Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Припремани жестоки терористички напади у БиХ и на Балкану
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Припремани жестоки терористички напади у БиХ и на Балкану Штампај Пошаљи
Среда, 08 фебруар 2017
МОСTАР, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Група од 16 вехабија, која је ухапшена у Бечу, планирала је да у Аустрији, БиХ и неким другим земљама изведе жестоке терористичке акције с циљем успостављања неке врсте исламске државе, пише данашњи "Дневни лист".

Лист наводи да је за самоубилачку терористичку акцију која се припремала у Бечу, према сазнањима аустријских медија, био задужен 17-годишњи Аустријанац Лоренцо К.

У Бечу је прошле седмице ухапшено 16 вехабија, међу њима пет држављана БиХ, те двојица из БиХ којима је раније одузето држављанство БиХ.

Међу ухапшенима је и Неџад Балкан који их је окупљао. Његово право име је Неџад Кучевић, родом је из Tутина код Новог Пазара.

Прије него што је дошао у Аустрију, приступио је вехабијама и међу њима постао познат под именом Ебу Мохамед. Живио је у Њемачкој гдје се изузетно успјешно бавио кик-боксом.

Његово сједиште је у џамији Сахаб у седмом бечком округу и аустријски медији називају га опасним терористом не само по ту земљу него и Европу, а посебно Балкан.

Неџад Балкан вјешто је исплео своју мрежу на територији цијелог Балкана, заједно с имамом из Беча Мухамедом Порчом. Веза њих двојице с вехабијама на Балкану била је Елма Ђусинац из Косовске Митровице која је у новембру 2015. године ухапшена у БиХ.

Лист подсјећа и да је Мевлида Јашаревића, који је у Сарајеву прије неколико година напао америчку Амбасаду, управо у једној бечкој џамији регрутовао Балкан и форсирао га као једног од својих најбољих ученика.

Балкан је стајао и иза забрањеног портала "Вијести умета" који је сваку терористичку акцију "Исламске државе" славио и славодобитно најављивао нове покоље.

Према неким подацима, у Бечу живи око 200.000 муслимана, а под будним око полиције Аустрије је њих око 2.000 за које постоје докази да припадају вехабијском покрету.

"Дневни лист" наводи и да су надлежне службе БиХ у сарадњи с аустријским и обавјештајним службама неких других држава, у акцији на даљем "идентификовању и опкољавању" људи који у БиХ раде по директним налозима Неџада Балкана, Мухамеда Порче и осталих шефова балканског вехабијског покрета.



http://www.srna.rs/novosti/471204/pripremani-zestoki-teroristicki-napadi-u-bih-i-na-balkanu-.htm

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >