Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин arrow Суђење Махмуљину: Непријатни контакти са припадницима јединице "Ел муџахедин"
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суђење Махмуљину: Непријатни контакти са припадницима јединице "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Среда, 10 април 2019
10/04/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Сеад Рекић изјавио је данас да је током војне операције "Фарз" у септембру 1995. године имао непријатне контакте са јединицом "Ел муџахедин".

Рекић је рекао да је био командант Петог батаљона 303. бригаде који је током операције "Фарз" био директно потчињен команданту корпуса Сакибу Махмуљину, те да је током ових дејстава "било несугласица са страним борцима".

- У селу Стог наишли смо на неколико складишта оружја и муниције које је Војска Републике Српске запалила приликом повлачења. Ми смо локализовали ватру и затражили камион да то превеземо у логистику. Дошао је неки Арапин, није имао никакву ознаку Армије БиХ и ми му нисмо дозволили да уђе и снима - рекао је свједок.

Свједок каже да је убрзо наишао џип на којем је била застава са арапским словима и противавионски топ који је био уперен према њему и његовим војницима.

- Преводилац је рекао за једног од њих да је Абу Мали. Говорили су да је оружје њихово и да су дошли прије нас, а ја да је обрнута ситуација. Циљ је био да се оружје пребаци у логистику Трећег корпуса и да наставимо даље, као и да заштитимо људске животе - рекао је свједок.

Он је додао да је помоћника команданта корпуса за оперативне послове обавијестио да су његови војници дио оружја натоварили на трактор и комби са намјером да их превезу, али да су их страни борци заробили како би им отели ратни плијен.

Рекић је навео да је са јединицом "Ел муџахедин" било још проблема, између осталог и када му је речено да их Арапи осматрају са неколико мјеста, након чега је он послао патроле да их прате како би видјели шта у ствари они хоће.

- Припадници јединице "Ел муџахедин" нису били популарни. Њихови обичаји нису одговарали многим људима, ружно су изгледали и ја нисам имао позитивна осјећања према њима - рекао је Рекић.

Он је додао да су Арапи били претпотчињени 35. дивизији копнене војске на чијем челу је био командант Фадил Хасанагић, којем је требало да достављају извјештаје и документацију.

Рекић је потврдио да је он добијао наређења од команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина, који му је био надређени, а да је он њега дневно или ванредно, по потреби, информисао о дешавањима у јединици или на самом ратишту.

- По његовом наређењу у јулу 1995. пребачен сам на сарајевско ратиште у зону одговорности 35. дивизије гдје ми је надређени био командант Хасанагић, којем сам био директно потчињен током операције "Прољеће" - свједочио је Рекић.

Говорећи о ратним заробљеницима, Рекић је навео да је Махмуљин "стално инсистирао на правилном поступању према њима", чега се он придржавао.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 17. април.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=333405


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >