Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно arrow Формирати комисију и за злочине над Србима у Возући и на Озрену
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Формирати комисију и за злочине над Србима у Возући и на Озрену Штампај Пошаљи
Уторак, 09 април 2019
ДОБОЈ, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" затражило је од руководства Републике Српске да, одмах по окончању рада међународних комисија за испитивање злочина у Сребреници и Сарајеву, формира и међународну комисију која би испитала и расвијетлила злочине муџахедина и тзв. Армије БиХ над Србима у Возући и на Озрену.

Удружење, са сједиштем у Добоју, даје пуну подршку руководству, институцијама, борцима и народу Републике Српске на очувању празника 9. јануара, као и војне неутралности Српске.

Прославом крсне славе Благовијести, Удружење је обиљежило 23 године од изласка на слободу посљедњих већих група Срба из муслиманских логора у Тузли и Зеници, заробљених у септембру 1995. године, послије пада Возуће и дијела Озрена у нападу такозване Армије БиХ, одреда "Ел муџахедин" и Снага за брза дејства НАТО-а.

У саопштењу овог удружења наводи се да је више од 200 чланова, међу којима је било жена и стараца, мјесецима и годинама терорисано и скривано од Међународног комитета Црвеног крста у Зеници, Тузли, Завидовићима, Какњу, Живиницама, Бановићима и другим логорима под контролом тзв. Армије БиХ, од којих су многи заробљени Срби у њима убијани или подлегли од посљедица стравичних тортура.

Из Удружења ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" од руководства Српске захтијевају побољшање материјалних и других животних услова, те враћање одузетих права.

"Ми који смо тамновали за ову државу убијеђени смо да би се после 9. јануара на мети наших непријатеља нашле и све славе наше, па и Благовијести 7. април. Душмани би сигурно жељели да закопају истину да смо ми из муслиманских казамата и логора свјетло слободе угледали, односно ослобођени тек у марту и априлу 1996, послије више мјесеци од завршетка рата и потписивања Дејтонског споразума", наводи се у саопштењу.

Из Удружења истичу да то јасно свједочи о муслиманским злочинима и скривању ратних заробљеника, те поручују да ће остати у првом строју одбране 9. јануара, али и 7. априла, када на Благовијести славе своје ослобођење.

Ово регионално удружење залаже се и за војну неутралност Српске, "поучено горким и крвавим искуством када су се, у јесен 1995. године, НАТО авијација и снаге УН сврстале у исти борбени поредак, раме уз раме, са муџахединима и такозваном Армијом БиХ, пресудно доприносећи паду дијела Озрена и Возуће, као и заробљавању бораца и цивила".

"Са жаљењем и огорчењем упозоравамо јавност и правосудне институције БиХ да ни послије 23 године од стравичних злочина над Србима са Озрена и Возуће још нико није одговарао, осим у случају главнокомандујућег муслиманске војске Расима Делића, који је пред Хашким трибуналом осуђен на три године затвора", наводи се у саопштењу.

Пред Судом БиХ у току је процес против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ и "главнокомандујућег муџахединима" Сакиба Махмуљина, за којег из Удружења ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" очекују најстрожју казну.

Из тог удружења подсјећају да су на основу сведочења заробљених и других доказа још 1999. године од тадашњег тужиоца Хашког трибунала добили чврста увјеравања и обећања да ће сви злочинци над Србима, поготово на Озрену и у Возући, бити приведени правди.

"Правосуђе БиХ и послије 23 године жмури и сједи скрштених руку. Зато се здушно залажемо за формирање међународне комисије која би утврдила које одсјекао на десетине српских глава и починио најмонструозније злочине на простору бивше Југославије, поготово у муџахединским логорима на подручју Завидовића", истиче се у саопштењу.

Из Удружења указују на "пристрасну у недопустиву праксу антисрпског правосуђа БиХ које је, на вишегодишње казне затвора осудило 11 Прњаворчана, бивших припадника полиције и Војске Републике Српске, док у Завидовићима, у свијету познатим по злочинима и муслиманским и муџахединским логорима није подигнута ниједна оптужница".

"Никоме није фалила ни длака са главе ни за десетине одсјечених глава заробљених Прњаворчана у мају и јулу 1995. на Озрену, а драконски је пресуђено 11 прњаворских Срба за наводни ратни злочин у том граду, без не само иједне пале муслиманске, односно бошњачке главе, него и иједног испаљеног метка", истичу из Удружења.

Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" позива руководство Српске, поготово ресорно министарство за борачка питања, да "заштити оне који су се за њу борили и робовали, од бескрупулозног смањивања или одузимања инвалиднина".

"Напротив, ми очекујемо њихово повећање. Јер, сувишно је и логично напомињати да они који су и само један тренутак провели у непријатељском заробљеништву, послије толико година, никако нису могли оздравити. Напротив, већини ове најугроженије популације, али и најпатриотискије, послије 23 године душа је у носу, али довољно јака да дигне свој глас и стане у одбрану свих интереса Српске", наводи се у саопштењу.

Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" са сједиштем у Добоју, обиљежило је јуче крсну славу Благовијести уз присуство око 100 чланова.


http://www.srna.rs/novosti/682028/formirati-komisiju-i-za-zlocine-nad-srbima-u-vozuci-i-na-ozrenu.htmAddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >