Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Срамна лицитирања српским жртвама Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 20. фебруар 2013. 20:58 

Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до "Олује" (8).

Иванишевић: Једино од Срба траже спискове жртава. Павловић: Меморијал треба да одржава сећање на злочин


 logo-novosti.gif
СПОМЕНИК жртвама геноцида потребан нам је као хлеб, насушни. Они који негирају српска страдања траже од нас спискове жртава и то једино од нас Срба и једино за Јасеновац. А, не усуђују се да те спискове траже од Руса, Пољака, Јевреја, каже за "Новости" Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку.

- Трагедија наших предака била је у томе изгледа што нису могли своје убице да убеде да упишу имена оних које убијају - каже са иронијом Иванишевић. - Данас потомци тих некадашњих убица траже од нас доказе које ми нормално немамо. Зато је дошло до срамотних лицитирања о броју убијених Срба у свим ратовима 20. века и у свим логорима у којима су били затворени и убијани.


Детаљније...
 
Држава мора да се одужи свим жртвама Штампај Пошаљи
Уторак, 19 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 19. фебруар 2013. 20:46

Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од Јасеновца до ”Олује” (7) Милићевић: Споменик подићи на задужбинарској основи. Хиљаде читалаца подржава идеју Матановића и “Новости”


Довољно је рећи: коначно! Благодарећи “Вечерњим новостима” Срби ће, напокон, подићи споменик страдалницима, знаним и незнаним, од Јасеновца до “Олује” и помоћи свима нама да се над сенима историје и неправде искупимо за вишедеценијски заборав свих жртава геноцида.

Ово је само један од хиљаде коментара наших читалаца, који из дана у дан подржавају акцију “Вечерњих новости”, коју је иницирао наш прослављени шаховски велемајстор Александар Матановић. Јављају се читаоци и из земље и из расејања. Пишу нам појединци, организације и групе, моле и подстичу да “одлучно станемо пред државу и политичаре и не посустанемо ни пред једном бирократском препреком”. Јер, како стоји у једном писму, “споменик скроман по изгледу, а велелепан по значењу” мора што пре да засија пред нашим очима”. Да буде путоказ, симбол и опомена!

Детаљније...
 
И жртве нас окупљају Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 фебруар 2013
В. ТАЛОВИЋ | 18. фебруар 2013. 20:58
Подигнимо споменик страдалницима геноцида, од “Јасеновца” до “Олује”. Матановић: Помоћи ће и град и држава. Јовановић: Немамо права на заборав


Акција “Вечерњих новости” прихваћена је са одобравањем - споменик жртвама геноцида од “Јасеновца” до “Олује”, уверен сам, ускоро ће бити подигнут - каже наш прослављени шаховски велемајстор Александар Матановић, творац идеје да се од заборава отргну сви невини страдалници, од Јасеновца до “Олује”.

- Реч сећање требало би да одјекне - каже Матановић. - Ако споменика не би било, тврдиће да није било геноцида.

Матановић је уверен да ће помоћи и град Београд и држава, али изнад свега је важно да помогну људи добре воље из земље и расејања.

Детаљније...
 
Заборав је друго убиство невиних Штампај Пошаљи
Субота, 16 фебруар 2013
В. Таловић | 16. фебруар 2013. 20:52
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида, од "Јасеновца" до "Олује" (5). Драган Колунџија: Подићи споменик жртвама значи поштовати себе


У ОТЕТИМ западним српским завичајима и овде у Србији - смрт је жетелац који се не одмара, каже за "Новости" књижевник и песник Драган Колунџија.

Поздрављајући идеју нашег прослављеног шахисте Александра Матановића и акцију "Вечерњих новости" да се подигне споменик свим жртвама геноцида, Колунџија сматра да је то природан дуг и обавеза млађих поколења, али и симбол страдалништва које је, каже, Србе пратило "у стопу".


Детаљније...
 
Погром Срба још траје Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 фебруар 2013

В. ТАЛОВИЋ | 14. фебруар 2013. 20:58
Подигнимо споменик свим страдалницима усташког геноцида (4): Др Слободан Чикарић: И данас ме прате слике закланих по дубичким селима. Аврамов: Срби су највеће жртве

„Спасло ме што је Јасеновац био пун. Пуна два сата чекао сам да уђем у логор. Али, пошто је био крцат, за мене није било места. Да сам стигао само сат раније усташе би ме, са осталим логорашима, послале у кречану. А то је значило - смрт! Идеја прослављеног шахисте Александра Матановића и акција „Вечерњих новости“ да се подигне споменик свим страдалницима геноцида је величанствен чин и наша обавеза.“

Овако говори професор др Слободан Чикарић, један од наших највећих онколога. Био је, каже, сасвим мали, било му је пет година, када су усташе његову породицу протерале из Дубице у логоре.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 11 12 13 14 15 16 Следећа страна > Крај >>