Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шефик Џаферовић arrow Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
Душанка Станишић |четвртак, 11.10.2018 | Политика

Сарајево – У трци за бошњачког члана Председништва БиХ на прошлонедељним општим изборима победио је Шефик Џаферовић, потпредседник најутицајније политичке партије међу Бошњацима, Странке демократске акције (СДА), у коју је ушао ратне 1993. године.

Џаферовић је рођен 9. септембра 1957. у Завидовићима, где је завршио основну школу и гимназију, након чега је уписао Правни факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирао 1979. године. Радно искуство стицао је у Општинском и Окружном суду у Зеници све до 1992, односно 1996. године, када је изабран за секретара ратне бошњачке тајне службе, познатије као АИД.

У Парламентарној скупштини БиХ је од 2000. године, као кадар СДА један мандат провео је у Дому народа, а онда је на општим изборима 2014. изабран за посланика у Представничком дому, у коме је и дочекао кандидатуру за члана Председништва БиХ. У том дому, по систему ротације, обављао је функцију и председавајућег и заменика председавајућег.

То његово председавање све време су бојкотовали посланици СНСД-а, тражили су и да буде смењен, не желећи да присуствују седницама којима руководи човек довођен у везу са ратним злочинима над Србима.

Реч је о злочинима  које су починили муџахедини у српској Возући код Завидовића, у време када је Џаферовић био на челу Центра служби безбедности у Зеници. Обимну документацију са доказима о тим злочинима предао је Тужилаштву БиХ бивши потпредседник Федерације БХ Мирсад Кебо. Истрага против Џаферовића није никада покренута.

С тамном мрљом у својој службеној биографији Џаферовић ће ући у Председништво БиХ, где ће наредне четири године седети за истим столом са Милорадом Додиком, по чијем су наређењу посланици СНСД-а напустили скупштинска заседања којима је он председавао.

Сарајевски медији на које СДА нема утицај неретко су представљали Џаферовића као политичара који је „поникао из кадровског расадника АИД-а” и који је „унутар СДА увек био одан клану Бакира Изетбеговића, чак и у време владавине Сулејмана Тихића, када Изетбеговић није имао добру унутарстраначку позицију”.


http://www.politika.rs/scc/clanak/413031/Moguca-veza-Dzaferovica-sa-zlocinima-nad-Srbima


 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >