Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Приведени због мучења Срба
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Приведени због мучења Срба Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2013
С. М. - В. М. | 12. фебруар 2013. 21:12

У Бихаћу и Цазину СИПА привела четворицу из Пете армије Босне и Херцеговине. Злостављали 26 Срба који су ишли на размену у марту 1995. године
 

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ ухапсила је у уторак четворицу припадника бившег Петог корпуса Армије БиХ због злочина над Србима, потврђено је “Новостима” у СИПА.

Осумњичени су након криминалистичке обраде у поподневним часовима упућени у Тужилаштво БиХ у Сарајеву.

Како незванично сазнајемо, ухапшени су за време рата били део Петог корпуса Армије БиХ, те се сумња да су одговорни за злочине и нечовечно поступање према цивилима и војницима српске националности. Осумњичени се терете за мучења и убиства српских цивила и ратних заробљеника.



Ухапшени су Мухамед Анадолац (40), Абид Љубијанкић (44), Сабахудин Хафурић (40) и Хусеин Бегић (49). Сви ухапшени су из Бихаћа и под истрагом су заједно са још једним осумњиченим, Сафетом Ковачевићем.

Они су осумњичени да су злочине починили као припадници Петог корпуса Армије РБиХ у марту 1995. године.

На терет им се ставља да су 26 заробљеника српске националности, које су возили на размену, на различите начине физички и психички мучили, те злостављали, премлаћивали и мучили на понижавајуће начине.

То се дешавало током превоза са више локација из Бихаћа и Цазина према граничном прелазу Изачић.

Осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и потом донети одлуку о подношењу предлога за одређивање притвора. Из СИПА је саопштено да су ухапшени спроведени у просторије Регионалне канцеларије Бањалука ради криминалистичко-техничке обраде.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:419531-Privedeni-zbog-mucenja-Srba



AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >