Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Исламски екстремизам
БиХ мека за екстремисте Штампај Пошаљи
Петак, 14 октобар 2011
Бањалука 13. 10. 2011. | ПРЕСС РС

ДРАСТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН
БиХ мека за екстремисте


У БиХ тренутно делује најмање 70 организованих екстремистичких група, у којима је активно ангажовано више од 4.000 људи! Саговорник нашег листа из Министарства безбедности БиХ открива да су милитантне групе углавном лоциране у ФБиХ и да су уско повезане с радикалним исламистичким покретима од којих су неки чак и званично забрањени од стране Савета безбедности УН.

ОБЕЋАНА ЗЕМЉА Радикални исламисти се у БиХ осећају своји на своме

Према речима наших извора, домаће обавештајно-безбедносне агенције регистровале су да је на територији БиХ и даље приметно снажно деловање четири, наводно, хуманитарне и невладине организације које су још средином 2008. од УН-ових стручњака за борбу против тероризма оцењене као изузетно опасне и тесно повезане с најрадикалнијим исламистичким покретима са Блиског истока.
 
 
Детаљније...
 
Сарајево се решило незгодног сведока Штампај Пошаљи
Среда, 12 октобар 2011
БАЊАЛУКА 12. 10. 2011 | ПРЕСС РС

РЕАКЦИЈЕ - БУРА ПОСЛЕ ДЕПОРТАЦИЈЕ АБУ ХАМЗЕ

Депортацијом Тунишанина Караја Камела бин Алија институције БиХ покушавају да прикрију злочине над Србима, оценили су јуче званичници из Републике Српске.

Шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је Бин Али, алијас Абу Хамза, који је робијао за разна кривична дела, депортацијом практично награђен за ратне услуге које је чинио Бошњацима и њиховим ратним вођама.

- „Алахови ратници", које су почетком деведесетих година 20. века у БиХ довели Алија Изетбеговић и Харис Силајџић, неће одговарати за монструозне злочине које су починили над заробљеним српским цивилима и борцима, јер то није у интересу оних који у Сарајеву и данас спроводе њихову политику - рекао је Кошарац.

Детаљније...
 
Запад пустио Ал Каиду на Балкан Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 септембар 2011
13. 09. 2011. 12:07h | Ђ. Баровић - Вести

Шеик Мухамед Абдел Азиз, муџахедин у рату 1992-1995.Подаци о формирању централе и Ал Каиде за Европу и обуци исламских фундаменталиста у срцу Балкана за многе на Западу могу да буду изненађење, али, наводи из тужбе Лојда за домаће стручњаке из области безбедности и антитероризма су већ - добро познато "градиво".
 
Ипак, и наши саговорници не крију изненађење чињеницом да се једна од најозбиљнијих осигуравајућих кућа на свету одлучила да покрене тужбу против Саудијске Арабије.

- Ова тужба свакако није неочекивана, али се поставља питање због чега је издвојена Саудијска Арабија.
 
 
Детаљније...
 
Fokus.ba: Доктор сјекао главе Штампај Пошаљи
Петак, 26 август 2011
Аутор: Добрила Мајсторовић  
петак, 26 август 2011 20:46


Благоја Благојевић, Ненад Петковић и Бранa Ђурић
Муџахедин, који је у љето 1992. године позирао с одсјеченом главом српског војника Благоја Благојевића на Црном врху, француски је држављанин Кристофер Казе, за кога се дуго вјеровало да је, као члан такозване Рубешке групе, погинуо у окршају с белгијском полицијом.

Ово је "Фокусу" потврдио извор, близак француским обавјештајним службама, које већ неко вријеме покушавају да од надлежних у БиХ добију информације о Казеу, будући да је он, одмах по избијању рата у БиХ, стигао на ове просторе и придружио се хорди исламских ратника у борбама против Војске Републике Српске.

- Казе је веома близак пријатељ Лионела Димона, једног од Абу Хамзи, који је ратовао под заставом "Ел муџахедин" одреда. Тачније, Димон је управо захваљујући Казеу, прешао на ислам и дошао да ратује у БиХ - појаснио је наш извор, рекавши да је Казе по занимању љекар, те да је радио у зеничкој болници.
 
 
Детаљније...
 
НАТО: Карамарков таст главна веза са Ираном Штампај Пошаљи
Среда, 20 јул 2011
Петак, 15. Јули, 2011.

ЗАГРЕБ - Тајни извештај НАТО из 2006. под насловом "Организација, операције и циљеви иранске обавештајне службе, њених терористичких активности на територију БиХ од 1992. до 2006." открива  да је отац супруге данашњег министра унутрашњих послова Хрватске био један од главних "официра за везу" Хасану Ченгићу и Харису Силајџићу са терористима у Ирану.

Извештај НАТО, тврди портал Нецензурирано, на тридесет и једној страници открива и повезаност политичког Загреба са терористима у Ирану, као и учешће хрватских дипломата у тајним договорима о наоружавању терориста у БиХ и слању иранских обавештајаца на терористи БиХ преко Хрватске.

Осман Муфтић, таст Томислава Карамарка, иначе некадашњи шеф Сигурносно-обавештајне агенције (СОА), како то пише у документу  НАТО, био је важна карика договора Изетбеговића, Ченгића и Силајџића са Техераном.

Детаљније...
 
"Естерајх": Бин Ладен се борио у Босни уз знање САД Штампај Пошаљи
Среда, 18 мај 2011
 БЕЧ- Најтраженији терориста света, којег су амерички специјалци убили недавно у Пакистану, Осама бин Ладен боравио је током 1990-тих тајно у Аустрији, тврди бечки дневник ''Естерајх'', поводом дискусије која се појавила у вези његовог заменика Ајмана ал Завахирија, који је уз знање Аустрије боравио у Бечу.

Ал Завахири, који је већ тада био на међународним потерницама, није имао јавне наступе у Аустрији, која је одбила његово хапшење, из страха од одмазде.
Детаљније...
 
Бин Ладен боравио у Аустрији користећи босански пасош Штампај Пошаљи
Понедељак, 16 мај 2011
недеља, 15. мај 2011.

БЕЧ - Најтраженији терориста света, којег су амерички специјалци убили недавно у Пакистану, Осама бин Ладен боравио је током 1990-тих тајно у Аустрији, тврди бечки дневник ''Естерајх'', поводом дискусије која се појавила у вези његовог заменика Ајмана ал Завахирија, који је уз знање Аустрије боравио у Бечу.

Ал Завахири, који је већ тада био на међународним потерницама, није имао јавне наступе у Аустрији, која је одбила његово хапшење, из страха од одмазде.

Детаљније...
 
Тада савезник Америке: Бин Ладен под пратњом УНПРОФОР-а ушао у Босну!? Штампај Пошаљи
Субота, 07 мај 2011
М. Бх. 04/05/2011 09:32:00
 
СПЛИТ - Осама бин Ладен, убијени вођа терористичке мреже ал-Qа’иде, током децембра просинца 1992. године четири је дана боравио у Диоклецијановом граду заједно с петерицом сарадника - били су гости хотела "Сплит", преспавали три ноћи, а Осама је на рецепцији хотела тада похранио пасош Сомалије.

Према доступним информацијама, бин Ладен је у Сплит допутовао у склопу мисије исламске хуманитарне организације, те је након проспаване три ноћи у хотелу, под пратњом УНПРОФОР-а, отпутовао у село Мешковица код Тузле, гдје је потом успостављен први камп за обуку муџахедина, пише "Јутарњи лист".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 21 22 23 24 25 26 27 Следећа страна > Крај >>

Резултати 201 - 208 од 212