривично дјело.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 64 од 208