Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Одбрана приложила додатне доказе на суђењу Веселијевој
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Одбрана приложила додатне доказе на суђењу Веселијевој Штампај Пошаљи
Уторак, 12 фебруар 2019
11/02/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године, одбрана оптужених приложила је данас додатна три доказа, на која је Тужилаштво уложило приговор релевантности.

Халиловићев бранилац, адвокат Лејла Човић, приложила је један материјални доказ - извод из војног картона свједока Тужилаштва Фахрудина Демировића, из којег се, како је рекла, види да он није био у истој јединици као оптужени Халиловић.

Човићева је у име браниоца Веселијеве Мирне Делалић, која ни данас није присуствовала статусној конференцији, Суду приложила два материјална доказа који доказују да је брат Веселијеве погинуо у саобраћајној несерећи у Милану и  да није убијен у рату, како је то тврдио свједок Тужилаштва Мустафа Тучић.

Она је Судском вијећу пренијела и поруку Делалићеве да није успјела да ступи у контакт са додатним свједоцима и договори термин за њихово свједочење, након чега је предсједавајући судија Дарко Самарџић констатовао да је данашњим улагањем материјалних доказа завршен доказни поступак у овом предмету.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је да му за припрему завршне ријечи треба око 15 дана тако да је наредно рочиште заказано за 8. март у 9.00 часова.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи - Ново Село на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=326189




AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >