Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Исламски екстремизам
Вехабије купиле српско село Штампај Пошаљи
Среда, 04 јануар 2012
 
[Политика]: Бањалука – Да се вехабије шире по Босни и Херцеговини потврђује и текст „Вехабије из Беча купиле цело калесијско село Горња Дубница”, сарајевског недељника „Слободна Босна”, чији је аутор Сузана Мијатовић. Она је навела да су вехабије купиле српске куће и имања и у њему основали „нову шеријатску заједницу”.

Новац за куповину кућа и имања доношен им је из Беча у коферима. Паре су обезбедили вођа вехабијске заједнице у Бечу Мухамед Порча, који од 1993. године ради као предавач у бечком огранку Виског саудијског комитета, и његов сарадник Неџад Балкан, познатији као Абу Мухамед. Они су, уједно, кључни људи вехабијске заједнице у Аустрији.
 
Детаљније...
 
Поповић: Циљ вехабија југоисточна Европа Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 децембар 2011
Инфо | 12:13    |    12/12/2011 |   Извор: Независне новине
 
Вехабије и припадници других облика интерпретације ислама дјелују у БиХ и изражавају активности које исламске заједнице желе да остваре првенствено према Европи, а њихов први циљ је југоисточна Европа, рекао је Срни војно-политички аналитичар из Бањалуке Гостимир Поповић.

"Чињеница је да они постоје и да се налазе на овим просторима, а постоје и други облици интерпретације ислама који ће се појављивати у одређеним моментима када то буде потребно њиховим менторима из Ријада или Анкаре", рекао је Поповић, коментаришући изјаву предсједника Сабора Исламске заједнице у БиХ Сафета Софтића да вехабизам као покрет не постоји у БиХ.

Поповић је рекао да је та изјава дата с циљем скретања пажња, јер вехабијског покрета и других облика интерпретације ислама у БиХ има.
 
 
 
Детаљније...
 
Вехабије и у Бањалуци Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 децембар 2011
Срна - 04.12.2011 18:35

БИЈЕЉИНА - МУП РС евидентирао је све учесталије, бројније и перманентније дјеловање вехабијског покрета у насељима 14 општина РС, као и да у посљедње вријеме масовно подижу ловачке куће на котама доминантним над неким битним објектима, гдје под окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем.

Ријеч је о мјестима и локацијама у рубним општинама РС, гдје је до сада забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета - Кривдића брдо у општини Козарска Дубица, Урије и Видорија, те Благај у општини Нови Град, Козарац, Хамбарине, Раковчани, Чараково, Пухарска и Петрово, општина Приједор, као и Дубраве и Орахова у општини Градишка.

Вехабије су лоциране и у насељима Лишња и Доња Мравица у општини Прњавор, теслићком селу Каменица, Новоселији и Врбањи код Бањалуке, Шипрагама код Котор Вароша, Которском недалеко од Добоја, бијељинском насељу Јања, те у Локвањској Ријеци, Шепку, Зворничкој Каменици у општини Зворник, Коњевић Пољу, Глоговој и Церској у општини Братунац, сребреничком насељу Сућеска и у близини села Друм у општини Власеница, прецизирали су у МУП-у РС.
 
 
Детаљније...
 
Вехабије желе самосталност Санџака и спајање са БиХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 новембар 2011
14. 11. 2011. 13:42h | Срна

Главни циљеви вехабија су успостављање зелене трансверзале на Балкану, формирање републике Санџак и спајање са Бошњацима у БиХ, а у њиховом остваривању примјењују двосмерни приступ, упозорава Јоанис Микалетос, грчки аналитичар и експерт при Међународној аналитичкој мрежи.

"Први приступ подразумијева такозвану `меку силу` у регрутовању људи пружањем хуманитарне помоћи особама у невољи, у финансијском и социјалном смислу, како би стекли `добро име`, те путем куповине земље и фирми уз помоћ појединаца и организација са Блиског истока", истиче Микалетос.

Микалетос каже да они користе пропаганду путем медија и посебно кроз веб-сајтове и форуме, покушавајући да врбују одређене појединце у Санџаку, БиХ као и у муслиманским заједницама у Црној Гори и муслиманским балканским заједницама које живе у другим европским земљама као што је Аустрија.
 
 
Детаљније...
 
Отац и синови у вехабијама Штампај Пошаљи
Среда, 16 новембар 2011
16. 11. 2011. 12:18h | Blic

Емрах Фојница (20), четврти осумњичени у склопу истраге о терористичком нападу на Амбасаду САД у Сарајеву, одраније је познат Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и доводи се у везу са Имадом ел Мисријем, верским вођом исламских добровољаца и мисионара у БиХ.
 
Сарајевски медији пишу да је Фојница познат и под именом Хусејб Фојница, што је и његово име са друштвене мреже Фејсбук.

На фејсбук профилу Фојнице може се видети да је пријатељ са Имадом ел Мисријем, верским вођом исламских добровољаца и мисионара у БиХ. Ел Мисри је ухапшен 2001. године и депортован у Египат, где је био осуђен на вишегодишњу казну затвора, из којег је изашао након осам година.
 
 
Детаљније...
 
Велика количина оружја пронађена код вехабија Штампај Пошаљи
Понедељак, 14 новембар 2011
14. 11. 2011. 11:55h | Срна

Претресом у Горњој Маочи, приликом хапшења осумњиченог терористе Емраха Фојнице, пронађена је и пушка која се директно доводи у везу са извршењем напада на америчку Амбасаду у Сарајаву 28. октобра, рекао је тужилац БиХ Дубравко Чампара.

"Претресом просторија и напуштених објеката у Горњој Маочи пронашли смо велику количину оружја. У једној спортској торби пронашли смо пушку која се директно доводи у везу са извршењем напада на америчку амбасаду. Заједно с пушком, у торби је био и лични документ осумњиченог Фојнице. Сада радимо вештачење тог оружја", рекао је Чампара.

Штампа у БиХ пише да је у Горњој Маочи након последњих претреса пронађено 15 аутоматских пушака, снајпер, велике количине муниције и лаптоп.
 
 
Детаљније...
 
Имамовић прети џихадом, нико неће да га хапси Штампај Пошаљи
Петак, 04 новембар 2011
Пресс РС
Сарајево 03. 11. 2011

ВОЂА ВЕХАБИЈА ОТВОРЕНО ПРОВОЦИРА ДРЖАВУ
 
Вехабије из Горње Маоче наставиле су да провоцирају државу и после терористичког напада на Амбасаду САД у Сарајеву, у којем је припадник тог резервата исламских милитариста у срцу Европе Мевлид Јашаревић испалио 105 метака у дипломатско представништво најмоћније светске силе у нади да ће бити ликвидиран и стећи ореол шехида.

Међутим, само дан пошто Јашаревић, ипак, није успео да умре „мученичком смрћу" и тиме купи карту за рај, његов духовни учитељ и неформални вођа сподоба са шиљатим брадама Нусрет Имамовић запретио је још гором одмаздом „ћафирима", најављујући почетак џихада у Босни и Херцеговини. Имамовић је у хушкачком говору свом следбенику Јашаревићу замерио једино на томе што се упустио у акцију „бесциљног крвопролића" пошто он и „паметнији од Јашаревића" у Горњој Маочи спремају свети муслимански рат, који ће, како је истакао, повести против „познатих непријатеља". Истина, Имамовић је додао и да ће у џихад кренути када за њега буду спремни, што надлежним службама нипошто не би смело да представља олакшање и оправдање за одлагање обрачуна са есктремистима из Горње Маоче, чија је дужина панталона обрнуто сразмерна количини мржње коју носе у себи и отворено је пропагирају.
 
 
Детаљније...
 
Добој: Исламисти клали редом Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 октобар 2011
Љ. ЂУРИЋ | 26. октобар 2011. 20:55 |

Суду БиХ понуђени нови докази о злочинима муџахедина над Србима код Добоја. Мехмедовић на списку особа повезаних са тероризмом - тврди Галијашевић

ПОСЛЕ пуних шест година, колико је Тужилаштву БиХ требало да покрене са мртве тачке процесуирање ратних злочина код Добоја, односно на територији суседног Тешња (ФБиХ), на видело излазе нови докази о одговорности тадашњег цивилног и војног руководства у том граду.

Посебно је апострофирана умешаност у цели ланац злочина над српским цивилима и заробљеним војницима садашњег посланика у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића, који је у ратно време био начелник Станице јавне безбедности у Тешњу. Објављивањем да је Тужилаштво БиХ покренуло истрагу, нашој редакцији су неки сведоци понудили нове доказе о злочинима, чије починице заобилази заслужена казна више од 15 година.
 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 21 22 23 24 25 26 27 28 Следећа страна > Крај >>

Резултати 201 - 208 од 221