Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ у оптужници против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина изоставило је стравични злочин над 56 припадника Прњаворске лаке бригаде Војске Републике Српске, који се догодио у мају 1995. године на озренској коти Поцјелово, пишу "Вечерње новости".

Злочин су под командом Махмуљина починили припадници Трећег корпуса и муџахедини над углавном рањеним и заробљеним припадницима Прњаворске бригаде.

Овај злочин није обухваћен сарајевским процесом који се води против Махмуљина, односно у којем се командант Трећег корпуса терети да је знао за убиства и злостављања затвореника у периоду јул-август и током септембра 1995. године на Озрену и Возући.

Из Удружења ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" истичу да злочин који се над војницима Прњаворске бригаде десио 27. маја под командом Махмуљина није ништа мање свиреп, те да је разлика што нема живих свједока тог злочина.

"Године 1999. године темељно смо упознали тадашњег тужиоца Хашког трибунала Луиз Арбур о злочину. Она је те године најавила да ће ти злочини бити приоритет њене насљеднице Карле дел Понте. То је резултовало касније осуђујућом пресудом главнокомандујућем муслиманске војске Расиму Делићу, уз обавезу да правосуђе БиХ приведе Махмуљина и остале одговорне", кажу у овом удружењу.

Из ове организације наводе да се на филмовима одреда "Ел муџахедин" виде одсјечене главе, масакрирана тијела и заробљени припадници Прњаворске бригаде, те да од 56 несталих нико није касније размијењен жив.

"Изостављање оптужнице за овај злочин је скандалозно и ругање је правди", поручили су из Удружења "Вијенац, Возућа и остали".


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=300611


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >