Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

ХАПШЕЊЕ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА И МЕЂУНАРОДНО ПРАВО Штампај Пошаљи
Субота, 04 јун 2011
Александар МЕЗЈАЈЕВ | 01.06.2011 | 11:37
 
Александар МЕЗЈАЈЕВ
Хапшење Ратка Младића, генерала армије босанских Срба, поставило је питања која се не односе само на политички план, или морални, већ чисто међународно-правна. Управо та правна питања сада покушавају да се заобиђу, јер њихова анализа показује сву неодрживост оптужбе против Р.Младића, без обзира на медијску хистерију која траје сада већ више од шеснаест година.

Последњих дана коментатори потпуно тачно констатују да је на Србију вршен притисак захтевањем да се због пријема Србије у Европску унију ухапси Ратко Младић. То је политички захтев, али постоји и међународно-правни. И то са много озбиљнијим последицама, него што је то одбијање захтева Србије за пријем у Европску унију. Ствар је у томе да је у фебруару 2007. године Међународни суд ОУН (МС ОУН) донео одлуку којом је Србија проглашена за прекршиоца Конвенције о забрани геноцида и кажњавању злочина геницида од 9. децембра 1948. године. Једна од тачака те пресуде је гласила: „Прихватити да је Србија крива за кршење Конвенције зато што до сада није Међународном трибуналу за бившу Југославију предала Ратка Младића, који је оптужен за геноцид“. За ту тачку су гласале све судије Међународног суда (на жалост – и руски судија); „против“ је гласао само судија из Србије. Јасно је да је то решење прихваћено без икакве правне основе, јер Младић у то време није ни био ухапшен и зато Србија и није могла да га преда, и уопште, Суд није имао никакве доказе да се Младић налази на територији Србије. Међутим, решења МС ОУН имају једну специфичност – на земљу која се не придржава тих решења могу да се примене мере санкција, које ће ту земљу натерати да се потчини. Тако да се свих година од тада Србија налази под претњом увођења таквих санкција.
 
 
Детаљније...
 
Проглас писаца Русије: РУКЕ ДАЉЕ ОД РАДОВАНА КАРАЏИЋА И ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА! Штампај Пошаљи
Петак, 03 јун 2011

31.05.2011 | 23:19

            Вест о хапшењу легендарног сина свесловенског народа, генерала Ратка Младића, као оштар бол је додирнула срце сваког православног Словена, јер смо свих година потраге за њим ми били са њим и на његовој страни. То није бол због губитка, већ тешка туга због сопствене немоћи пред безличношћу  јуда савременог света, то је туговање пред лицем изврнутог света „новог светског поретка“ када за браниоца тврде да је злочинац, а злочинца проглашавају за гаулајтера (председника) ове или оне словенске територије.

            Писци Русије са болом осећају оно што се дешава у савременој братској Србији као уништење традиционалних хришћанских вредности.


Детаљније...
 
Отворено писмо Александру II Карађорђевићу Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 јун 2011
Косара Гавриловић  
четвртак, 02. јун 2011.


Ваше Краљевско Височанство,

Када сам Вам 17. фебруара 2008. године у манастиру Бањска, после свечаног Молебна у Косовској Митровици, рекла да је Ваш говор, одржан у цркви препуној српског народа, био потпуно промашен јер сте говорили као представник британске владе а не као човек који се нада да ће једног дана бити престолонаследник Краљевине Србије, Ви сте се наљутили и дали маха тој љутњи до таквог степена да сам мислила да ћете ме не само вербално већ и физички напасти. Принцеза Катарина, у покушају да Вас умири, нашла је за сходно да ми каже да не смем тако да говорим "свом краљу." Указала сам јој на чињеницу да Ви нисте краљ, на шта је она одговорила "Он је мој краљ". "Али није мој. Нити је краљ српског народа. Нити ће бити ичији краљ ако овако продужи."

После овог Вашег најновијег срамног чина, има ли иједног Србина који се данас не би сложио са мном?

У Београду, 31. маја 2011.
Косара Гавриловић
Детаљније...
 
СУДЕ, ДА ИМ НЕ БИЛО СУЂЕНО - ПОВОДОМ ХАПШЕЊА ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 јун 2011
 
Јелена ПОНОМАРЈОВА | 31.05.2011 | 23:08
 
Хапшење бившег начелника Главног штаба Армије Републике Српске, генерала Младића и припрема за његову екстрадицију у Хаг  је следећи по реду догађај у„пречишћавању Историје“...
 
 * * * *

 Процес растурања социјалистичке Југославије је био варварски и крвав. О томе зашто се то десило, ко су главни сценаристи трагедије југословенских народа кроз године су написани томови научних истраживања и брда публицистичких материјала, али почетком деведесетих су код народа постојале само емоције, непроверени подаци о жртвама  међунационалног ратовања и илузије (пре свега: код руског руководства) о могућности да се сагради праведан свет. Потпуно оправдано је изгледала идеја формирања неке нове структуре, која ће истражити ратне злочине до којих је долазило у току разбијања и деобе Југославије. Коначна одлука да је неопходно да се формира међународни суд  сазрела је као резултат рада комисије експерата за анализу информација о кршењу Женевских конвенција и других норми хуманитарног права у току оружаних конфликта на територији бивше Југославије, коју је СБ ОУН формирао у октобру 1992. године.

 
Детаљније...
 
У Требињу одржан митинг подршке Младићу Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 јун 2011
Објављено 01.06.2011. у 21:52
 
Без инцидената

У Требињу одржан митинг подршке Младићу


У Требињу одржан митинг подршке МладићуНа Тргу слободе у Требињу данас се на митингу подршке хашком оптуженику Ратку Младићу окупило неколико хиљада грађана источне Херцеговине.

"Не постоји сила која ће нам узети тековине одбрамбено-отаџбинског рата нити суда који ће у душама српског народа осудити генерала Ратка Младића", поручили су окупљени на митингу.

"Хапшењем Младића правда је заточена и њој се суди, а српски народ нема снаге да се томе супротстави, али увијек има довољно душе и духа да за све оне који су створили РС у својим срцима направи вјечни азил", рекао је предсједник Општинске борачке организације Требиње Недељко Мићановић.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следећа страна > Крај >>

Резултати 296 - 300 од 328