Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења arrow Одбијен приједлог за мјере забране осуђенима за злочине у Бужиму
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Одбијен приједлог за мјере забране осуђенима за злочине у Бужиму Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 март 2024
11/03/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ одбио је да одреди мјере забране седморици бивших припадника такозване Армије БиХ који су неправоснажно осуђени на укупно 36 година затвора због злочина у Бужиму против цивилног становништва и ратних заробљеника Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне.

Суд БиХ је донио одлуку којом је одбијен као неоснован усмени приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране према оптуженима Зијаду Нанићу, Есаду Куделићу, Вахиду Бајрактаревићу, Сенаду Салкићу, Хасану Мустафићу, Самиру Исаковићу и Хусеину Исаковићу, након изрицања првостепене пресуде. На ову одлуку дозвољена је жалба, преноси Бирн.

Бајрактаревић је осуђен на 12 година затвора, Салкић на осам, Нанић и Куделић на по пет година, Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора.

Неџад Бапић ослобођен је по свим тачкама оптужнице.

Након што је изречена првостепена пресуда, Тужилаштво БиХ је затражило да им се одреде мјере забране путовања и напуштања боравишта.

Ова лица проглашена су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму од новембра 1994. до августа 1995. године.

Нанић је проглашен кривим као помоћник команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић, те Самир и Хусеин Исаковић као припадници Војне полиције ове бригаде.

У пресуди се наводи да су злочини почињени над заробљеним српским борцима, припадницима Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне и њеним симпатизерима.AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >