Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Амбасадор Вујић аргументовано описао ситуацију у БиХ у вези терористичкe пријетњe
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Амбасадор Вујић аргументовано описао ситуацију у БиХ у вези терористичкe пријетњe Штампај Пошаљи
Уторак, 12 март 2024
12/03/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је Срни да је амбасадор БиХ при УН у Женеви Бојан Вујић на сједници Савјета за људска права УН аргументовано описао ситуацију у БиХ у вези са терористичком пријетњом.

- Подршка излагању амбасадора Вујића. То је био принципијелан и добар глас који се коначно чује о стварној пријетњи у БиХ - рекао је Галијашевић, истичући да са становништа тероризма од БиХ не постоји већи безбједносни проблем.

Он је навео да су везе БиХ са међународним терористичким организацијама учествовале у креирању тзв. муџахединских одреда "Ел муџахедин", "Зубеирове групе", "Алжирске групе", "Египатске групе", групе из Рубеа фанцуских легионара, указујући на дубоку испреплетеност са "Муслиманским братством", покретом који је овдје и 1943. године учествовао у стварању 13. СС дивизије "Ханџар".

Галијашевић је указао на чињеницу да су главни људи одреда "Ел муџахедин" били учесници напада на Сједињене Државе, али да су оружјем и логистиком учествовали у одређеним обукама и нападу на жељезничку станицу у Шпанији, на метро у Мадриду и на "Шарл Ебдо" у Паризу.

Према његовим ријечима, вође тих муџахедина су остали у БиХ.

- Међу нама је главни идеолог одреда "Ел муџахедин" шеик Имад ал Мисри који овдје има име Рагала Еслам Дурмо. Држављанин је БиХ и овдје је ожењен - рекао је Галијашевеић, напомињући да је ријеч о човјеку који је написао "буквар вехабизма" током рата 1993. године у Травнику, односно, уџбеник вехабизма "Схватања која требамо промијенити".

Галијашевић је нагласио да су они управо у БиХ дошли да би мјењали схватања, појашњавајући да је Имад ал Мисри већ осуђиван за тероризам и убиство западних туриста у древом граду Луксору у Египту, гдје је и одлежао мање од девет година затвора.

- Осим њега, и главни безбједњак одреда "Ел муџахедин" Ејман Абдулрахман Авад живи међу нама и има држављанство БиХ, док и посљедњи вођа заједнице муџахедина Абу Хамза Имад ал Хусин живи у БиХ, гдје је засновао породицу - рекао је он.

Галијашевић сматра да је управо то довело БиХ на врх пирамиде тероризма, односно, врх извора терористичке пријетење.

- О томе свакодневно у својим извјештајима скрећу пажњу регионалне службе безбједности. Хрватска Сигурносно обавјештајна агенција бави се стално и врло често и Безбједносно-информативна агенција у Србији објави нешто о томе. Сваке године Сједињене Државе у годишњем извјештају о терористичкој пријетњи увресте и БиХ - рекао је Галијашевић.

Он је напоменуо да се Интерпол и Европол баве онлајн пропагандом, подсјећајући на велику операцију коју је извео Европол када је откривено 365 веб-страница које шире терористичку пропаганду, али и ТВ станице и "Јутјуб" канали који су пуни вехабијских учитеља.

- Иза тога стоји политички фактор. Он је, нажалост, без филтера ушао у институције државе. Тај исламистички елемент је запосјео безбједносно-одбрамбене и правосудне структуре, а Запад је то мирно посматрао - прецизирао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је АИД као тајна полиција Алије Изетбеговићева забрањена због учешћа у организацији напада на САД 11. септембра 2001. године и распуштен у року од шест мјесеци након тог терористичког напада и интегрисан са хрватском службом у заједничку Федералну обавјештајну службу, а послије три године у Обавјештајно-безбједносну агенцију.

"Иако је АИД то урадио, ипак, његови кадрови нису пролазили филтере. Данас се многи официри налазе у правосуђу попут Сене Узуновић, која је била помоћник команданта у једној бригади код Коњица, а данас суди предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Попут многих других судија, чињеница је да су исламисти запосјели институције БиХ", сматра Галијашевић.

Он је додао да је СДА успјела раширити ту линију напада на државу и довела до тога да су управо ова странка и муџахедини извршили најстрашнији геноцид над културом БиХ и њеним европским темељима, те традицијом у овој земљи.

Галијашевић је нагласио да је добро да је амбасадор Вујић скренуо пажњу на тероризам.

- Није било нити једне озбиљније акције којом би се терористичка пријетња умањила иако су све терористичке акције у свијету имале носиоце из БиХ - рекао је Галијашевић.

Он је навео да је у БиХ било неколико десетина терористичких акција, да је из ове земље у Сирију отишло више од 500 џихадиста и да је данас више од 150 држављана БиХ директно у Идлибу под командом Нусра Фронта.

Према његовим ријечима, када се све узме у обзир, није извршена озбиљнија истрага нити обрачун са терористичком пријетњом у БиХ, а европски пут је, уствари, најугроженији са мјеста са којег је СДА наметнула исламистичку политику и створила исламистичке структуре.

Он је додао да је на тим исламистичким структурама изграђена терористичка мрежа и организовно ширење страха по БиХ и свијету, истовремено уз контролу важних обавјештајно-безбједносних и правосудних структура.

- Судије, тужиоци и сви војни тужиоци тзв. Армије БиХ и данас сједе у Суду и Тужилаштву БиХ проводе политичко и вјерско насиље, разне форме притиска на државу и чине је неефикасном и неевроспком државом - закључио је Галијашевић.

У Женеви се од 26. фебруара до 5. априла одржава 55. редовна сједница Савјета за људска права УН, а у оквиру дијалога о заштити људских права и основних слобода у сузбијању тероризма говорио је Вујић, који је указао да су, чак и док БиХ ради на приступању ЕУ, западне владе примијетиле да је она и даље кључни извор терористичких пријетњи.
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >