Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
И жртве нас окупљају Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 18. фебруар 2013. 20:58
Подигнимо споменик страдалницима геноцида, од “Јасеновца” до “Олује”. Матановић: Помоћи ће и град и држава. Јовановић: Немамо права на заборав


Акција “Вечерњих новости” прихваћена је са одобравањем - споменик жртвама геноцида од “Јасеновца” до “Олује”, уверен сам, ускоро ће бити подигнут - каже наш прослављени шаховски велемајстор Александар Матановић, творац идеје да се од заборава отргну сви невини страдалници, од Јасеновца до “Олује”.

- Реч сећање требало би да одјекне - каже Матановић. - Ако споменика не би било, тврдиће да није било геноцида.

Матановић је уверен да ће помоћи и град Београд и држава, али изнад свега је важно да помогну људи добре воље из земље и расејања.

Детаљније...
 
Заборав је друго убиство невиних Штампај Пошаљи
Субота, 16 фебруар 2013
В. Таловић | 16. фебруар 2013. 20:52
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од "Јасеновца" до "Олује" (5). Драган Колунџија: Подићи споменик жртвама значи поштовати себе


У ОТЕТИМ западним српским завичајима и овде у Србији - смрт је жетелац који се не одмара, каже за "Новости" књижевник и песник Драган Колунџија.

Поздрављајући идеју нашег прослављеног шахисте Александра Матановића и акцију "Вечерњих новости" да се подигне споменик свим жртвама геноцида, Колунџија сматра да је то природан дуг и обавеза млађих поколења, али и симбол страдалништва које је, каже, Србе пратило "у стопу".


Детаљније...
 
Погром Срба још траје Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 фебруар 2013

В. ТАЛОВИЋ | 14. фебруар 2013. 20:58
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида (4): Др Слободан Чикарић: И данас ме прате слике закланих по дубичким селима. Аврамов: Срби су највеће жртве

„Спасло ме што је Јасеновац био пун. Пуна два сата чекао сам да уђем у логор. Али, пошто је био крцат, за мене није било места. Да сам стигао само сат раније усташе би ме, са осталим логорашима, послале у кречану. А то је значило - смрт! Идеја прослављеног шахисте Александра Матановића и акција „Вечерњих новости“ да се подигне споменик свим страдалницима геноцида је величанствен чин и наша обавеза.“

Овако говори професор др Слободан Чикарић, један од наших највећих онколога. Био је, каже, сасвим мали, било му је пет година, када су усташе његову породицу протерале из Дубице у логоре.
Детаљније...
 
Жртве усташа имају право на име Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2013

В. ТАЛОВИЋ | 13. фебруар 2013. 20:58 |
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до “Олује” (3): Матија Бећковић: Ако споменика не буде било, тврдиће да није било ни геноцида. Саво Штрбац: Преко својих мртвих предака знамо ко смо, шта смо и одакле смо


ПРЕВИШЕ смо закаснили са спомеником жртвама геноцида, па сад испада као да смо то видели од других и хоћемо да им се придружимо. Док смо се ми двоумили, други су подизали споменике жртвама геноциода који су наводно починили Срби (уз певање песама "Нема врба колко има Срба, нема везе добре су и брезе") - каже за "Новости" академик Матија Бећковић.

Он подржава идеју нашег прослављеног шахисте Александра Матановића и акцију "Новости" за подизање споменика свим жртвама геноцида, али упозорава да је код нас "пола века, на неки начин, жртва геноцида био сам појам геноцид":

Детаљније...
 
Акција: Споменик усташким жртвама Штампај Пошаљи
Уторак, 12 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 12. фебруар 2013. 20:55
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до “Олује” (2)

академик Василије Крестић
У Јасеновцу, највећем и најстрашнијем логору смрти у овом делу поробљене Европе, који историчари називају и “српски Аушвиц”, нестало је неколико стотина хиљада Срба, Рома, Јевреја и антифашиста различитих националности.

- Жртве не смеју да буду заборављене - каже академик Василије Крестић. - Најмање што можемо да учинимо за све страдалнике, без обзира на веру, нацију и боју коже, јесте да им подигнемо споменик. За опомену и незаборав.

Јасеновац је само један од злогласних логора смрти, а Крестић сматра да би споменик био подсећање на све жртве расистичких идеологија и њихове крвнике.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 11 12 13 14 15 Следећа страна > Крај >>