Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Генерал Младић није пуштен на лијечење, одлука тајна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Генерал Младић није пуштен на лијечење, одлука тајна Штампај Пошаљи
Недеља, 15 април 2018
14.04.2018 10:17 | Срна | Глас Српске

Београд - Механизам за међународне кривичне судове у Хагу одбио је да пусти генерала Ратка Младића на привремену слободу ради лијечења у Србији, а садржај одлуке означен је као тајна, рекао је генералов син Дарко Младић.

Он је оцијенио да је то Хаг учинио да би сакрили од јавности како крше генералова права на лијечење и живот, као и да се не би видјело да су одбили да га пусте на лијечење без икаквог основа.

"Прогласили су је тајном да ми сад не бисмо могли да је коментаришемо, јер ако било шта о садржају одлуке кажемо, сносићемо последице", рекао је Дарко Младић за београдске "Вечерње новости".

Он је истакао да нема ниједног разлога да та одлука буде тајна, осим ако се нешто крије, и подсјетио да је, када су одбили да га пусте на лијечење у Русију, та одлука јавно објављена.

Дарко Младић каже да је нејасно како су могли да одбију захтјев одбране, јер се "из свих поднесака предатих суду јасно види да су доктори и службеници секретаријата лагали о скоро свему у вези са здрављем генерала Младића".

Он наводи да се из свих докумената које је поднијела одбрана јасно види да љекари у Холандији нису генералу Младићу пружили добро лијечење.

Дарко Младић најавио је да ће одбрана тражити да судско вијеће преиспита ту одлуку и да објелодани на шта су се позивали када су је донијели.

"Плашим се да је ово начин да га ликвидирају. Пре неколико дана продужили су Јовици Станишићу до краја августа привремену слободу ради лечења у Београду. Зашто за Ратка не важе иста правила? Он је много лошијег здравља од Станишића", пита Дарко Младић.

Младићев син подсјећа да су "све друге пуштали на лијечење, а Рамуша Харадинаја чак и да се бави политиком".

У приложеној документацији суду, одбрана је доказала да је доктор Паулус Фалке признао да шест година Младићу није урадио основне прегледе срца, а да је неке урадио тек послије прегледа српског доктора Велибора Ристића.

Дарко Младић каже да су приложени и докази да је Фалке "муљао са документацијом", па неке анализе лажно приказивао као да их је радио неколико мјесеци раније.

Достављен је и Фалкеов извјештај у којем је признао да је генералово стање лоше, да има значајна ограничења, што, како истиче Дарко Младић, значи да не може да бјежи, а предати су и докази да су љекари у притвору говорили неистине о учесталости високог притиска код генерала Младића и да су скривали да се жали на бол у грудима.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/General-Mladic-nije-pusten-na-lijecenje-odluka-tajna/259654.html


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >