Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење arrow Суд одбио захтев тужилаштва, ново веће одлучује о Младићу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суд одбио захтев тужилаштва, ново веће одлучује о Младићу Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
Танјуг | 13. септембар 2018 | Верње новости

Судија Џозеф Е. Чиондо Масанче одбио је у четвртак као неоснован затхев хашког тужилаштва које је тражило да се поништи одлука о изузећу тројице судија из апелационог већа у процесу против генерала Ратка Младића.

У својој одлуци коју је у четвртак објавио Механизам кривичних судова у Хагу, судија Масанче је навео да захтеву тужилаштва недостају легални (законски) основи, имајући у виду да статут Механизма не дозвољава жалбе на одлуке председника Механизма или трочланог судског већа.

У питању је недавна одлука којом је судија Жан Клод Антоанети усвојио аргументе Младићеве одбране да би судије Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Лију Даћун могле да буду пристрасне приликом одлучивања о жалби Младића на првостепену пресуду којом је осуђен на доживотни затвор због геноцида, јер су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри Војске Републике Српске осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Тужилаштво је тврдило да је Антоанетијева одлука супротна судској пракси и тражило да председник Механизма судија Мерон именује трочлано судско веће које ће поново одлучивати о Младићевом захтеву за изузеће.

Судија Адијус председавао је већем трибунала које је изрекло осудујућу пресуду групи официра ВРС предводених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због Сребренице.

Судија Мерон председавао је жалбеним већем трибунала које је потврдило првостепену осудујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због геноцида у Сребреници, као и жалбеним већем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 године затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је председавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Мерон је био дугогодишњи председник трибунала, а сада је председник резидуалног Механизма, правног наследника Трибунала.

Уместо њих, судија Антонети је у апелационо веће поставио судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

Осим судије Нијамбе, која се противила осудујућој пресуди генералу ВРС Здравку Толимиру за геноцид у Сребреници, двојица новоименованих судија нису имале искуство у процесима за ратне злочине у бившој Југославији, али су судиле за злодела у Руанди, пренели су медији.

Младић је осуђен на доживотни затвор у новембру прошле године пред затварање Трибунала.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:749289-Sud-odbio-zahtev-tuzilastva-novo-vece-odlucuje-o-Mladicu
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >