Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Николић покровитељ српског Јад Вашема Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 јун 2013
В. ТАЛОВИЋ | 10. јун 2013. 21:01

Акција „Новости“: „Подигнимо споменик свим жртвама геноцида, од Јасеновца до ’Олује’“: Саветник председника Оливер Антић потврдио да ће Томислав Николић бити покровитељ акције

Председник Србије Томислав Николић биће покровитељ акције „Подигнимо споменик свим жртвама усташког геноцида, од Јасеновца до Олује“, коју су покренуле „Вечерње новости“.

- Ово спомен-обележје мора да се подигне као дуг према жртвама које нисмо побројали, а председник Николић биће покровитељ ове величанствене акције којом ћемо од заборава отргнути невино страдале у логорима смрти - рекао је Оливер Антић, саветник председника, у разговору са представницима Иницијативног одбора.

Детаљније...
 
Обележје жртвама усташа на Старом сајмишту? Штампај Пошаљи
Субота, 02 март 2013
В. ТАЛОВИЋ | 01. март 2013. 20:58 

Акција “Новости”: Одржан први састанак Иницијативног одбора акције "Подигнимо споменик жртвама геноцида". Матановић: Очекујемо да помогну и држава и град. Место- Старо сајмиште

АКЦИЈА "Вечерњих новости" прихваћена је и споменик жртвама геноцида биће подигнут. На то нас храбри и подстиче огромна подршка наших људи широм земље и расејања. Жртве неће бити заборављене.

Ово је, у петак, на првом састанку Иницијативног одбора "Подигнимо споменик жртвама геноцида", рекао наш истакнути шаховски велемајстор Александар Матановић, који је и покренуо идеју да се изгради спомен-обележје, или меморијални центар и од заборава отргну сви невино страдали у логорима смрти.

Детаљније...
 
Срамна лицитирања српским жртвама Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 20. фебруар 2013. 20:58 

Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до "Олује" (8).

Иванишевић: Једино од Срба траже спискове жртава. Павловић: Меморијал треба да одржава сећање на злочин


 logo-novosti.gif
СПОМЕНИК жртвама геноцида потребан нам је као хлеб, насушни. Они који негирају српска страдања траже од нас спискове жртава и то једино од нас Срба и једино за Јасеновац. А, не усуђују се да те спискове траже од Руса, Пољака, Јевреја, каже за "Новости" Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку.

- Трагедија наших предака била је у томе изгледа што нису могли своје убице да убеде да упишу имена оних које убијају - каже са иронијом Иванишевић. - Данас потомци тих некадашњих убица траже од нас доказе које ми нормално немамо. Зато је дошло до срамотних лицитирања о броју убијених Срба у свим ратовима 20. века и у свим логорима у којима су били затворени и убијани.


Детаљније...
 
Држава мора да се одужи свим жртвама Штампај Пошаљи
Уторак, 19 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 19. фебруар 2013. 20:46

Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до ”Олује” (7) Милићевић: Споменик подићи на задужбинарској основи. Хиљаде читалаца подржава идеју Матановића и “Новости”


Довољно је рећи: коначно! Благодарећи “Вечерњим новостима” Срби ће, напокон, подићи споменик страдалницима, знаним и незнаним, од Јасеновца до “Олује” и помоћи свима нама да се над сенима историје и неправде искупимо за вишедеценијски заборав свих жртава геноцида.

Ово је само један од хиљаде коментара наших читалаца, који из дана у дан подржавају акцију “Вечерњих новости”, коју је иницирао наш прослављени шаховски велемајстор Александар Матановић. Јављају се читаоци и из земље и из расејања. Пишу нам појединци, организације и групе, моле и подстичу да “одлучно станемо пред државу и политичаре и не посустанемо ни пред једном бирократском препреком”. Јер, како стоји у једном писму, “споменик скроман по изгледу, а велелепан по значењу” мора што пре да засија пред нашим очима”. Да буде путоказ, симбол и опомена!

Детаљније...
 
И жртве нас окупљају Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 18. фебруар 2013. 20:58
Подигнимо споменик страдалницима геноцида, од “Јасеновца” до “Олује”. Матановић: Помоћи ће и град и држава. Јовановић: Немамо права на заборав


Акција “Вечерњих новости” прихваћена је са одобравањем - споменик жртвама геноцида од “Јасеновца” до “Олује”, уверен сам, ускоро ће бити подигнут - каже наш прослављени шаховски велемајстор Александар Матановић, творац идеје да се од заборава отргну сви невини страдалници, од Јасеновца до “Олује”.

- Реч сећање требало би да одјекне - каже Матановић. - Ако споменика не би било, тврдиће да није било геноцида.

Матановић је уверен да ће помоћи и град Београд и држава, али изнад свега је важно да помогну људи добре воље из земље и расејања.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 11 12 13 14 15 16 Следећа страна > Крај >>