Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић arrow Дудаковић и други: Одлука о мјерама забране отпремљена странкама и браниоцима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Дудаковић и други: Одлука о мјерама забране отпремљена странкама и браниоцима Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 новембар 2018
САРАЈЕВО, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ донио је одлуку по приједлогу Тужилаштва о продужењу мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, о којој ће јавност бити информисана након што је приме странке и браниоци којима је отпремљена, речено је Срни у овој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ предложило је 31. октобра Суду продужење мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката на подручју Крајине.

Тужилац Ведрана Мијовић предложила је да оптуженима буде одређена мјера забране међусобног састајања, што укључује телефонске и контакте поредством посредника, као и било какве контакте са медијима.

Тужилац је Суду предложила да оптуженима буде одређена и забрана напуштања мјеста боравишта, као и забрана путовања, те одузете путне исправе уз немогућност издавања нових.

За оптуженог Хасана Ружнића тужилац је предложила ограничење кретања само на подручју Бихаћа, осим у случају доласка на суђење у Сарајеву.

Мијовићева је за Алета Хоџића предложила забрану контакта са медијима, као и забрану приближавања свједоцима од 100 метара, јер је, према њеним ријечима, оптужен за извршење тешког кривичног дјела за које је запријећена висока казна.

Мијовићева је навела да свим оптуженима буде одређена и обавеза јављања полицијској станици два пута седмично.

Образлажући приједлог за продужење постојећих и увођење додатних мјера забране, тужилац је навела да би у супротном оптужени могли вршити утицај на свједоке чији искази доказују њихово извршење злочина.

Сви браниоци оптужених сагласни су са приједлогом тужиоца да њиховим брањеницима буде одређена мјера забране састајања са свједоцима, али се противе забрани напуштања мјеста боравишта и забрани путовања.

Оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ терети их за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић оптужени су за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела дијела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених се још трага.

Дио оптужнице за Атифа Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.


 http://www.srna.rs/novosti/640900/odluka-o-mjerama-zabrane-otpremljena-strankama-i-braniocima.htm
 
 


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >