Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић arrow Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра Штампај Пошаљи
Петак, 17 март 2017
САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Неђо Благојевић рекао је данас у Суду БиХ у наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање српских заробљеника у Дервенти да "ниједан мушкарац није знао тако ударити руком као Азра".

Благојевић је рекао да је са комшијом Жељом Стајчићем заробљен 26. априла 1992. године и одведен у салу Дома ЈНА у Дервенти.

"Заробили су нас припадници Територијалне одбране и ХОС-а, везали каблом и одвели у Дом ЈНА. Ту смо затекли наше комшије који су голи до паса и боси били постројени уза зид. И ми смо морали да се скинемо и изујемо, након чега је почела `фрка`. Рекли су нам да нам је добро док не дође Азра", рекао је Благојевић.

Према изјави свједока, Азра је прво запријетила Милу Кузмановићу да ће му одсјећи полни орган, а кад су, како је рекао свједок, њега "средили" прешли су на Момира.

"Када је дошла до мене ударила ме и ја сам посрнуо. Двојица су ме ухватила да не паднем, а Азра ме три пута ножем боцнула по лицу. Трећи убод био је мало јачи, заболило ме и потекла је крв. Питала ме кога сам убио. Рекао сам `Сестро, кога ћу ја убити?`, на шта је она казала `Шта, сестро` и тако ме гурнула да сам пао на под, након чега су ме остали почели тући. Падао сам у несвијест. Двојица су стајала поврх и рекла ми да лижем крв. То сам и урадио. Избацили су ме кроз прозор. Пао сам на бетон и онесвијестио се. Освијестио сам се у подруму гдје су ме одвукли", рекао је Благојевић.

Он је потврдио да су Благоју Ђураша довела четири војника, бацили га на под и викали "војвода четнички".

Ујутро су му, како је навео, рекли да га је Азра заклала, те да је била у друштву са једним мушкарцем.

Свједок Борислав Миоданић рекао је да су њега и комшију Милована Аџића 26. априла 1992. године заробили припадници јединице "Мунгоси" и везане шпагом и жицом одвели према селу Поље гдје су их тукли рукама, ногама и кундацима.

"Били смо отечени и крвави јер су нам поломили аркаде тако да смо слабо и видјели. Успут смо копали и један ров, а у некој ексерани полијевали су нас хладном водом и врућом кафом по лицу. Након тога су нас довели у неку кућу да нас испитају. Ту је био мртав човјек којег ми нисмо могли препознати ни унијети у комби јер смо били јако исцрпљени", испричао је Миоданић.

Он је навео да је у Дом ЈНА проведен кроз неку просторију и да је чуо како људи добијају батине, али да није видио. Истакао је да је и он био тучен и падао у несвијест.

Миоданић је споменуо ранију изјаву када је рекао да је "можда била једна жена".

На питање Судског вијећа зашто каже "можда", свједок је одговорио зато што није видио.

"Када би и видио ту жену ја је не бих могао препознати", рекао је Миоданић.

Тужилаштво је предочило свједокову изјаву из 1992. године у којој тврди да је "Азра ножем пресјекла гркљан" Благоју Ђурашу.

Свједок је појаснио да Ђураша није видио и не зна откуд то у изјави.

Азра Башић оптужена је да је као припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење ће се наставити 24. марта.

http://www.srna.rs/novosti/481759/blagojevic-nijedan-muskarac-nije-znao-udariti-kao-azra-.htmAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >