Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow јун 1995. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јун 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јун 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
 

20. 06. 1995. САРАЈЕВО

Активном одбраном и противнападом на појединим правцима јединице ВРС у току прошлог дана, ноћи и јутра зауставиле су офанзивна дејства муслиманских снага на сарајевском ратишту, које су код ХАЏИЋА и на НИШИЋКОЈ висоравни, повучене и натјеране у бјекство.

Јаче борбе су водјене током ноћи и јутра на правцу ВИСОКО-ЧЕКРЧИЋИ и према ТРНОВУ, док су на другим ратиштима забиљежени неуспјешни напади муслиманско-хрватске коалиције, саопштила је Информативна служба Главног штаба ВРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 21. 06. 1995.


22. 06. 1995. САРАЈЕВО

Након дводневних борби, специјална јединица МУП-а Републике Српске и припадници Треће сарајевске бригаде Српске војске потиснули су муслиманске јединице у правцу Чемерно, тако да је муслиманска офанзива на сјеверном дијелу сарајевског ратишта потпуно сломљена.

У борбама на подручју ИЛИЈАШКЕ општине из строја је избачено три хиљаде муслиманских војника. Специјалци МУП-а разбили елитну муслиманску диверзантску групу. Поново проходан пут СЕМИЗОВАЦ-СРЕДЊЕ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 23. 06. 1995.


22. 06. 1995. ЖЕНЕВА

Једини излаз из кризе у бившој БиХ је у преговарачкој опцији, »ма колико она била скарадна«, пише данашњи »Вашингтон пост«, исључујући могућност да се НАТО и САД одлучније војно ангажују на страни Муслимана. Лист, који је близак америчкој влади, у данашњем броју констатује да су Муслимани главни губитници у рату и да само они вјерују да им офанзивни потези, као што су они око Сарајева, могу донијети корист.

Битна преокупација у коментарима и анализама политичких и војних стратега на западу је питање како навести РС и РСК да преговарају након агресије хрватске војске на западну Славонију, муслиманске офанзиве на Српско Сарајево и стварања »мултинационалних снага за брза дејства«, оцјењује дописник СРНЕ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 23. 06. 1995.
 
 
< Претходни   Следећи >