Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Ранама душе нема лека Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јул 2005
Екипа Новости, 07.07.2005 18:57:18

logo-novosti.gifСТРАШНО је кад плачу деца. А још је страшније кад плачу старци, који су од детињства заборавили слани укус суза.

- Проклет да сам, опет саме крећу... А, зарекао сам се да више нећу за децом да заплачем - каже старина Драго Миладиновић. - И онда, кад сам их овим својим рукама у комадима купио, ево, овде на кућном прагу, нисам плакао. Само сам једном јаукнуо. Видим, не могу тела да им саставим. Одсечена глава тамо, ребра овамо. Руке, ноге...

Драги Миладиновићу на Божић 1993. године у нападу муслиманских војника, под командом Насера Орића, побијени синови. И измасакрирани.

- Таман се печеница охладила, жена припрема чесницу, кад су одозго ударили - сећа се Драго. - Деца покушавају да одбране село, вичу нама: "Склањајте се". Кад смо се вратили, имали смо шта и да затекнемо.
Деда Драго сведочио у Хагу.

- Све сам испричао. А правде нема. Још је нема.Детаљније...
 
Новости објавиле списак страдалих Срба из Сребренице Штампај Пошаљи
Понедељак, 04 јул 2005
glava-patriot04. 07. 2005.  БРОЈ 176


Новости објавиле списак страдалих Срба из Сребренице


Београдски дневник Вечерње новости објавио је у свом издању од 30. јуна списак од 3.287 Срба из Сребренице и њене околине страдалих у рату у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Лист је тај списак објавио као специјални додатак на 16 страна. Имена страдалих поредана су азбучним редом. Није наведено како су страдали људи чија се имена наводе, као ни где су погинули.

Детаљније...
 
На подручју Сребренице убијено више од 3 хиљаде Срба Штампај Пошаљи
Уторак, 14 јун 2005
logo-rtrs
Радио телевизија Републике Српске
РС и БиХ [11:32—16:26 14-ЈУН-05]
На подручју Сребренице убијено више од 3 хиљаде Срба


БЕОГРАД, 14. ЈУНА /СРНА/ - Београдски Центар за истраживање злочина над Србима дошао је до податка да је на подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено или умрло послије стравичних тортура 3.227 Срба, што није коначан број, рекао је предсједник Центра Миливоје Иванишевић.


Детаљније...
 
Живи на списку убијених Штампај Пошаљи
Субота, 11 јун 2005
logo-novosti
 
Вечерње новости
Друштво, 12. јун 2005.ЖИВИ НА СПИСКУ УБИЈЕНИХ
Борјан ПОПОВИЋ


ПРЕЛИМИНАРНОМ и допуњеном списку који је сарајевски "Дневни аваз" презентовао пре два дана, а на коме се налазе имена 8.106 несталих сребреничких муслимана, недостаје основна ствар - ко тражи те људе. За нестале се могу признати само они за којима трага најужа фамилија: отац, мајка, деца, браћа и сестре, а никако саборци, комшије, познаници... Уместо да се број несталих смањује за онолико колико их се идентификује, до сада око 2.000, догађа се обратно - каже у разговору за "Новости" Миливоје Иванишевић, директор Центра за истраживање злочина над српским народом.

Он каже да га чуди што се Србија званично не супротстави интерпретацији случаја Сребреница, која се изводи искључиво из муслиманских фалсификата о броју жртава.
 
 
Детаљније...
 
Заборављена страдања Срба у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 14 октобар 2003
13.10.2003 | Глас јавности

У П О З О Р Е Њ Е
Поводом посете госпође Радмиле Хрустановић Сарајеву


Недавно се, готово тријумфално, из Сарајева са својом пратњом вратила госпођа Радмила Хрустановић, председник Скупштине града. Они су узвратили посету градоначелнику Сарајева и при том учествовали у више разних културних и спортских манифестација од којих су прикупљена средства за деминирање шеталишта и излетишта на Требевићу.

На шта су се оглушили наведена дама и њена пратња?

Оглушили су се на чињеницу да је у Сарајеву живот изгубило неколико хиљада наших сународника, Срба. Оглушили су се да је то био град-логор за Србе у коме је, према званичној статистици, било преко 120 што јавних, што тајних, што приватних, што државних затвора и логора за Србе у којима је убијено неколико стотина лица и силовано више стотина Српкиња свих узраста.

(Подсећамо да су још 13. јула 1992. грађани са српских подручја општина Рајловац, Вогошћа, Центар Сарајево, Ново Сарајево, Илиџа и Илијаш упутили "Апел мирољубивој светској јавности за спас заточених Срба у Сарајеву". Оглушили су се о чињеницу да муслиманске власти још прикривају бројне тајне масовне гробнице не би ли и на тај начин прикрили и умањили обим српског страдања. Логично је претпоставити да је и по њима газила делегација Београда док се шетала парковима и зеленим површинама Сарајева.
Детаљније...
 
На списку 40 имена Штампај Пошаљи
Недеља, 17 фебруар 2002
glas-javnosti-logo
Глас јавности
Недеља, 17. фебруар 2002.Миливоје Иванишевић, Центар за злочине над Србима

На списку 40 имена

ПРИБОЈ - Истраживањем Центра за злочине над Србима у Босни и Херцеговини дошло се до сазнања да су најтеже злочине починили или наредили да се они почине, лица која су држављани СР Југославије, рођени у Србији и Црној Гори, најчешће у Санџаку, односно Рашкој области.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 21 22 23 24 Следећа страна > Крај >>

Резултати 162 - 167 од 167