Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић arrow Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра Штампај Пошаљи
Петак, 17 март 2017
САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Неђо Благојевић рекао је данас у Суду БиХ у наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање српских заробљеника у Дервенти да "ниједан мушкарац није знао тако ударити руком као Азра".

Благојевић је рекао да је са комшијом Жељом Стајчићем заробљен 26. априла 1992. године и одведен у салу Дома ЈНА у Дервенти.

"Заробили су нас припадници Територијалне одбране и ХОС-а, везали каблом и одвели у Дом ЈНА. Ту смо затекли наше комшије који су голи до паса и боси били постројени уза зид. И ми смо морали да се скинемо и изујемо, након чега је почела `фрка`. Рекли су нам да нам је добро док не дође Азра", рекао је Благојевић.

Према изјави свједока, Азра је прво запријетила Милу Кузмановићу да ће му одсјећи полни орган, а кад су, како је рекао свједок, њега "средили" прешли су на Момира.

"Када је дошла до мене ударила ме и ја сам посрнуо. Двојица су ме ухватила да не паднем, а Азра ме три пута ножем боцнула по лицу. Трећи убод био је мало јачи, заболило ме и потекла је крв. Питала ме кога сам убио. Рекао сам `Сестро, кога ћу ја убити?`, на шта је она казала `Шта, сестро` и тако ме гурнула да сам пао на под, након чега су ме остали почели тући. Падао сам у несвијест. Двојица су стајала поврх и рекла ми да лижем крв. То сам и урадио. Избацили су ме кроз прозор. Пао сам на бетон и онесвијестио се. Освијестио сам се у подруму гдје су ме одвукли", рекао је Благојевић.

Он је потврдио да су Благоју Ђураша довела четири војника, бацили га на под и викали "војвода четнички".

Ујутро су му, како је навео, рекли да га је Азра заклала, те да је била у друштву са једним мушкарцем.

Свједок Борислав Миоданић рекао је да су њега и комшију Милована Аџића 26. априла 1992. године заробили припадници јединице "Мунгоси" и везане шпагом и жицом одвели према селу Поље гдје су их тукли рукама, ногама и кундацима.

"Били смо отечени и крвави јер су нам поломили аркаде тако да смо слабо и видјели. Успут смо копали и један ров, а у некој ексерани полијевали су нас хладном водом и врућом кафом по лицу. Након тога су нас довели у неку кућу да нас испитају. Ту је био мртав човјек којег ми нисмо могли препознати ни унијети у комби јер смо били јако исцрпљени", испричао је Миоданић.

Он је навео да је у Дом ЈНА проведен кроз неку просторију и да је чуо како људи добијају батине, али да није видио. Истакао је да је и он био тучен и падао у несвијест.

Миоданић је споменуо ранију изјаву када је рекао да је "можда била једна жена".

На питање Судског вијећа зашто каже "можда", свједок је одговорио зато што није видио.

"Када би и видио ту жену ја је не бих могао препознати", рекао је Миоданић.

Тужилаштво је предочило свједокову изјаву из 1992. године у којој тврди да је "Азра ножем пресјекла гркљан" Благоју Ђурашу.

Свједок је појаснио да Ђураша није видио и не зна откуд то у изјави.

Азра Башић оптужена је да је као припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење ће се наставити 24. марта.

http://www.srna.rs/novosti/481759/blagojevic-nijedan-muskarac-nije-znao-udariti-kao-azra-.htmAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >