Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow јун 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јун 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јун 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
 

20. 06. 1995. САРАЈЕВО

Активном одбраном и противнападом на појединим правцима јединице ВРС у току прошлог дана, ноћи и јутра зауставиле су офанзивна дејства муслиманских снага на сарајевском ратишту, које су код ХАЏИЋА и на НИШИЋКОЈ висоравни, повучене и натјеране у бјекство.

Јаче борбе су водјене током ноћи и јутра на правцу ВИСОКО-ЧЕКРЧИЋИ и према ТРНОВУ, док су на другим ратиштима забиљежени неуспјешни напади муслиманско-хрватске коалиције, саопштила је Информативна служба Главног штаба ВРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 21. 06. 1995.


22. 06. 1995. САРАЈЕВО

Након дводневних борби, специјална јединица МУП-а Републике Српске и припадници Треће сарајевске бригаде Српске војске потиснули су муслиманске јединице у правцу Чемерно, тако да је муслиманска офанзива на сјеверном дијелу сарајевског ратишта потпуно сломљена.

У борбама на подручју ИЛИЈАШКЕ општине из строја је избачено три хиљаде муслиманских војника. Специјалци МУП-а разбили елитну муслиманску диверзантску групу. Поново проходан пут СЕМИЗОВАЦ-СРЕДЊЕ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 23. 06. 1995.


22. 06. 1995. ЖЕНЕВА

Једини излаз из кризе у бившој БиХ је у преговарачкој опцији, »ма колико она била скарадна«, пише данашњи »Вашингтон пост«, исључујући могућност да се НАТО и САД одлучније војно ангажују на страни Муслимана. Лист, који је близак америчкој влади, у данашњем броју констатује да су Муслимани главни губитници у рату и да само они вјерују да им офанзивни потези, као што су они око Сарајева, могу донијети корист.

Битна преокупација у коментарима и анализама политичких и војних стратега на западу је питање како навести РС и РСК да преговарају након агресије хрватске војске на западну Славонију, муслиманске офанзиве на Српско Сарајево и стварања »мултинационалних снага за брза дејства«, оцјењује дописник СРНЕ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 23. 06. 1995.
 
 
< Претходни   Следећи >