Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Припремани жестоки терористички напади у БиХ и на Балкану
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Припремани жестоки терористички напади у БиХ и на Балкану Штампај Пошаљи
Среда, 08 фебруар 2017
МОСTАР, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Група од 16 вехабија, која је ухапшена у Бечу, планирала је да у Аустрији, БиХ и неким другим земљама изведе жестоке терористичке акције с циљем успостављања неке врсте исламске државе, пише данашњи "Дневни лист".

Лист наводи да је за самоубилачку терористичку акцију која се припремала у Бечу, према сазнањима аустријских медија, био задужен 17-годишњи Аустријанац Лоренцо К.

У Бечу је прошле седмице ухапшено 16 вехабија, међу њима пет држављана БиХ, те двојица из БиХ којима је раније одузето држављанство БиХ.

Међу ухапшенима је и Неџад Балкан који их је окупљао. Његово право име је Неџад Кучевић, родом је из Tутина код Новог Пазара.

Прије него што је дошао у Аустрију, приступио је вехабијама и међу њима постао познат под именом Ебу Мохамед. Живио је у Њемачкој гдје се изузетно успјешно бавио кик-боксом.

Његово сједиште је у џамији Сахаб у седмом бечком округу и аустријски медији називају га опасним терористом не само по ту земљу него и Европу, а посебно Балкан.

Неџад Балкан вјешто је исплео своју мрежу на територији цијелог Балкана, заједно с имамом из Беча Мухамедом Порчом. Веза њих двојице с вехабијама на Балкану била је Елма Ђусинац из Косовске Митровице која је у новембру 2015. године ухапшена у БиХ.

Лист подсјећа и да је Мевлида Јашаревића, који је у Сарајеву прије неколико година напао америчку Амбасаду, управо у једној бечкој џамији регрутовао Балкан и форсирао га као једног од својих најбољих ученика.

Балкан је стајао и иза забрањеног портала "Вијести умета" који је сваку терористичку акцију "Исламске државе" славио и славодобитно најављивао нове покоље.

Према неким подацима, у Бечу живи око 200.000 муслимана, а под будним око полиције Аустрије је њих око 2.000 за које постоје докази да припадају вехабијском покрету.

"Дневни лист" наводи и да су надлежне службе БиХ у сарадњи с аустријским и обавјештајним службама неких других држава, у акцији на даљем "идентификовању и опкољавању" људи који у БиХ раде по директним налозима Неџада Балкана, Мухамеда Порче и осталих шефова балканског вехабијског покрета.http://www.srna.rs/novosti/471204/pripremani-zestoki-teroristicki-napadi-u-bih-i-na-balkanu-.htm

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >