Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Кудa са заробљеним припаднициа ИСИЛ-а поријеклом из БиХ?
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Кудa са заробљеним припаднициа ИСИЛ-а поријеклом из БиХ? Штампај Пошаљи
Петак, 15 фебруар 2019
14.02.2019 23:08 | avaz.ba | Глас Српске

Сарајево - Власти у Босни и Херцеговини разматрају могућност да преузму своје држављане који су као припадници Исламске државе заробљени на ратиштима у Сирији и тренутно су у затворима у тој земљи.

Како је у изјави за “Дневни Аваз” потврдио министар безбједности БиХ Драган Мектић, до краја ове седмице могли би да буду финализовани разговори који се воде о тој теми, а након што су САД позвале све земље, међу којима и БиХ, чији су држављани као припадници оружаних група заробљени у Сирији, да те људе врати у матичну државу.

“Могу само рећи да водимо одређене разговоре, а и одређену кореспонденцију у вези с тим питањем. До краја ове седмице знаћемо конкретније шта ћемо урадити, јер врше се још неке провјере. Ако се потврди да је ријеч о држављанима БиХ, ми ћемо их преузети и процесуирати пред правосудним институцијама БиХ”, каже Мектић.

Поменути лист пише да ће међу првима бити враћене двије особе, једна из Велике Кладуше и једна из Сарајева, али Мектић није могао да потврди да се баш о тим особама ради.

“И ми имамо информацију да је ријеч о двије особе, али овог тренутка не могу рећи да су из Велике Кладуше и Сарајева”, каже Мектић.

Апел земљама да преузму своје држављане и процесуирају их пред својим правосуђем упутио је и државни секретар САД Мајкл Помпео на састанку Коалиције за борбу против тзв. Исламске државе одржаном у Вашингтону 6. фебруара. Састанку је присуствовао и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

“И БиХ ће у складу са својим законима и својим могућностима на ово у наредном периоду одговорити. Ми смо поновили опредјељење да будемо подршка Коалицији, да будемо чврсти у борби против тероризма и Исламске државе, ми смо увели међу првима закон којим се санкционишу борци на страним ратиштима и сигурно да ћемо на овом пољу урадити све што буде могуће”, рекао је Црнадак.

У овом тренутку нико не зна тачан број бх. држављана који су се посљедњих година придружили Исламској држави на сиријским ратиштима. Непотврђене информације говоре да их је отишло око 240 и да је њих око 70 погинуло у тој земљи. Наводно је у тој земљи још око 120 бх. држављана, а око 50 их се у међувремену вратило у БиХ.

Иако су САД позвале земље да преузму и жене и дјецу своје држављане који се налазе у Сирији, Мектић каже да БиХ у овом тренутку не води преговоре о пребацивању око 50 жена с дјецом које се, наводно, налазе у камповима или заробљеништву у Сирији.

“Када су у питању жене и дјеца, то ће ићи мало теже, јер мора се извршити доста провјера и провести још много радњи да би то било омогућено”, истиче Мектић.


 http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Kud-sa-zarobljenim-pripadnicia-ISIL-a-porijeklom-iz-BiH/278811.html 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >