Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде arrow Суђење Сејдићу: Заробљене Србе тукли и малтретирали у Међеђи
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суђење Сејдићу: Заробљене Србе тукли и малтретирали у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 29 август 2017
29/08/2017 |  18:10 | РТРС |  СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу у Суду БиХ, Српкиње су свједочиле о заробљавању њихових мужева у јануару 1993. године, који су тада брутално премлаћивани, а који су у међувремену преминули.

Стоја Станишић рекла је да јој је муж Радоје био рањен 20. јануара 1993. године у Стрмици у општини Рудо и касније одведен у заробљеништво.

Према њеним ријечима, муж, који је касније преминуо, испричао јој је да га је заробила нека муслиманска војска, убацила у комби и тукла до Међеђе, преноси Бирн.


"Сви заробљени су били физички малтретирани. Знам да је увијек говорио да не зна ко су били ти људи, али се сјећа да је малтретирање трајало док није дошао човјек у униформи и рекао да, ако немају никаквог посла, иду одатле", изјавила је Станишићева.

Према њеним ријечима, њен муж није лично познавао Сејдића, али је од других заробљеника чуо да је човјек који се појавио у Међеђи - Ахмет Сејдић.

Свједок Новка Ступић навела је да је њен муж Гојко заробљен 21. јануара 1993. године у Стрмицама или Каоштицама, у општини Вишеград.

"Причао ми је да су га тукли по глави штапом. Нити знам ко га је ударао, нити ко га је заробио. Вратио се кући из заробљеништва 8. септембра 1993. године тежак свега 55 килограма", рекла је Ступићева и додала да је њен муж преминуо 2005. године.

Сејдић, бивши командант Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ, оптужен је да је наредио и нечовјечно поступао према цивилима српске националности на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде.

Наставак суђења заказан је за 5. септембар.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=267201


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >