Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Наша издања arrow Књига мртвих Срба Херцеговине 1992-1995.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Књига мртвих Срба Херцеговине 1992-1995. Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 април 2009

КЊИГА МРТВИХ СРБА ХЕРЦЕГОВИНЕ

  1992-1995.

 

Српске жртве последњег рата општина Билећа, Гацко, Груде, Јабланица, Лиштица, Коњиц, Љубиње, Љубушки, Мостар, Невесиње, Неум, Посушје, Столац, Требиње, Чапљина, Читлук,1992-1995.

У овој књизи мртвих – пострадалих, исказана су имена српских жртава последњег рата 1992-1995.год.

Многи гробови нису никада обиљежени и опојани, многи покојници нису ни достојанствено сахрањени, неки су без трага нестали у амбисима херцеговачког крша. Још све кости нису извађене из провалија и откопане испод насипа и сметљишта, неке је заувијек однијела Неретва, као и у Другом светском рату.

Може бити да је нечије име погрешно уписано и да подаци ницу потпуни, али је скоро сигурно да ће, послије утврђивања пуне истине о страдању херцеговачких Срба, ова црна књига имати више, а не мање страница... Нека ова заједничка читуља буде и позив свима, који истини могу допринијети, да се одазову и помогну да коначно обликујемо ову колективну смртовницу. На тај начин одужићемо бар мали дуг онима који су насилно избрисани из књига живих.

Мртви Срби су најубејдљивији свједоци истине. Њихове мошти је могуће сакрити, али трагове није могуће уништити. Задовољење правде не може потиснути успомене, ни избрисати сузе, али може ублажити бол и помоћи да се овакви злочини над суграђанима у будућности никада не понове, да нам се никада не догоде стратишта и масовни логори у Брадини, Челебичима, Коњицу, Јабланици, Мостару, Дретељу, Чапљини...

Сви поименично наведени у овој књизи смртишта, страдали од исте руке као и њихови преци и нека на истим гробљима и заједно са прецима снивају свој вјечни сан у царству  у коме већ вијековима почивају мртви Срба који су пали да бисмо ми слободно живјели на својој земљи и у својој држави.

И питајмо се,  поново, као 1918. или  1945. год. а и сада, послије овог отаџбинског рата,  када ће рука правде стићи њихове душмане?

Господе, прими душе ових новомученика у рајско насеље и помози земаљској правди да побиједи зло и злочинце, да упути грешнике да се покају.

 
Страхиња Живак

[следи листа погубљених Срба у Херцеговини, по општинама] 

Преузмите целу књигу
icon Knjiga mrtvih Srba Hercegovine 1992-1995. (302.82 kB)


Напомињемо да је овај списак подложан допунама које, на жалост, обично повећају број српских страдалника.

 
Импресум:

КЊИГА МРТВИХ СРБА ХЕРЦЕГОВИНЕ, или општина: Коњиц, Мостар, Невесиње, Гацко, Требиње, Љубиње, Столац, Јабланица, Чапљина, Билеће, Љубушко, Неум, Груде, Посушје, Лиштица, Читлук.

Редактор Миливоје Иванишевић

Консултанти Страхиња Живак и Добривоје Бојовић..

Унос података: Милош Филиповић, Сања Бјелоглав, Јелена Дрчелић, Мирјана Ђукановић, Ружица Вишекруна, Татијана Ранковић, Александра Поповић, Вељко Војиновић, Тамара Ђого Ковачевић, Борис Вујовић, Нада јанковић, Милена Јокић, Јелица Петричевић, Биљана Бакоч, Слађана Мајсторовић, Д.М., С.С., Н.М., Б.Б., А.Н., М.С. 

Ликовно-графичка опрема НАДЕ ДИЗАЈН

Прикупљање података помогло Министарство културе Републике Србије.
 
Издавачи:
Центар за истраживање злочина над српским народом, Београд и
Удружење логораша Републике Српске,
Регионално удружење Требиње

За издавче Миливоје Иванишевић и Вукашин Ковач.

Београд-Требиње, 2008.

Каталогизација ЦИП и ИСБН

Центар за истраживање злочина над српским народом.
Удружење логораша Републике српска, Регионално удружење Требиње
Отачаствени покрет Образ

 

 

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >