Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Чланци arrow НАТО у походу против Републике Српске
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

НАТО у походу против Републике Српске Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 мај 2009
Индекс чланака
НАТО у походу против Републике Српске
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
 

Последице НАТО похода

За те две седмице у акцијама против РС учествовало је 3200 ваздухоплова различитих држава - САД, Немачке, Француске, Холандије, Велике Британије, Италије и Турске -који су истресли преко 10000 тона експлозива. То је на конференцији за штампу у Бања Луци 26. 09. 1995. изнео Командант Главног штаба ВРС генерал Ратко Младић. Поред тога употребљено је више од 600 ракета са прецизним навођење, 400 конвенционалних ракета и бомби, потом касетне бомбе, ракете ваздух-земља, бомбе са ласерским и тв навођењем тежине од 250 до 2000 кг, топови разног калибра, муниција са прљавим уранијумом и 13 „томахавки“. Авиони су полетали из НАТО база у Италији: Авијано, Пјаћенца, Ђоја дел Коле, Геди и Бриндизи, са америчких носача авиона укотвљених у Јадранском мору, „Теодор Рузвелт“ и „Америка“ и британског носача авиона „Инвисибл“. Сви авиони који су имали учешћа у овој терористичкој акцији били су последња реч технике (Ф-14, Ф-15, Ф-16, Ф-18, А-10, А-6, ЕФ-111, Торнадо, М-2000, Јагуар, и др.).

Бомбардовано је укупно 150 војних и цивилних циљева. Највише су страдала градска стамбена насеља и више десетина српских села, избегличко насеље у Калиновику, индустријски погони, водоторњеви, фабрика „Претис“ у Вогошћи, привредна предузећа у Хаџићима, радио-телевизијски и ПТТ предајници, ралеји и уређаји Кмур код Фоче, Стражевица код Чајнича, ТВ репетитор на Вележу, Мирловице код Вишеграда, предајник код Хан Пијеска, радио предајник на Бецњу код Добија, Троврх, Лисина на Козари, релеји Столице на Мајевици и Свињар на Озрену, резервоар за воду у Сарајеву, водовод код Прњавора, водоопскрбни систем код Калиновика, основне школе у селу Врбљани код Кључа и Вијачани код Прњавора, гимназије и средње школе на Илиџи и у Фочи, болнице „Жица“ у Блажују, где је страдало и десет болесника, Клинички центар Српског Сарајева и болница у Касиндолу, ратна болница у Јахоринском потоку, у Сарајеву су бомбардовани Електротехнички, Пољопривредни и Филозофски факултет, оштећена је хидроцентрала и уништена трафо-станица у Вишеграду, разорени су и многи далеководи, мостови у селу Миљено код Чајнича, централни градски мост и мост на реци Бистрица у Фочи, мост на Сутјесци код Тјентишта, мост у селу Иловица код Сарајева, мост на Прачи у селу Месићи, мост Бук Бијела на Дрини, пољопривредна добра, фарма свиња код Хан Пијеска, фарма свиња и телади у Калиновику, две сточне фарме код Добоја, магацин хране у Калиновику, магацин хуманитарне помоћи у Вогошћи, избеглички збегови, црква Свети Сава у Блажују, Кораћев споменик у селу Љубина ...
 
< Претходни   Следећи >