Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници Штампај Пошаљи
Среда, 01 август 2018
БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин /Салиха/ Мујановић ухапшен је, према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац, због ратних злочина против српских цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, речено је Срни у Амбасади БиХ у Београду.

Савјетник у Амбасади Мирослав Којић рекао је да у ову амбасаду још није стигла званична нота о хапшењу Мујановића, али да је добијена информација од МУП-а Србије, односно Полицијске управе Београд, телефонским путем да је Мујановић ухапшен јуче на граничном прелазу Прибој-Увац, између Србије и БиХ.

Према његовим ријечима, Мујановићу је одређен полицијски притвор до 48 часова и он се од синоћ у 22.15 часова налази у притвору у Београду.

Након тога истражни судија и тужилаштво треба да одлуче које ће даље предузети мјере.

"Обавијештени смо телефонским путем да је ухапшено лице Хусеин Салиха Мујановић, рођен 21. септембра 1959. године у Костићима, у Бијелом Пољу, у Црној Гори на основу потјернице МУП Србије за кривично дјело ратног злочина против цивила у Храсници и Соколовић колонији", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, Амбсада је обавијештена да Мујановић има држављанство и БиХ и Црне Горе, као и да је тражио да о његовом хапшењу буде обавијештена и Амбасада Црне Горе у Београду.

Из београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Срни је речено да се Мујановић налази у њиховој бази бошњачких ратних злочинаца као управник логора у Храсници од јула до краја септембра 1992. године.

Према подацима овог центра, за вријеме управљања Мујановића овим логором, убијено је више од 10 логораша Срба, а у том логору су вршена и сурова мучења затвореника.

Мујановић је био припадник муслиманско-хрватских формација и на терет му се стављају злочини против српских цивила у периоду од априла 1992. године до краја 1994. године у насељима Храсница и Соколовић колонија. http://www.srna.rs/novosti/614666/pritvor-za-huseina-mujanovica--ratnog-upravnika-logora-u-hrasnici.htm


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >