Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Вести arrow Породица затражила од Владе Србије да да гаранције Хагу за лијечење генерала Младића
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Породица затражила од Владе Србије да да гаранције Хагу за лијечење генерала Младића Штампај Пошаљи
Среда, 30 август 2017
30/08/2017 |  11:56 ⇒ 13:07 | РТРС | Срна

Породица генерала Ратка Младића затражила је од Владе Србије да да гаранције Хагу за лијечење бившег команданта Војске Републике Српске у Београду, потврдио је за Срну генералов син Дарко Младић.

"Здравствено стање оца је лоше и погоршава се и стога смо ургентно затражили да се дају гаранције да можемо да га пребацимо у Београд", рекао је Дарко.

Он је нагласио да се породица нада да ће Влада Србије ускоро донијети одговарајућу одлуку.

"Ми се томе надамо. Разговарали смо о томе. Прихватили су наш предлог. На основу те забринутости они ће донети одлуку", рекао је Дарко Младић.

Он је нагласио да би давање гаранције за лијечење његовом оцу значило много и у психолошком смислу јер би знао да постоји свијест о томе да треба да му се помогне.

Дарко је нагласио да ће у наредних пет дана бити у Хагу у посјети оцу коме се здравствено стање стално погоршава.

"Има кардиолошке проблеме који су посљедица можданих удара. Све је слабији и слабији и ми се плашимо да му се, не дај Боже, не деси најгоре са обзиром на то да су опет почели да му касне са медицинском документацијом тамо", рекао је Дарко.

Он је нагласио да породица нема тачну информацију шта се заиста дешава са генералом и какве лијекове он прима те је стога одлучила да алармира ситуацију и да проба да га спаси.

"Ми смо раније установили велике пропусте у лечењу. Он није лечен како треба у кардиолошком делу што је за њега јако лоше јер скокови притиска могу да буду фатални. Њему је дефинитивно потребно болничко лечење и ми тражимо да му се оно обезбеди", рекао је Дарко Младић.

"Спутњик" је данас објавио информацију да ће Влада Србије већ на првој наредној сједници донијети одлуку да званично затражи од Хашког трибунала да обезбиједи све услове за адекватно лијечење Ратка Младића, јер постоји опасност да он премине у хашкој ћелији.

Наведено је да су "српски министри ријешени да учине све што је до званичног Београда, да се дјелује брзо и да се спријечи најгори сценарио".

Процедурално, након захтјева Владе Србије, Трибунал би могао да затражи гаранције Београда како би генерал Младић могао да се лијечи у Србији.

У том случају, Влада би одмах дала све потребне гаранције Хагу, а Младић би убрзо добио најадекватнију могућу здравствену његу у земљи.

У марту ове године Русија је дала званичну гаранцију Хашком трибуналу за привремено пуштање генерала Ратка Младића на лијечење у Москву, али је Хаг тај захтјев одбио уз образложење да генерал Младић има адекватну његу у притвору.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=267292

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >