Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење arrow Иветић: Хашко тужилаштво погрешно цитирало и себе и пресуду
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Иветић: Хашко тужилаштво погрешно цитирало и себе и пресуду Штампај Пошаљи
Недеља, 02 децембар 2018
БЕОГРАД/ХАГ, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Одбрана генерала Ратка Младића поднијела је реплику на одговор тужилаштва у вези са жалбом одбране на првостепену пресуду Хашког трибунала, у којој је указала да је тужилаштво у више наврата погрешно цитирало и себе и пресуду, потврдио је Срни адвокат Драган Иветић.

Он је објаснио да је ријеч о реплици која слиједи послије одговора тужилаштва на жалбу одбране, а која у исто вријеме подржава жалбу одбране и одговара на неке битне тврдње из одговора тужилаштва.

"У међувремену, тај одговор тужилаштва је имао толико много ствари где су погрешно цитирали не само себе, него и судско веће у пресуди, тако да смо ми извели ову нашу реплику и то све изнели", рекао је Иветић у телефонској изјави из Хага.

Иветић је као примјер навео да је тужилаштво тврдило да је у ријечима генерала Младића на састанку у хотелу "Фонтана" у Сребреници јула 1995. године постојала криминална намјера, иако су и вјештак тужилаштва и војни вјештак одбране на суђењу рекли супротно.

"Они су цитирали само једну страницу транскрипта, а ми смо цитирали четири. Више је таквих места где они погрешно цитирају, а ми смо показали да су ствари буквално извртали наопако, да би истакли своју аргументацију", навео је Иветић.

Он је прецизирао да таквих, погрешних цитирања има од 10 до 20 за сваку тачку оптужнице и да је одбрана у својој реплици све то изнијела.

Говорећи о даљим корацима, Иветић је навео да према правилнику одбрана има рок од 30 дана да уложи један или више поднесака у којима би могла да затражи да се уврсте евентуални нови докази, који одбрани нису били доступни за вријеме суђења, а за које сматра да би могли промијенити пресуду.

"По правилнику, тај рок постоји и имамо намеру да искористимо та права, а радимо на анализи већег броја доказа и сведока", рекао је Иветић.

Он је навео да ће ново судско вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, када размотри све што је поднесено, заказати усмену расправу на којој ће обје стране имати прилику да изнесу аргументацију пред цијелим жалбеним вијећем.

"Имамо ново жалбено вијеће, тако да ће оно саслушати све аргументације. Они онда имају неограничен рок да размотре и донесу другостепену правоснажну пресуду", рекао је Иветић.

Он није могао да каже када ће бити одржана усмена расправа, напомињући да се може очекивати да то неће бити прије изрицања другостепене пресуде бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, које се, према најави досадашњег предсједника Трибунала Теодора Мерона, очекује тек у прољеће 2019. године.

 

 http://www.srna.rs/novosti/647826/ivetic-hasko-tuzilastvo-pogresno-citiralo-i-sebe-i-presudu.htm
 
 AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >