Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења arrow Преминуо Орићев војник Изет Арифовић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Преминуо Орићев војник Изет Арифовић Штампај Пошаљи
Уторак, 05 фебруар 2019
05/02/2019 |  РТРС

Изет Арифовић, бивши припадницик такозване Армије БиХ, осуђен на десет година затвора за злочине против српског цивилног становништва почињеne у јуну и јулу 1992. на подручју Сребренице и Братунца, преминуо је јуче, потврдила је за БИРН његов адвокат Лејла Човић.

Подсјећамо, Суд БиХ је у септембру прошле године, након 16 година, изрекао прву осуђујућу пресуду за злочине над Србима у Подрињу . Због убиства српских цивила из Залазја и Ратковића, Арифовић - војник Насера Орића - осуђен је на 10 година затвора, а због скрнављења тијела убијених заробљеника Суад Смајловић на 14 мјесеци.

Према Закону о кривичном поступку, Суд БиХ би у наредном периоду требало да донесе рјешење којим се обуставља поступак у односу на преминулог Арифовића.

Арифовић је проглашен кривим за убиства двојице цивила у Сребреници који су заробљени 12. јула 1992. године у оближњем мјесту Залазје, као и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића.

По објављивању пресуде, донесено је рјешење којим се Арифовићу одређује мјера забране путовања ван БиХ, преласка границе са личном картом, те одузимање путне исправе. Арифовићу је такође наложено да се једном седмично јавља најближој полицијској станици.

Поступци против Арнаутовића и Салиховића се настављају.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=325513


 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >