Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Радивоје Остојић свједочио о нападу на Залазје
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Радивоје Остојић свједочио о нападу на Залазје Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 септембар 2018
САРАЈЕВО, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, пред Апелационим вијећем Суда БиХ данас је почело обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Свједок Тужилаштва Радивоје Остојић рекао је данас да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници такозване Армије БиХ.

"Након краћег отпора, Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу, видјели смо неколико наших убијених војника, којима не знам имена. Убрзо је у кућу убачена бомба од које је један саборац убијен, а ја рањен", навео је Остојић.

Он је рекао да су се попели на поткровље, како би се заштитили, те да је чуо да је неко преко мегафона наредио да се пуца по кућама из свих расположивих средстава.

Остојић је навео да је осута паљба по крову куће, а затим и ниже, по блоковима испод крова, те да је том приликом рањен други пут јер га је погодио метак који је пробио блок.

"Испред куће чули су се војници. Провирио сам и видио да су постројени у два реда и нижег човјека са мегафоном који је рекао да су пале Сасе, након чега је услиједило весеље. Ја сам се убрзо онесвијестио јер сам доста искрварио, а неко ме је касније пробудио јер је кућа горила. Из ње смо изашли низ каблове које смо ишчупали из зидова и низ Азички поток кренули према Сасама, које муслиманска војска ипак није заузела", испричао је Остојић.

Орићевом браниоцу Лејли Човић потврдио је да је видио да се неколико српских војника у "тамићу" одвезло у правцу Саса и да је за њима пуцано.

Човићева му је предочила исказ од 3. октобра 2006. године који је дао Полицијској станици Сребреница у којем нигдје није навео да је он из поткровља било шта видио, него да је чуо да је неко говорио да су пале Сасе.

Остојић је данас рекао да није сматрао битним детаљ да ли је то видио или само чуо.

"Сјећам се да смо Видоје, Вељко Србин и ја вирили кроз једну рупу и да сам тада видио два реда војника у маслинастој униформи и онижег човјека са мегафоном који је рекао да су пале Сасе. Сасе тада нису пале, а ми смо тамо, низ Азички поток отишли ујутро. Не сјећам се да ли сам тада видио убијене саборце", рекао је данас Остојић.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је данас да ће се током обновљеног поступка осврнути на вјеродостојност исказа свих свједока, а првенствено на исказ заштићеног свједока "О1", те вјештака медицинске струке и материјалних доказа који су изведени у првостепеном поступку.

Браниоци оптужених остали су код уводних ријечи из првостепеног поступка. За "О1" су рекли да је некредибилан свједок који мијења исказе.

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра, Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштвa, те одлучило да се поново саслушају Радивоје Остојић и заштићени свједок "О1".

Остали докази које је Тужилаштво раније спровело неће бити поново извођени пред Апелационо вијеће, већ ће само бити прихваћени у спис онако како су изведени током првостепеног поступка.

Суђење ће бити настављено 24. септембра, за када је најављено саслушање заштићеног свједока "О1".



http://www.srna.rs/novosti/627667/radivoje-ostojic-svjedocio-o-napadu-na-selo-zalazje.htm



AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >