Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Вести arrow Генерал Ратко Младић и даље у болници
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Генерал Ратко Младић и даље у болници Штампај Пошаљи
Четвртак, 04 јул 2024
Вечерње новости | 04. 07. 2024 | С. Ј. М.
   
СРПСКИ генерал Ратко Младић већ три месеца се налази у затворској болници у Холандији. Његово здравствено стање је и даље озбиљно и он не може без неге стручних особа.

И поред свих ових чињеница председница Механизам за кривичне судове Грасијела Гати Сантана не дозвољава да се Младић из хуманитарних разлога пусти у Србију на болничко лечење уз све мере обезбеђења. Генералу се здравствено стање погоршало крајем марта и он је почетком априла, када су му у једном моменту и бубрези отказали, пребачен у цивилну болницу. Након стабилизације стања прослеђен је у затворску болницу.

Генералов син Дарко Младић каже за "Новости" да се породица са њим чује сваки дан и да некада он прича уз тешкоће, а понекад не може да говори.

- Моја мајка је била код њега у посети пре десет дана и слаб је, малаксао. Везан је за кревет и не може да се подигне сам без туђе помоћи. Бубрези су му и даље проблем, али за сада не треба дијализа. Он мора да буде у болници. И даље има срчане и неуролошке, али и друге проблеме, које за сада не можемо да износимо у јавност - каже нам Дарко.

Почетком јуна специјалиста нефролог из Београда био је код Младића, прегледао га у затворској болници и поднео је извештај у којем је тражио да му се промени терапија коју добија, јер сматра да је могла да му се да боља. Како Дарко каже, сада чекају њихов одговор, да ли ће прихватити то лекарско мишљење.

Генерал Младић је у априлу био на ивици смрти када су му отказали бубрези. Затворски лекари давали су му превише диуретика због срца, а нису испратили ништа око хидратације и баланса течност, што је довело до оштећења бубрега и престанка њиховог рада. Тада су га пребацили у једну холандску болницу, где је стабилизован, вратила му се функција бубрега, и чим му је било боље после три дана враћен је у затворску болницу.

Српски лекари из Бањалуке и Београда сматрају да му је сада неопходна свакодневна рехабилитација како би стао на ноге, а коју у затворској болници не може да добије.

AddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >