Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници Штампај Пошаљи
Среда, 01 август 2018
БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин /Салиха/ Мујановић ухапшен је, према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац, због ратних злочина против српских цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, речено је Срни у Амбасади БиХ у Београду.

Савјетник у Амбасади Мирослав Којић рекао је да у ову амбасаду још није стигла званична нота о хапшењу Мујановића, али да је добијена информација од МУП-а Србије, односно Полицијске управе Београд, телефонским путем да је Мујановић ухапшен јуче на граничном прелазу Прибој-Увац, између Србије и БиХ.

Према његовим ријечима, Мујановићу је одређен полицијски притвор до 48 часова и он се од синоћ у 22.15 часова налази у притвору у Београду.

Након тога истражни судија и тужилаштво треба да одлуче које ће даље предузети мјере.

"Обавијештени смо телефонским путем да је ухапшено лице Хусеин Салиха Мујановић, рођен 21. септембра 1959. године у Костићима, у Бијелом Пољу, у Црној Гори на основу потјернице МУП Србије за кривично дјело ратног злочина против цивила у Храсници и Соколовић колонији", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, Амбсада је обавијештена да Мујановић има држављанство и БиХ и Црне Горе, као и да је тражио да о његовом хапшењу буде обавијештена и Амбасада Црне Горе у Београду.

Из београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Срни је речено да се Мујановић налази у њиховој бази бошњачких ратних злочинаца као управник логора у Храсници од јула до краја септембра 1992. године.

Према подацима овог центра, за вријеме управљања Мујановића овим логором, убијено је више од 10 логораша Срба, а у том логору су вршена и сурова мучења затвореника.

Мујановић је био припадник муслиманско-хрватских формација и на терет му се стављају злочини против српских цивила у периоду од априла 1992. године до краја 1994. године у насељима Храсница и Соколовић колонија. http://www.srna.rs/novosti/614666/pritvor-za-huseina-mujanovica--ratnog-upravnika-logora-u-hrasnici.htm


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >