Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић arrow Стравична сведочења: Азра ножем клала Србе
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Стравична сведочења: Азра ножем клала Србе Штампај Пошаљи
Недеља, 12 март 2017
Суђење жени монструму коју памте сви Дервенћани. Убола Ђурађа у врат и рекла: "Нека лакше дише". Пузали по стаклу, везивали их конопцима и терали да лају ко пси

НА суђењу Азри Башић (58), жени монструму оптуженој за ратни злочин над српским цивилима у Дервенти 1992. године, сведоци тужилаштва потврдили су да је Башићева учествовала у малтретирању затвореника и да је ножем убила Благоју Ђурађа.

Драган Ковачевић, који је био заробљен у Дому војске у Дервенти, посведочио је да је свим затвореницима по доласку наложено да се скину до паса, а након претреса их је тукао ко је стигао.

- Неки су морали да пузе по стаклу, а неке су везали конопцима и терали их да лају ко пси. Сви су нас злостављали и позивали се на Азру - рекао је Ковачевић, наводећи да је она носила униформу и ножеве.

Међу заробљеницима је био и Благоја Ђурађ, кога је Башићева из непознатих разлога звала "војводом".

- Убила га је ножем који му је десном руком зарила у леву страну врата и рекла: "Нека вам војвода лакше дише" - посведочио је Ковачевић, наводећи да је оптужена ногом у чело ударила Момира Лазића.

Мирослав Дујаковић каже да су њега и комшије из насеља Чардак заробили припадници Хрватског већа одбране (ХВО) и одвели их у Дом војске. Ту је видео како оптужена говори војницима да туку заробљенике, међу којима је био и Благоја Ђурађ.

- Толико су га тукли да се онесвестио. Кад је дошао себи питао је: "Људи шта то радите? Никоме није до зоре с`јало". Азра се изненадила кад је видела да је жив, па му је пришла, извадила нож, клекнула и убола га у врат. Нисам могао то да гледам и ставио сам главу оцу у крило и чуо грцање - каже Дујаковић.

Он додаје да је био изненађен тиме, јер му је Башићева превила главу и заштитила њега и оца од других војника. Испричао је да су њега и оца највише тукли "неки Ријечани" који су им говорили да ће видети кад им дође Азра. Један од њих га је закачио ножем, а извесни Дејан из Србије, коме се морао обраћати са "господин усташа" ударио га је флашом у главу, од чега се онесвестио. Присетио се да су други затвореници морали да га држе, док су га војници тукли.

Суђење жени монструму наставља се 17. марта.

ТЕРАЛИ ИХ ДА ГУТАЈУ ДИНАРЕ

МИРОСЛАВ Дујаковић испричао је да су након заробљавања њега и оца одвели у просторију у којој је било двадесетак њихових комшија.

- Постројили су нас испред себе и тада је почео хаос. Галама, претрес, узимали су нам девизе, а динаре смо морали да једемо. Терали су нас да гутамо со "како бисмо лакше јели српске динаре" - испричао је Дујаковић.


О. МАТАВУЉ

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:654295-Azra-nozem-klala-SrbeAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >