Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење arrow Мерон се изузео из одлуке о Младићевом већу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Мерон се изузео из одлуке о Младићевом већу Штампај Пошаљи
Уторак, 11 септембар 2018
Данас, 10.09.2018 |  Ј. Д.

Председник Механизма за међународне кривичне судове (ММКС), судија Теодор Мерон изузео се из процеса одлучивања по жалби тужилаштва на одлуку да се из жалбеног поступка некадашњем команданту ВРС Ратку Младићу искључе троје судија.

Мерон је у одлуци образложио да се изузима с обзиром на то да је и сам један од судија који су искључени из процеса Младићу. Подсетимо, судија Жан Клод Антонети прихватио је захтев Младићеве одбране да се из жалбеног поступка искључе судије Мерон, Кармен Ађијус и Даћун Лиу, јер „делују пристрасно“ пошто су у ранијим предметима доносили закључке који се тичу Младића.

Иначе, хашко тужилаштво је у петак затражило од Механизма да оснује трочлано веће са задатком да утврди последице одлуке судије Антонетија да из жалбеног поступка Младићу искључи троје судија. Хашки трибунал је Младића у новембру прошле године осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем те узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >