Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Џихадистима из Србије укупно 67 година затвора
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Џихадистима из Србије укупно 67 година затвора Штампај Пошаљи
Среда, 04 април 2018
среда, 04.04.2018 | Танјуг | Политика

Специјални суд у Београду осудио је данас на укупно 67 година затвора седморицу оптужених за низ кривичних дела тероризма и сарадњу са Исламском државом Ирака и Леванта (Шама), као и регрутацију држављана Србије на ратишта.

Тројица су осуђена у одсуству јер су и даље у бекству а за њима је расписана међународна потерница.

Суд је Абида Подбићанина, Сеада Плојовића и Тефика Мујовића осудио на по 11 година затвора, а на 10 Горана Павловића.

На казне од по девет и по година осуђени су Изудин Црновршанину и Рејхан Плојовић, док је Ферат Касумовић осуђен на седам и по година.

Ово је првостепена пресуда на коју осуђени, њихови браниоци као и тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду.

Мујовић је у априлу 2016. године из Турске депортован Србији, по чијој је потерници био ухапшен.

Тужилаштво је за Подбићанина, Сеада Плојовића, Тефика Мујовића, Горана Павловића, Рејхана Плојовића и Изудина Црновршанина предложило казне не мање од 12 година затвора, док је за Касумовића тражило казну не мању од осам година затвора.

Сви они оптужени су за терористичко удруживање, врбовање и обучавање за вршење терористичких дела, финансирање тероризма, као и за јавно подстицање на извршење терористичких дела.

Павловић и Плојовић оптужени су да су посредством Абида Подбићанина и Тефика Мујовића почетком 2013. године успоставили везу са организацијама које су УН прогласиле за терористичке - „Исламска држава Ирака и Леванта” и „Фронт Ал-Нусра”, које у дужем периоду изводе терористичке акције и друге видове оружане борбе на територији више држава с циљем насилног стварања будуће глобалне исламске државе - калифата.

Оптуженима се ставља на терет да су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и Западној Европи континуирано прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије, које су врбовали ради учешћа у оружаним сукобима, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Према наводима тужилаштва, најмање 24 особе су тако отишле на сиријско ратиште, а меду њима и седморица окривљених.

Тужилаштво наводи да је Подбићанин чак командовао терористичком јединицом у којој су биле особе са Балкана.

За њега је у неколико наврата на интеренет сајтовима исламиста објављивано да је погинуо у Сирији, али суд о томе није званично обавештен.

Оптужени су и да су прикупљали новац за тероризам, злуопотребљавајући и прилоге верника.


http://www.politika.rs/scc/clanak/401361/Dzihadistima-iz-Srbije-ukupno-67-godina-zatvora






AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >