Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења arrow Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2019
12/02/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је у писаном поднеску да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајућу пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине почињене над српским цивилима у Ступарима, код Кладња.

Ова жалба данас није образлагана у судници, јер нико из Тужилаштва није приступио иако су, према ријечима предсједавајућег Судског вијећа, Мирзе Јусуфовића, уредно обавијештени.

- Будући да је Тужилаштво БиХ уредно обавијештено, на овој сједници биће испитана пресуда Суда БиХ којом је Кахро Вејзовић ослобођен оптужбе за злочин против цивилног становништва - рекао је Јусуфовић и додао да је жалба уложена због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Бранилац оптуженог Вејзовића Рифат Коњић затражио је да жалба Тужилаштва буде одбијена као неоснована и да буде потврђена првостепена пресуда Суда БиХ, преноси Бирн.

Коњић је објаснио да је пола пресуде правоснажно, јер се Тужилаштво није жалило на седам тачака које су стављане на терет Вејзовићу.

- Може се рећи да се Тужилаштво није жалило на тежи дио - рекао је Коњић.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Вејзовић је 31. аугуста прошле године ослобођен кривице по 14 тачака оптужнице да је од јуна до септембра 1992. године, као припадник полиције, мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ударајући их песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке у главу и по гениталијама, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Првостепено вијеће утврдило је да Тужилаштво БиХ није доказало Вејзовићеву кривицу, као и да се већина тачака оптужнице заснивала на исказима само једног свједока.

Вејзовићу се првобитно судило са Сафетом Мујчиновићем, Селманом Бусновом, Нусретом Мухићем, Зијадом Хамзићем, Рамизом Халиловићем, Неџадом Хоџићем и Османом Гогићем, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за ратне злочине почињене на подручју Кладња од маја 1992. до јула 1993. године.

Након што му је двије године суђено заједно са оптуженом седморком, Вејзовићев предмет је због његове болести раздвојен и двије године је био у фази мировања, да би након тога суђење настављено и трајало још око годину и по.

Апелационо вијеће Суда БиХ донијеће одлуку накнадно.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=326297


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >