Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Завршне ријечи Тужилаштва у случају Орић и Мухић 19. октобра
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Завршне ријечи Тужилаштва у случају Орић и Мухић 19. октобра Штампај Пошаљи
Уторак, 09 октобар 2018
08.10.2018 13:19 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ изнијеће 19. октобра завршне ријечи у обновљеном поступку који се пред Апелационим вијећем Суда БиХ води против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес рекао је данас да ће прије завршне ријечи Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић, уложити посљедње материјалне доказе.

Човићева је објаснила да је ријеч о документима који показују које је задатке Орић обављао за федерално Министарство бораца и да није могао утицати на статус заштићеног свједока Тужилаштва БиХ “О-1”, односно на његово скидање са списка бораца такозване Армије БиХ.

Тужилац Мирослав Јањић успротивио се улагању овог доказа наводећи да је ова чињеница била предочена током првостепеног поступка, а да одбрана до данас никада није покушала да уложи овај доказ.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је приједлог одбране да се додатно саслушају тужилац и стручни сарадник како би се утврдило под којим околностима су 23. фебруара 2016. године, узимали исказ од заштићеног свједока “О-1”.

Образлажући ову одлуку, Лукес је рекао да се “О-1” и у првостепеном поступку изјашњавао на те околности и да је одбрана имала прилику да тада позове те свједоке.

Одбрана је затражила и да им Тужилаштво достави одређене информације и доказе које би им могле послужити у одбрани оптужених. Тужилац Мирослав Јањић је рекао да је ријеч о другим истрагама и да нема никаквих нових сазнања која би могла ићи у прилог оптуженима.

Вијеће је одбило овај приједлог одбране, као и захтјев за информацијама о сазнањима одбране да на заштићеног свједока утичу лица из полицијских органа Републике Српске и Србије.

Одговарајући на ове наводе, Јањић је рекао да је свједок у програму заштите Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и да је под мјерама БиХ.

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок “О-1”.

Наставак суђења заказан је за 19. октобар.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Zavrsne-rijeci-Tuzilastva-u-slucaju-Oric-i-Muhic-19-oktobra/271101.htmlAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >