Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Свједок потврдио да се боји освете Насера Орића
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Свједок потврдио да се боји освете Насера Орића Штампај Пошаљи
Уторак, 25 септембар 2018
25/09/2018 |  РТРС

Унакрсним испитивањем заштићеног свједока "01" пред Апелационим вијећем Суда БиХ настављено је обновљено суђење сребреничком команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и његовом војнику Сабахудину Мухићу.

И без обзира на све покушаје одбране оптужених да дискредитују свједока, он је остао досљедан исказу датом у првостепеном поступку и наводима оптужнице. Још једном је потврдио да је Орић убио судију Слободана Илића, а заједно са Мухићем и Милутина Милошевића и Митра Савића. Открио је и детаље о притисцима и пријетњама којима је изложена његова породица која је остала у Федерацији БиХ.

У вишечасовном, безочном настојању да дискредитује свједока, одбрана оптужених покушавала је да, мимо свих правних постулата, чак и "доказе" лажира. На покушају је, међутим, остало! Бомбастично су најавили да посједују, извод из казнене евиденције, према којем је свједок осуђиван за лажно пријављивање, каквим су, опет неуспјешно, покушали да представе и његово свједочење. Након упорног инсистирања поступајућег тужиоца Мирослава Јањића да спорни "доказ" у судници и прикажу, адвокати су га напрасно "загубили" негдје у спису!

Покушали су и да, опет неуспјешно, "докажу" како свједок "О1" уопште није био припадник сребреничке 28. дивизије. Испоставило се да потврде које је издало Федерално министарство за питања бораца, датирају након што је оптужени злочинац Орић, истовремено постао "власник" оптужнице, и "сарадник" тог истог министарства на пројекту "ревизије" борчаких спискова. Но прије Орићевих ревизионистичких покушаја, свједок је, без проблема, прошао најмање три ревизије.

Као војник чак два пута и рањен! И све уредно задокументовано. Дрско и упорно, инсистирала је одбрана и на разлици у исказима свједока – посљедњих након што је ушао у програм заштите и добио исељеничку визу, када је, како тврди "отворио душу", и оних претходних, у којима је због страха од Орићеве и Мухићеве освете, тек штуро говорио о ратним дешавањима у и око Сребренице.

Пречула је одбрана и да је у једном од ранијих испитивања, како каже свједок, "була" - замотана жена – у Тужилаштву пречесто постављала – пријетеће – сугестивно питање попут онога "Да ли сте сигурни да смијете то да кажете". Испоставило се да је с разлогом страховао. Мајка која је остала у Федерацији БиХ је претучена. Брату му пријећено. И све то надлежни кантонални МУП задокументовао. И заћутао. А породица тортури и даље изложена.

"Они су обишли тамо све моје! Пријетили су им! Доста су ми нанијели белаја", каже заштићени свједок "О1".

Досљедни себи, адвокати оптужених тврдили су и како је заштићени свједок вишеструко кажњаван за различита кривична дјела. И опет се испоставило да је већина санкција изречена због саобраћајних прекршаја. И на претходним свједочењима и на данашњем, поновио је свједок неколико пута – команданта, како је ословљавао Орића, због окрутности – плашио се и у рату и у миру!

Али ипак је рекао да "зна за још много Насерових убистава". За три, која су предмет оптужнице, за ралику од првостепеног вијећа, Апелационом је чини се, било све јасно, јер питања за свједока, нису имали. Породице српских жртава из Подриња, већ скамењене разним некажњеним "преседанима", притисцима на свједоке, промјенама исказа у овом предмету, захтијевају правду.

"Убијеђени смо да ће Апелационо вијеће уврстити материјалне доказе, чињенице и сведочења живих сведока и да ће се злочинци као што су ова двојица коначно наћи иза решетака, гдје су требали бити пре још 20 година", каже Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

У прилог надањима породица, и у прилог казивању, очевица ликвидација - заштићеног свједока "О1", у првостепеном поступку свједочили су Милан Јеремић, Видоје Илић, Миломир Лазаревић, Радмила Николић и Ибран Муставић. Обновљено суђење биће настављено 8. октобра – уврштавањем материјалних доказа из првостепеног поступка.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=311360


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >