Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Васиљевић: Oрић и Mухић заслужују максималне казне
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Васиљевић: Oрић и Mухић заслужују максималне казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08/11/2018 |  РТРС | СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић изјавио је Срни уочи сутрашњег почетка изношења завршних ријечи одбране команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и његовог саучесника Сабахудина Мухића у Суду БиХ да породице жртава очекују максималне затворске казне.

"Ми смо више пута присуствовали суђењима и чули смо свједоке који су као очевици прецизно описивали како је командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић малтретирао и убио тројицу Срба на различитим локацијама и коју је улогу у ситуацијама за које им се суди имао Мухић и то заслужује најстрожу казну", рекао је Васиљевић.

Подсјетивши да су Орић и Мухић оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, Васиљевић истиче да су иживљавања над заробљенима и свирепа убиства, каква су почињена у ова три случаја, забрањена свим међународним конвенцијама о правилима ратовања.

Он напомиње да је поновљено суђење Орићу и Мухићу, јер је првостепена ослобађајућа пресуда поништена, прилика да Суд БиХ коначно покаже своју непристрасност и објективност, донесе правичну пресуду и прекине вишегодишњу праксу примјене двоструких стандарда при изрицању казни оптуженима.

"Бошњаци су редовно ослобађани или им је Суд БиХ изрицао симболичне и казне испод законског минимума за неке злочине које су починили над Србима, док су Срби за блаже и понекад и недоказане злочине осуђивани на вишегодишње затворске казне и многе од тих пресуда Међународни суд за људска права у Страсбуру прогласио је назаконитим и наложио њихово поништавање", подсјетио је Васиљевић.

Васиљевић је нагласио да би, осим изрицања максималне затворске казне, свака друга пресуда у случају "Орић" била компромитујућа за судско вијеће и неприхватљива за породице жртава и јавност.

"Судије у овом случају треба да покажу професионализам и законитост рада и да докажу да је то суд правде и да није продужена рука бошњачке политике, односно политике СДА", рекао је Васиљевић.

Он је напоменуо да породице убијених Срба очекују подизање још оптужница против Орића и осталих саучесника бројних масовних злочина над Србима у средњем Подрињу.

Породице очекују да Орић и остали починиоци одговарају за бројне злочине почињене над српским цвилима и заробљеницима у селима око Сребренице, Братунца, Милића и Зворника, те над Србима који су као лојални тадашњој муслиманској власти на почетку рата остали у Сребреници, а скоро нико од њих није преживио, нити је ко одговарао за њихова убиства.

Васиљевић је истакао да Орић и Мухић одговарају за убиство само за три од више од 2.000 убијених Срба, у чијим мучењима и убиствима су лично учествовали или наредили.

Према његовим ријечима, подизање оптужнице против команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и групе њему потчињених починилаца злочина над Србима око Бихаћа и сусједних општина, те раније подизање оптужница за неке злочине над Србима у Коњицу, Тарчину и другим мјестима, дају наду да су Тужилаштво и Суд БиХ напокон промијенили однос према послу и почели процесуирати све осумњичене за почињене злочине.

"Очекујемо да ће и суђења и пресуде бити објективни и правични и да ће казна стићи све који су починили злочине без обзира којем народу припадају", поручио је Васиљевић.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

За сутра је заказано изношење завршних ријечи одбране.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=315797
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >