Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде arrow Заробљени Срби голим рукама деминирали тунел у Међеђи
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Заробљени Срби голим рукама деминирали тунел у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 15 август 2017
15/08/2017 | 16:41 | РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу, свједок Тужилаштва БиХ Жељко Газдић рекао је да је у јануару 1993. године, као заробљеник муслиманске војске, био приморан да заједно са осталим заробљеним саборцима голим рукама деминира тунел код Међеђе, недалеко од Горажда, те да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Он је навео да је у јануару 1993. као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске, заједно са још једним војником, заробљен у мјесту Стрмица код Рудог.

Газдић се присјетио да их је заробила муслиманска војска, а док су били затворени у просторијама командног мјеста, други војник је рањен у руку, преноси Бирн.

Према ријечима свједока, на то мјесто је пристизало још заробљених војника, те су након тога кренули пјешке према Међеђи.

Он је појаснио да је рањени војник остао на том мјесту.

- Код тунела је одвојено нас десетак да разминирамо тунел. Тада смо и сазнали да је тунел миниран. Ја као везиста нисам ништа знао о минама... Била је нека хрпа земље, нисам знао ни које су мине. Требали смо рукама тражити мине, полако. Нисам нашао ниједну - рекао је Газдић.

Он је навео да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Према његовим ријечима, након тога су српски заробљеници везаних руку камионом превезени у Међеђу, а послије седам дана одведени су у Горажде.

Тужилаштво БиХ на терет Сејдићу ставља да је наредио и нечовјечно поступао према цивилима српске националности на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде.

Други свједок Милосав Симић испричао је да је као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске заробљен код моста у насељу Долови, у општини Рудо.

Према његовим ријечима, њих је опколила "Сејдићева војска".

Он се присјетио да су добили позив на предају ријечима: "Предајте се, бићете размијењени", те је навео да је неко рекао да Сејдић зове, али да он то није чуо.

Симић је изјавио да Сејдића није познавао.

- Нас је било око 16 који смо се предали. Свезали су нам руке на леђа и кренули смо на тунел који је миниран. Они који су први ушли разминирали су тунел. Ја сам био задњи од заробљеника. Нисам могао видјети шта раде - изјавио је овај свједок.

Симић је потврдио да су, након демирања тунела, камионом пребачени у Међеђу.

Суђење ће бити настављено 29. августа.



http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=265451




AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >