Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шефик Џаферовић arrow Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
Душанка Станишић |четвртак, 11.10.2018 | Политика

Сарајево – У трци за бошњачког члана Председништва БиХ на прошлонедељним општим изборима победио је Шефик Џаферовић, потпредседник најутицајније политичке партије међу Бошњацима, Странке демократске акције (СДА), у коју је ушао ратне 1993. године.

Џаферовић је рођен 9. септембра 1957. у Завидовићима, где је завршио основну школу и гимназију, након чега је уписао Правни факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирао 1979. године. Радно искуство стицао је у Општинском и Окружном суду у Зеници све до 1992, односно 1996. године, када је изабран за секретара ратне бошњачке тајне службе, познатије као АИД.

У Парламентарној скупштини БиХ је од 2000. године, као кадар СДА један мандат провео је у Дому народа, а онда је на општим изборима 2014. изабран за посланика у Представничком дому, у коме је и дочекао кандидатуру за члана Председништва БиХ. У том дому, по систему ротације, обављао је функцију и председавајућег и заменика председавајућег.

То његово председавање све време су бојкотовали посланици СНСД-а, тражили су и да буде смењен, не желећи да присуствују седницама којима руководи човек довођен у везу са ратним злочинима над Србима.

Реч је о злочинима  које су починили муџахедини у српској Возући код Завидовића, у време када је Џаферовић био на челу Центра служби безбедности у Зеници. Обимну документацију са доказима о тим злочинима предао је Тужилаштву БиХ бивши потпредседник Федерације БХ Мирсад Кебо. Истрага против Џаферовића није никада покренута.

С тамном мрљом у својој службеној биографији Џаферовић ће ући у Председништво БиХ, где ће наредне четири године седети за истим столом са Милорадом Додиком, по чијем су наређењу посланици СНСД-а напустили скупштинска заседања којима је он председавао.

Сарајевски медији на које СДА нема утицај неретко су представљали Џаферовића као политичара који је „поникао из кадровског расадника АИД-а” и који је „унутар СДА увек био одан клану Бакира Изетбеговића, чак и у време владавине Сулејмана Тихића, када Изетбеговић није имао добру унутарстраначку позицију”.


http://www.politika.rs/scc/clanak/413031/Moguca-veza-Dzaferovica-sa-zlocinima-nad-Srbima


 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >