Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење arrow Суд одбио захтев тужилаштва, ново веће одлучује о Младићу
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суд одбио захтев тужилаштва, ново веће одлучује о Младићу Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
Танјуг | 13. септембар 2018 | Верње новости

Судија Џозеф Е. Чиондо Масанче одбио је у четвртак као неоснован затхев хашког тужилаштва које је тражило да се поништи одлука о изузећу тројице судија из апелационог већа у процесу против генерала Ратка Младића.

У својој одлуци коју је у четвртак објавио Механизам кривичних судова у Хагу, судија Масанче је навео да захтеву тужилаштва недостају легални (законски) основи, имајући у виду да статут Механизма не дозвољава жалбе на одлуке председника Механизма или трочланог судског већа.

У питању је недавна одлука којом је судија Жан Клод Антоанети усвојио аргументе Младићеве одбране да би судије Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Лију Даћун могле да буду пристрасне приликом одлучивања о жалби Младића на првостепену пресуду којом је осуђен на доживотни затвор због геноцида, јер су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри Војске Републике Српске осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Тужилаштво је тврдило да је Антоанетијева одлука супротна судској пракси и тражило да председник Механизма судија Мерон именује трочлано судско веће које ће поново одлучивати о Младићевом захтеву за изузеће.

Судија Адијус председавао је већем трибунала које је изрекло осудујућу пресуду групи официра ВРС предводених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због Сребренице.

Судија Мерон председавао је жалбеним већем трибунала које је потврдило првостепену осудујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због геноцида у Сребреници, као и жалбеним већем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 године затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је председавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Мерон је био дугогодишњи председник трибунала, а сада је председник резидуалног Механизма, правног наследника Трибунала.

Уместо њих, судија Антонети је у апелационо веће поставио судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

Осим судије Нијамбе, која се противила осудујућој пресуди генералу ВРС Здравку Толимиру за геноцид у Сребреници, двојица новоименованих судија нису имале искуство у процесима за ратне злочине у бившој Југославији, али су судиле за злодела у Руанди, пренели су медији.

Младић је осуђен на доживотни затвор у новембру прошле године пред затварање Трибунала.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:749289-Sud-odbio-zahtev-tuzilastva-novo-vece-odlucuje-o-Mladicu
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >