Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алија Изетбеговић је стајао иза убистава сарајевских Срба Штампај Пошаљи
Субота, 25 новембар 2006
glava-patriotБрој 225, 26. 11. 2006.Интервју : Миливоје Иванишевић, директор Центра за истраживање злочина над српским народом


Алија Изетбеговић је стајао иза убистава сарајевских Срба

Алија Изетбеговић је задужио, храбрио, наоружавао и контролисао те своје криминалце, који су били најцрњи егзекутори. То што је и њих после побио, био је део његовог плана да скине одговорност са себе. Као дан је јасно да он ниједног тренутка није ни желео ни хтео да раскине са својом милитантном исламистичком идеологијом, која је за Србе значила само једно – смрт. На крају крајева, сетите се ко је први отишао из сарајева – Јевреји. Они сигурно нису побегли од Срба, већ су управо успели да избегну потоњу судбину сарајевских Срба. Зато ме и боли када видим како су неки јеврејски интелектуалци пружали Изетбеговићу вербалну подршку

разговарао: Ненад М. Стевановић

Миливоје Иванишевић, директор београдског Центра за истраживање злочина над српским народом, тврди да је голгота сарајевских Срба једна од најсрамнијих страница грађанског рата у Босни и Херцеговини, која је неправедно запостављена, како од стране међународне заједнице и организација које се баве људским правима, тако и од представника српске власти, и у Београду и у Бањалуци.


Детаљније...
 
Сребреница: КАЗНА ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2006
logo-srpska-on-lineСрпска-on-line
Петак, новембар 17, 2006 - 16:20:50 Сребреница


КАЗНА ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ


У Сребреници је 28.октобра 2006. године одржана Конференција о страдању Срба у регији Бирач(која обухвата општине Сребреница, Братумац, Власеница, Милићи, Шековићи, Зворник и Осмаци) у грађанском рату 1992-1995. године. На почетку Конференције приказан је документарни филм "Злочин без казне" у продукцији Удружеwа логораша регије Бирач у којем су изнијети докази о стравичним злочинима Армије БиХ, којом је командовао Насер Орић и докази које Хашки трибунал доносећи недавно срамну пресуду овом зликовцу, иако је све доказе и материјале посједовао није узео у обзир.

Од 1992. до 1995. године у регији Бирач је страдало 3262. Србина, од којих су више од 70 посто били цивили, жене, дјеца, старци.Детаљније...
 
У Сребреници одржана конференције о страдању Срба у Бирчу Штампај Пошаљи
Среда, 25 октобар 2006
logo-glassrpskeГлас Српске
Новости - 29 окт. 2006 18:00:00

У Сребреници одржана конференције о страдању Срба у Бирчу

Извртање историјских чињеница, на основу којих се српски народ и Република Српска настоје прогласити геноцидним, најтежи је злочин, не само према нама данас, него и према генерацијама које долазе, истакао Бранислав Дукић

СРЕБРЕНИЦA - На простору регије Бирач, од 1992. до 1995. године, убијена су 3.262 Србина, међу којима је више од половине цивила, који су побијени на најсвирепији начин - одсијецањем главе, клањем и спаљивањем. У Бирчу се догодио злочин над српским народом и он је, због сљепоће међународних и домаћих правосудних органа, остао некажњен. Злочинци не смију живјети некажњени поред гробова својих жртава и зато ћемо, рачунајући на историјско право српског народа на истину и правду, тражити од надлежних републичких и државних институција да убрзају истраге и казне све починиоце злочина над српским народом.


Детаљније...
 
За­ти­рао срп­ска се­ла Штампај Пошаљи
Среда, 23 август 2006
logo-novosti
Вечерње Новости
23. август 2006.За­ти­рао срп­ска се­ла


НЕ­КА­ДА­ШЊИ ко­ман­дант Пе­тог кор­пу­са Ар­ми­је БиХ Атиф Ду­да­ко­вић уби­јао је све ре­дом - Ср­бе, Хр­ва­те, Му­сли­ма­не... Али, о то­ме је јав­но по­че­ло да се го­во­ри тек не­дав­но. Иако Ду­дак, ка­ко га од ми­ља зо­ву при­ста­ли­це, оштро не­ги­ра сва­ки зло­чин, све је уса­мље­ни­ји и ти­ши у тим тврд­ња­ма.

Ду­да­ко­вић је, на­рав­но, на­шао сво­је ме­сто и у обим­ној до­ку­мен­та­ци­ји Цен­тра за ис­пи­ти­ва­ње рат­них зло­чи­на над Ср­би­ма ко­ји су по­чи­ње­ни у по­след­ње­ној де­це­ни­ји про­шлог ве­ка. Осим зло­чи­на ко­је је по­чи­нио у "Олу­ји", овај цен­тар има по­дат­ке о ње­го­вим не­де­ли­ма ко­ја су се до­го­ди­ла го­ди­ну ра­ни­је. Та­ко су под ње­го­вом ко­ман­дом стра­да­ли ме­шта­ни, ма­хом Ср­би у се­ли­ма Ра­чић, До­љан и При­то­ка у оп­шти­ни Би­хаћ.Детаљније...
 
Евиденција о масовним убиствима Штампај Пошаљи
Среда, 16 август 2006
logo-glassrpskeГлас Српске
Вести
- 17 Aug 2006 19:00:00

Евиденција о масовним убиствима


БЕОГРAД - Београдски Центар за истраживање злочина над српским народом има у евиденцији 21 масовно убиство над Србима, који су починили припадници Петог корпуса Aрмије БиХ, под командом Aтифа Дудаковића, рекао је јуче Срни директор Центра Миливоје Иванишевић.

- Хашки трибунал је још 1995. године дошао до знатно боље и квалитетније документације. Они су то прикривали, а има доста грађе која потврђује да се муслимани међусобно оптужују за злочине над Хрватима и над Србима - рекао је Иванишевић новинарима након састанка са замјеником министра цивилних послова БиХ Зораном Тешановићем.

Он је додао да се из те документације види да су се Aтиф Дудаковић и Фикрет Aбдић међусобно оптуживали за злочине муслиманских јединица над Хрватима и Србима.


 
Стижу докази о злочинима Петог корпуса АРБиХ Штампај Пошаљи
Среда, 16 август 2006
nezavisne-logo2Независне новине
Датум: 17.08.2006

Зоран Тешановић с представницима београдског Центра за испитивање ратних злочина над Србима

Д. Рисојевић

Стижу докази о злочинима Петог корпуса АРБиХ

БЕОГРАД - Београдски Центар за испитивање ратних злочина над Србима доставиће надлежним институцијама РС доказе о страдању Срба, за које је одговоран Пети корпус Армије РБиХ, изјавио је Миливоје Иванишевић, директор Центра, послије састанка са Зораном Тешановићем, помоћником министра цивилних послова БиХ.

Он је јуче с Тешановићем договорио да се сва документација с којом располажу достави МУП-у РС и Владином Секретаријату за односе с Хагом, а дио материјала, везан за страдање Срба у рејону Сарајева, српским члановима Комисије за Сарајево.


Детаљније...
 
Докази налазе пут до јавности Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 август 2006
glas-javnosti-logo

Глас јавности
Четвртак 10. 8. 2006.


Потресни видео-материјали о страдању Срба постају актуелни

Докази налазе пут до јавности

Иванишевић: Треба искористити сваку прилику да се саопште чињенице. Ипак, они бележе само једну епизоду у серији српских страдања


Потресна казивања хиљаде сведока злочина и породица настрадалих у ратовима на
001oluja подручју Хрватске и Босне и Херцеговине, протеклих петнаест година нису имала тако јак ефекат као само неколико минута видео-материјала на којима се виде убиства и паљења.

Миливој Иванишевић, руководилац Центра за истраживање злочина над Србима, који већ 15 година скупља документацију о страдању Срба у протеклим ратовима, каже за Глас да зна колико је тешко да "наша истина" стигне чак и до домаћих, а посебно у иностраних медија.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 21 22 23 24 25 26 Следећа страна > Крај >>

Резултати 162 - 168 од 180