Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Тужилаштво БиХ тврди да ради на предмету Гоњи Магашићи
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Тужилаштво БиХ тврди да ради на предмету Гоњи Магашићи Штампај Пошаљи
Петак, 20 јул 2018
САРАЈЕВО, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ потврдило је Срни да је у току рад на предмету "Горњи Магашићи", али није одговорило докле је дошло са истрагом о једном од, по свирепости, најстравичнијих злочина над српским цивилима који је на данашњи дан прије 26 година почињен у селу Горњи Магашићи код Братунца.

Чланови породица и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас су на братуначком гробљу обиљежили 26 година од страдања осам мјештана, од којих је шест жена, и уништења овог српског села.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

За овај, као и за све остале злочине почињене над Србима у братуначкој општини нико није одговарао нити је процесуиран.

Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је да је рок за доношење судске одлуке у предмету "Горњи Магашићи" био до краја 2015. године, али да тај предмет "још стоји у ладици Тужилаштва БиХ које покушава да прикрије истину о злочину у том селу".

Филиповићева је истакла да се породице српских жртава с правом питају да ли ће злочинце стићи заслужена казна или ће истину прикрити такозвани правосудни органи БиХ, а злочинци живјети као слободни грађани.

Мјештани су подсјетили да су Горњи Магашићи нападнути 20. јула 1992. године у поподневним часовима, када су припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице убили све цивиле који нису могли побјећи, те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа у том селу.


 
http://www.srna.rs/novosti/612065/tuzilastvo-bih-tvrdi-da-radi-na-predmetu-gornji-magasici.htm


 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >